Ascultă Radio România Constanța Live

spatii inchise

Val istoric de caniculă în România. Măsuri și recomandări pentru protejarea populației

Val istoric de caniculă în România. Măsuri și recomandări pentru protejarea populației

Publicat de Adina Sîrbu, 13 iulie 2024, 11:20

România traversează cel mai lung și intens val de caniculă din istoria sa, cu mai multe zile consecutive în care temperaturile trec de 40 de grade și disconfort termic deosebit de accentuat.

Codul roșu de caniculă, emis inițial pentru zilele de 13 şi 14 iulie, care viza zone din Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova şi Municipiul Bucureşti, a fost prelungit şi pentru luni şi marţi, 15 şi 16 iulie, urmând să cuprindă Dobrogea și sud-vestul Transilvaniei.

Valul de căldură persistentă și sufocantă va aduce maxime între 37 și 42 de grade, cu 36 de grade la malul mării, minime nocturne de peste 22 de grade.

Recomandări generale pentru populație

Specialiștii Direcțiilor de Sănătate Publică recomandă ca deplasările să fie făcute în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spatii publice).

Evitați aglomerațiile, expunerea la soare și efortul fizic intens între orele 11.00 și 18.00.

Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.

Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe.

Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică.

Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) și alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală.

Nu consumați alcool – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.

Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie.

Aveți grijă de animalele de companie, oferindu-le apă și adăpost la umbră. Nu lăsați niciodată oameni sau animale de companie într-o mașină închisă.

Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

În cazul apariţiei simptomelor legate de expunerea la căldură (crampele de căldură, insolaţia, epuizarea, şocul hipertermic), încercaţi să vă odihniţi într-un spaţiu umbrit şi răcoros, consumaţi lichide (apă, sucuri de fructe, ceaiuri), scădeţi temperatura corpului (prin udat şi ventilat), iar dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează, sunaţi la 112 sau îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată unitate de primire a urgenţelor.

Obligații pentru angajatori

Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmului activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Lucrătorii beneficiază de asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea condițiilor pentru efectuarea de duşurilor necesare reglării temperaturii corpului.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții, vor respecta măsurile dispuse în O.U.G. nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.).

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Spații închise

Limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură, acoperiţi ferestrele expuse la soare, menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis, nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 °C, scădeţi temperatura având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu utilizând curenţi de aer și reglaţi aerul condiţionat la 5°C sub temperatura ambientală.

Risc ridicat de insolație și deshidratare

Insolaţia este considerată o urgenţă medicală, fiindcă poate provoca foarte multe complicaţii şi poate duce chiar la deces, de aceea este esenţială recunoaşterea simptomelor.

„Principalul semn al insolaţiei îl reprezintă temperatura corpului foarte ridicată,  persoana respectivă are o respiraţie rapidă şi superficială, un puls rapid, pentru că inima încearcă să pompeze mai mult sânge pentru a răci corpul, ceea ce duce la acest puls accelerat, poate acuza dureri severe de cap, greaţă, vărsături”, a declarat medicul Ruxandra Delcă, de la DSP Constanţa.

Coordonatorul SMURD pe zona Moldovei Diana Cimpoeșu a făcut un apel către medicii de familie să monitorizeze mai atent pacienții cu hipertensiune și pe cei cu glicemie crescută și avertizează că efectele caniculei sunt amplificate de consumul de alcool și cafea.

„Pentru că mulți pacienți cu probleme cardiovasculare, cu stări lipotimice, cu căderi în casă sau în curte, au ajuns la spital, marea majoritate fiind persoane vârstnice, recomandăm celor din jur să-și viziteze vecinii. Vecinii au fost de multe ori salvatori. Evident, voi spune din nou: evitarea consumului de alcool. Persoanele care consumă alcool pot deveni mai rapid inconștiente, cad în mediul exterior și pot deveni și hipertermice. De aceea, lichidul recomandat este apa. Apa cu săruri minerale, ceaiul, pot salva starea de sănătate a unor persoane, iar pe cei care au, de exemplu, crize hipertensive, modificări ale glicemiei, îi sfătuim să nu apeleze din prima la 112, să-și apeleze medicul de familie, să-și apeleze medicul curant, să ceară sfatul despre adaptarea tratamentului și abia apoi, dacă lucrurile nu merg bine, să apeleze la 112, pentru că ambulanțele sunt suprasolicitate în acest moment”.

Viteza trenurilor, redusă pe timp de caniculă

Traficul feroviar se desfășoară în condiţii speciale din cauza caniculei, iar viteza trenurilor va fi redusă, în medie cu 20 – 30 de kilometri, în intervalele orare în care temperatura la nivelul şinei va atinge pragul de 50 de grade Celsius.

„CFR SA, prin personalul de specialitate din cadrul regionalelor de cale ferată, va efectua inclusiv revizii suplimentare pe reţea pentru verificarea tehnică a liniilor de cale ferată şi înregistrarea în mod constant a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, operaţiuni necesare pentru adaptarea în condiţii de siguranţă a traficului”.

Atenție la incendiile de vegetație!

Pompierii ISU Constanţa fac un apel către oameni să nu folosească focul deschis în locuri cu pericol, pe timp de vânt şi caniculă, pentru a preveni incendiile de vegetaţie, care se pot extinde în zonele locuite, punând în pericol viețile omenești, sau afecta traficul rutier și feroviar, prin reducerea vizibilității. În plus, incendiile au un impact negativ asupra mediului, ducând la distrugerea habitatelor naturale şi la poluarea aerului.

Măsuri CJSU Constanța

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța s-a întrunit ieri și a emis hotărârea nr. 6 din 12.07.2024, prin care stabilește obligațiile ce revin autorităților locale și instituțiilor și măsurile pe care trebuie să le întreprindă pentru protejarea populației în această perioadă.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța, în calitate de coordonator al Grupului de Suport Tehnic va întreprinde măsuri pentru prevenirea degradării stării de sănătate a persoanelor vulnerabile, prin: postarea recomandărilor pentru populație pe perioade caniculare, pe site-ul instituției; urmărirea actualizării permanente de către primării a listei cuprinzând persoanele vulnerabile și a celor fără aparținători; adaptarea programului de consultații de către medicii de familie, pentru evitarea deplasării populației în timpul perioadelor caniculare; monitorizarea asigurării de către Centrele de dializă a climatului optim în ceea ce privește transportul persoanelor dializate; asigurarea unei legături permanente cu unitățile de primiri urgențe (UPU) din cadrul unităților sanitare cu paturi, pentru urmărirea numărului de prezentări în UPU/situațiilor deosebite apărute.

Toate centrele rezidențiale, de îngrijire și asistență a persoanelor adulte și a copiilor vor adopta măsuri suplimentare pentru menținerea confortului rezidențial, constând cu preponderență, dar fără a se limita la acestea, în asigurarea apei potabile, a dotării spațiilor cu aer condiționat, a alimentației sănătoase, bazată pe legume și fructe proaspete, evitarea deplasărilor în intervalele 11.00 – 18.00 și a expunerii la soare.

Furnizorii de utilități publice vor dispune măsuri pentru prevenirea avariilor la rețelele de utilități publice și pentru furnizarea în condiții optime a acestora către populație.

Situațiile deosebite vor fi comunicate în regim de urgență Secretariatului tehnic permanent al CJSU (sthp.cjsu@isudobrogea.ro) și Instituției Prefectului – Județul Constanța (deconcentrate@prefecturaconstanta.ro).

Toate instituțiile membre CJSU vor aduce la cunoștința propriilor angajați principalele recomandări aflate pe site-ul Instituției Prefectului, iar monitorizarea îndeplinirii acestor măsuri se va realiza zilnic, atât la nivelul ISU Dobrogea, cât și la nivelul Instituției Prefectului.

Prefectul Silviu Iulian Coșa: „Fac un apel la toți oamenii care știu că se încadrează, din punct de vedere al sănătății, într-o categorie de risc, să întreprindă un minim de măsuri, pe care le pot consulta AICI. Să nu uităm că fiecare bloc, fiecare stradă sau localitate reprezintă o comunitate. Interesați-vă de soarta vecinilor, rudelor sau prietenilor, care știți că pot avea probleme generate de căldura excesivă. Urmează o lună „de foc”, să avem grijă de noi și de ceilalți”.

Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: IGSU

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:43

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța

Regia Autonomă Județeană de Apă din Constanța investește aproape 700 de milioane de euro în patru mari proiecte. Unele dintre acestea sunt...

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:30

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării

Proiectul DANUBIUS-RO, parte din rețeaua europeană DANUBIUS-RI, este dezvoltat, la Murighiol, de un consorțiu de patru instituții de cercetare...

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:06

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord

Noul tren electric de la Alstom, inaugurat ieri cu mare fast de autorități, nu a mai plecat în cursa programată în această dimineață, din...

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:23

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România

Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Jandarmeria Română derulează, joi, operaţiunea...

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:27

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează publicul că traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile...

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:07

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală

Timp de patru zile, pasionaţii de călătorii vor putea găsi destinaţiile de vacanță perfecte în cadrul Târgului de Turism al României,...

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 08:04

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism

Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier grav, produs, în această dimineață, între un microbuz...

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 07:51

AUDIO | Adaptarea strategiei maritime la contextual actual de securitate, dezbătută la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța

Statul Major al Forțelor Navale Române organizează, în perioada 20 – 21 noiembrie, conferința internațională anuală pe tema...

AUDIO | Adaptarea strategiei maritime la contextual actual de securitate, dezbătută la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța

Ordinul privind obligativitatea purtării măştii de protecţie, publicat în Monitorul Oficial cu unele modificări

Ordinul privind obligativitatea purtării măştii de protecţie, publicat în Monitorul Oficial cu unele modificări

Publicat de Doina Sirbu, 23 mai 2020, 10:48

Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al MAI privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă, a fost publicat vineri noaptea în Monitorul Oficial.

Faţă de forma iniţială dată publicităţii miercuri, documentul are câteva modificări.

Astfel, în varianta anunţată miercuri, la categoriile de persoane exceptate de la purtarea măştii de protecţie erau menţionaţi „elevii/studenţii doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanţarea corespunzătoare”, însă în documentul apărut în Monitorul Oficial această categorie nu mai apare printre cele exceptate.

De asemenea, în forma iniţială, la categoriile exceptate de la purtarea măştii apărea sintagma „angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiţia aerisirii camerei cel puţin la două ore şi se asigură dezinfecţia suprafeţelor”, pe când în documentul din Monitorul Oficial este trecut doar „angajatul este singur în birou”.

Pe de altă parte, la capitolul Triaj epidemiologic, la fraza „măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C)”, cum era în documentul iniţial, apare în plus: „la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului”.

Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, în funcţie de evaluarea riscului, efectuat de medicul de medicina muncii al unităţii sau de medicul de medicină şcolară, după caz, pot exista unele excepţii la purtarea măştii de protecţie:

*angajatul este singur în birou;

*persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

*persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc.);

*prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

*vorbitorii în public cu condiţia respectării distanţei de 3 metri; doar în cazul în care nu se mai află mai mult de 16 persoane în incintă;

*copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei.

Masca de protecţie trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul şi să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat. Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun, afirmă sursa citată.

Măştile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 de grade şi se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă, iar pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măştilor nemedicale (din material textil).

În cazul apariţiei febrei/tusei/strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă (ex: în spaţiile deschise, la domiciliu).

Ordinul prevede şi reguli privind triajul persoanelor pentru accesul într-o incintă.

Astfel, pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă.

Triajul epidemiologic constă în:

*măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C) la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului;

*observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);

*dacă temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

*dacă se constată menţinerea unei temperaturi mai mari de 37,3 C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical: dacă se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2; dacă nu se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

Pentru alte persoane decât personalul angajat este permis accesul într-o incintă doar pentru persoanele care au motive justificate.

Dacă este necesar accesul în incintă, este obligatoriu triajul epidemiologic şi dezinfectarea mâinilor.

În acest caz, triajul epidemiologic constă în: măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C); observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată); dacă temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus; dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă; dacă temperatura înregistrată nu depăşeşte 37,3 C şi nu prezintă alte simptome respiratorii, se permite accesul în incintă, prin preluarea acestuia de la intrare de către un angajat, cu înregistrarea biroului/camerei/ departamentului unde va merge.

Sursă – AGERPRES / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – pexels.com

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:43

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța

Regia Autonomă Județeană de Apă din Constanța investește aproape 700 de milioane de euro în patru mari proiecte. Unele dintre acestea sunt...

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:30

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării

Proiectul DANUBIUS-RO, parte din rețeaua europeană DANUBIUS-RI, este dezvoltat, la Murighiol, de un consorțiu de patru instituții de cercetare...

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:06

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord

Noul tren electric de la Alstom, inaugurat ieri cu mare fast de autorități, nu a mai plecat în cursa programată în această dimineață, din...

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:23

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România

Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Jandarmeria Română derulează, joi, operaţiunea...

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:27

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează publicul că traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile...

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:07

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală

Timp de patru zile, pasionaţii de călătorii vor putea găsi destinaţiile de vacanță perfecte în cadrul Târgului de Turism al României,...

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 08:04

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism

Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier grav, produs, în această dimineață, între un microbuz...

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 07:51

AUDIO | Adaptarea strategiei maritime la contextual actual de securitate, dezbătută la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța

Statul Major al Forțelor Navale Române organizează, în perioada 20 – 21 noiembrie, conferința internațională anuală pe tema...

AUDIO | Adaptarea strategiei maritime la contextual actual de securitate, dezbătută la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța

Nepurtarea măştii în spaţiile închise se sancţionează cu amendă între 500 şi 2.500 de lei

Nepurtarea măştii în spaţiile închise se sancţionează cu amendă între 500 şi 2.500 de lei

Publicat de Doina Sirbu, 16 mai 2020, 15:04 / actualizat: 17 mai 2020, 6:03

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) precizează, sâmbătă, că persoanele care nu poartă mască în spaţiile închise stabilite prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pot fi sancţionate cu amendă între 500 şi 2.500 de lei, iar scopul autorităţilor nu este de a sancţiona cetăţenii, ci de a limita răspândirea COVID-19.

„Persoanele care nu respectă obligaţia de a purta mască în spaţiile menţionate pot fi sancţionate contravenţional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020) raportat la art. 65 lit. h, respectiv ‘nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii’ se sancţionează cu amendă între 500 de lei şi 2.500 de lei”, informează GCS, răspunzând unei întrebări a cetăţenilor.

GCS aminteşte că purtarea măştii care acoperă nasul şi gura este obligatorie de vineri în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise, potrivit anexei „Măsuri de prevenire şi control a infecţiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, ataşată Hotărârii nr. 24 a CNSU.

La întrebarea dacă vor mai fi date amenzi pentru nerespectarea deciziilor autorităţilor cu privire la starea de alertă, GCS a răspuns că Legea nr. 55/2020 defineşte cuantumul acestora şi că scopul autorităţilor nu este de a sancţiona cetăţenii, ci de a limita răspândirea COVID-19.

„Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020) defineşte la Capitolul III ‘Răspunderi şi sancţiuni’, art. 64 – 70 contravenţiile şi cuantumul amenzilor pentru nerespectarea actului normativ. De asemenea, poliţiştii aplică legislaţia în vigoare. Scopul autorităţilor nu este de a sancţiona cetăţenii, ci de a limita răspândirea virusului COVID-19. În contextul trecerii la starea de alertă, poliţiştii vor acţiona în principal pentru îndrumarea cetăţenilor cu privire la noile reguli”, a menţionat GCS.

Sursă – AGERPRES / Foto – pexels.com

TULCEA: A fost semnat contractul pentru construirea sensului giratoriu de la intersecția străzilor Isaccei -Taberei – Energiei
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 17:08

TULCEA: A fost semnat contractul pentru construirea sensului giratoriu de la intersecția străzilor Isaccei -Taberei – Energiei

Primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, a semnat contractul pentru execuția unei lucrări importante, mult solicitată de tulceni, și anume un...

TULCEA: A fost semnat contractul pentru construirea sensului giratoriu de la intersecția străzilor Isaccei -Taberei – Energiei
TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 15:52

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!

La data de 20 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Tulcea au fost sesizați de către două femei, cu privire la faptul...

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!
Sabrina Maneca Voinea este cea mai bună gimnastă din România în anul 2024
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 15:43

Sabrina Maneca Voinea este cea mai bună gimnastă din România în anul 2024

Potrivit unei informații transmise oficial de Federația Română de Gimnastică (FRG), Sabrina Maneca Voinea, Andrei Muntean şi Claudia Ristea...

Sabrina Maneca Voinea este cea mai bună gimnastă din România în anul 2024
Răzvan Burleanu intenționează să conteste decizia UEFA la TAS
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 14:59

Răzvan Burleanu intenționează să conteste decizia UEFA la TAS

Decizia de ieri a Comisiei de disciplină din cadrul UEFA, de a sancționa Federația Română de Fotbal (FRF) după incidentele care au avut loc în...

Răzvan Burleanu intenționează să conteste decizia UEFA la TAS
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 14:52

AUDIO | Jane Nicholson, eroina orfanilor români, model de empatie și sursă de inspirație pentru studenții constănțeni

A fost suficient să vadă o singură dată suferința din orfelinatele stil lagăr ale României post-comuniste pentru a decide să nu mai plece...

AUDIO | Jane Nicholson, eroina orfanilor români, model de empatie și sursă de inspirație pentru studenții constănțeni
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 13:29

Farul Constanța evoluează vineri pe teren propriu cu Oțelul

Stadionul „Central” din cadrul Academiei Hagi va găzdui vineri seară, de la ora 20,30 meciul dintre Farul Constanța și Oțelul...

Farul Constanța evoluează vineri pe teren propriu cu Oțelul
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 12:43

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța

Regia Autonomă Județeană de Apă din Constanța investește aproape 700 de milioane de euro în patru mari proiecte. Unele dintre acestea sunt...

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 12:30

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării

Proiectul DANUBIUS-RO, parte din rețeaua europeană DANUBIUS-RI, este dezvoltat, la Murighiol, de un consorțiu de patru instituții de cercetare...

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării