Situație alarmantă într-un spital din Capitală
Publicat de Arantxa Catană, 12 februarie 2017, 17:36
Potrivit unui mesaj publicat pe platforma de socializare Facebook de către un medic neurochirurg de la Spitalul Colentina din Bucureşti, managerul unităţii a redus personalul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar în aceste condiţii se pot face intervenţii chirurgicale doar până la ora 15.00.
Medicul Ionuţ Gobej a mai prezentat cazurile a doi pacienţi cu tumori benigne care trebuie supuşi unor operaţii de peste 12 ore şi susţine că i-a expus managerului această situaţie, despre care a spus că binele bolnavilor „reprezintă o lozincă” şi „nu este interesat de ei”.
Acesta a prezentat o parte din dotările spitalului și a precizat în mesaj că în Secţia de Neurochirurgie se operează „folosind tehnici minim invazive, fiind astfel prima secţie de stat ce oferă pacienţilor accesul la astfel de terapii”, s-au realizat intervenţii în premieră în sistemul public, spre exemplu „awake craniotomy” – tehnica utilizată în extirparea unor tumori primitive cerebrale, microscop operator ultraperformant cu filtre pentru fluorescenţa vasculară şi tumorală, truse de microchirugie ultraperformante -, medicul cere sprijin „pentru ca toate cele existente să nu fie distruse”, în condiţiile în care, începând din ianuarie 2017, „personalul ATI a fost redus numeric de către noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost plătite”.
„A făcut asta (n.r. managerul spitalului) în condiţiile în care resursa umană este total insuficientă în spitalele publice şi toţi medicii noştri fac un efort extraordinar pentru a convinge oameni să se alăture echipelor din care facem parte. Aceste acţiuni ale doamnei manager au dus la imposibilitatea realizării de intervenţii neurochirurgicale după ora 15.00”, scrie medicul pe pagina sa de Facebook.
„Dacă operaţiile s-ar face cu succes, ar avea (n.r. – pacienţii) o speranţă de viaţă egală cu a populaţiei generale. Cei doi pacienţi au fost programaţi pentru intervenţii în a doua parte a lunii februarie, în prezent realizându-se bilanţul şi planul preoperator. Este de ştiut că cei doi pacienţi au văzut neurochirurgi din toate clinicile de profil din Bucureşti, aceştia declinându-şi competenţa. Problema a apărut pentru că timpul operator mediu pentru fiecare pacient este de aproximativ 12 ore, astfel neputându-se efectua intervenţiile până la ora 15.00 (lipsa personalului ATI, neplata orelor suplimentare, concedierea de personal), pacienţii fiind condamnaţi la moarte”, a mai scris medicul neurochirurg în mesajul publicat pe Facebook.
Medicul Ionuţ Gobej condiseră că managerul Spitalului Clinic Colentina „nu poate îndeplini în continuare aceasta funcţie, pentru că nu este competent, nu este moral şi că pentru el binele pacienţilor „reprezintă o lozincă” şi „nu este interesat de ei”.
Tot el cere demisia de urgenţă a managerului şi înlocuirea ei, și face un apel la cei care cred în el să se alăture demersului său.