Direcția de Sănătate Publică are la dispoziție o săptămână pentru a decide dacă spitalele reiau internările obișnuite sau rămân exclusiv COVID.
Anunțul a fost făcut de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, în cadrul unei videoconferințe susținute astăzi. Ministrul Sănătății le-a cerut direcțiilor de sănătate publică să rămână în alertă, chiar dacă numărul infectărilor este în scădere.
În județul Constanța, unitățile sanitare suport COVID care ar putea reveni la activitatea de bază sunt Spitalul Municipal Mangalia, care are ocupate doar 57 dintre cele 121 de paturi disponibile, și Spitalul de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare, care are 100 de locuri și doar 38 de pacienți internați.
Spitalele nu vor mai fi COVID şi non-COVID, ci vor avea circuite mixte, a anunţat sâmbătă Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
El a adăugat că, pentru a se elimina dificultăţile de accesare a serviciilor medicale, Ministerul Sănătăţii a lucrat la implementarea şi definirea unei strategii, astfel încât toate spitalele să rămână deschide pentru toţi pacienţii.
„Spre deosebire de valurile anterioare, nu vom mai avea spitale COVID (…), spitale suport COVID şi spitale non-COVID, ci toate spitalele din România vor avea circuite mixte – COVID şi non-COVID, astfel încât toţi pacienţii cu boli cronice să poată fi trataţi, toţi pacienţii care au nevoie de asistenţă medicală să poată primi tratamentele de care au nevoie. Aceasta este regula generală, sigur că există şi câteva excepţii. Spre exemplu, spitalele de boli infecţioase, evident că preponderent vor trata pacienţi cu COVID-19 sau spitale care din anumite condiţionalităţi logistice sau prin faptul că arhitectura unui spital arată într-un anume fel, nu se poate secţiona un departament de Terapie Intensivă în COVID şi non-COVID”, a declarat Baciu, într-o conferinţă de presă.
El a explicat că, pentru a avea o imagine cât mai clară şi pentru a gestiona cât mai bine acordarea asistenţei medicale, Ministerul Sănătăţii, împreună cu direcţiile de sănătate publică şi cu toate spitalele din România, la nivelul fiecărui judeţ, au creat un plan pentru a putea face faţă emergenţei unui val şi a fi mai bine pregătiţi.
„Odată cu preluarea acestui minister de către domnul ministrul interimar Cseke Attila, la începutul acestei săptămâni a avut loc o primă videoconferinţă cu toate direcţiile de sănătate publică, prin care domnul ministru le-a solicitat implementarea acestui plan despre care vorbim. Acest lucru trebuie făcut şi ca urmare a dispoziţiilor date de domnul prim-ministru – acelea de a avea toate resursele medicale necesare pentru a trata toţi pacienţii din România care au nevoie de asistenţă medicală cu COVID-19. Acest lucru este în desfăşurare. (…) Prioritatea o reprezintă acest val IV şi domnul ministru Cseke Attila a făcut un apel la responsabilitate şi la solidaritate. (…) Singura măsură reală, eficientă este cea a vaccinării”, a arătat Andrei Baciu.
Pregătiri pentru al patrulea val în spitalele dobrogene. Direcția de Sănătate Publică din Constanța a decis să crească numărul paturilor dedicate bolnavilor de COVID 19, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Cele mai multe locuri au fost suplimentate deja la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Managerul unității sanitare, dr. Stela Halichidis, spune că, spre deosebire de celelalte tulpini, varianta Delta, care tinde să devină dominantă, îi afectează și pe copii.
“În Spitalul Clinic de Boli Infecţioase avem repartizate 58 de paturi pentru adulţi şi 7 pentru adulţi pe compartimentul de Terapie Intensivă, iar pentru copii, pe secţie sunt 20 de paturi, iar pe Terapie Intensivă sunt 2 paturi pentru copii. Ne pregătim…se pare că această tulpină ar afecta şi copiii. Până acum, din fericire, simptomatologia a fost uşoară la copii, chiar unii nu au avut simptome deloc. Se pare că aceastp tulpină are o afectare severă şi la copii”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Stela Halichidis.
Dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa
Pe lângă Spitalul de Boli Infecțioase, în județul Constanța, copiii afectați de COVID vor mai putea fi tratați la Spitalul de Urgență Constanța și Spitalul Municipal Medgidia.
“Numărul total de paturi alocate pentru cazurile pediatrice sunt, la ora actuală, 28 pe secţie şi 7 pe ATI în judeţul Constanţa. În cazul în care situaţia epidemiologică o va impune, numărul de paturi poate fi suplimentat”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP, Tudorel Ene.
În total, județul Constanța are acum aproape 200 de locuri pentru bolnavii COVID. Paturi au fost alocate și pentru viitoarele mame – trei la Spitalul Municipal Medgidia, precum și pentru pacienții cu afecțiuni psihiatrice – patru la Spitalul de Urgență Constanța.
Și în județul Tulcea vor fi alocate mai multe paturi pentru bolnavii de COVID, începând de săptămâna viitoare.
“La momentul acesta, pe secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea sunt dedicate 12 paturi pentru pacienţii cu COVID-19 adulţi şi 2 paturi pentru pacienţii cu COVID-19 copii. Avem în vedere ca, de săptămâna viitoare, să creştem numărul paturilor pe secţia de Boli Infecţioase cu încă 21, astfel încât aă ajungem la un număr de 35 de paturi, iar pe secţia de ATI, în momentul acesta avem 3 paturi pentru pacienţii cu COVID, urmând ca, probabil, de săptămâna viitoare, să mai creştem cu încă 3”, a declarat şefa DSP Tulcea, Mihaela Nicolau.
Veste bună: Spitalele COVID din Dobrogea, pe jumătate goale
Publicat de ,
16 februarie 2021, 10:47
Spitalele COVID și suport COVID din Dobrogea sunt pe jumătate goale. Este un lucru îmbucurător, însă, acest lucru nu înseamnă că încep să fie redeschise pacienților obișnuiți.
„DSP Constanţa urmează să facă o analiză atentă în ceea ce priveşte rata de incidenţă şi numărul de internări a pacienţilor infectaţi cu Sars-Cov2. Apoi se va decide dacă se impune reluarea internării pacienţilor non-Covid“, a declarat Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Constanța.
Primele spitale care ar putea primi pacienți non- COVID sunt cele care funcționează în pavilioane și ar putea respecta astfel circuitele. În această situație se află Spitalul Municipal Mangalia și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare. Până la o decizie a DSP, conducerea spitalul de Pneumoftiziologie a hotărât să înceapă lucrări de reparații.
Managerul unității sanitare, dr. Erdin Borgazi:
„Profităm de această reducere a numărului de internări, pentru nişte lucrări de reparaţii la tot ce înseamnă grup sanitar, adică schimbări gresie, faianţă, la Pavilionul de Copii, Pavilionul de Pediatrie, unde avem 11 locuri. Deci a scăzut puţin capacitatea de internare a spitalului, de la 100 la 89, dar nu este afectat pentru că, v-am spus, la momentul actual avem în jur de 37 de pacienţi internaţi. Să sperăm că acest trend se menţine în continuare, adică nu ca în Europa, unde merg pe lockdown, noi sperăm să rămână scăzut acest număr, pentru ca pe viitor să putem să dăm drumul la un pavilion, pentru pacienţi cu alte afecţiuni respiratorii.“
Paturi multe și pacienți puțini sunt și la Spitalul de Urgență Tulcea. Și aici managerul Tudor Năstăsescu se gândește mai degrabă la lucrări de reabilitare decât la reluarea internărilor.
„Practic, în acest moment avem 50 de astfel de pacienţi internaţi şi urmărim trendul pe care îl are numărul de pacienţi cu Covid, astfel încât să avem o viziune în viitorul apropiat, în legătură cu posibilitatea de a închide una din secţii, şi mă refer la cea de Pneumologie şi TBC, care e o clădire veche, din 1895, şi care necesită reparaţii capitale cât mai urgente“, a declarat Tudor Năstăsescu.
CONSTANȚA: Acțiune de ecologizare a spațiilor verzi din campusul universitar realizată de studenții Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole
Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC), cu sprijinul Ligii...