Deblocarea sistemului din sănătate cu ajutorul medicilor pensionari
Publicat de Carmen Secuiu, 8 noiembrie 2014, 11:58
Ținând cont de situația existentă în sistemul de sănătate, Colegiul Medicilor din România încearcă să reglementeze situația, permițând medicilor care au împlinit vârsta de pensionare să își continue activitatea în sectorul public dar, în același timp, încurajează activitatea medicilor tineri și crearea de oportunități și posturi pentru aceștia pentru a diminua numărul celor care pleacă să lucreze în străinătate.
Prin decizia Consiliului National a Colegiului Medicilor din România nr. 4/2008, actualizată prin Decizia nr. 1/2014, în unitățile sanitare publice, inclusiv în cadrul liniilor de gardă, continuarea activității peste vârsta legală de pensionare, de 65 de ani, poate avea loc numai în situații excepționale, respectiv deficit de personal medical sau in zone defavorizate și doar pe perioada în care postul urmează să fie scos la concurs.
Dacă postul nu se ocupă în urma scoaterii la concurs se avizează prelungirea activității pentru medicii pensionari pentru a nu bloca activitatea spitalului.
Sunt situații în țară, în care s-ar închide secții, dacă nu ar lucra medicii pensionari, cum este cazul Spitalului Județean Tulcea. Dar, acolo unde se pot înscrie medici tineri la concurs, nu se încurajează prelungirea la nesfârșit a activității medicilor pensionari. Medicii își pot continua activitatea medicală peste vârsta de pensionare în unități sanitare private.
Constănțenii spun că ”până la urmă dacă ai nevoie de o operație, experiența este necesară, dar cine simte că nu mai poate opera, mai bine ar fi să se pensioneze”, dar mai elocvent este vox- ul, pe care îl puteți audia.
carmensecuiu@radioconstanta.ro