Soția Consulului General al Republicii Turcia la Constanța, Mutlu Ozturk Yurdakul, a vorbit despre drepturile femeilor stipulate în Convenția ONU
Publicat de Doina Sirbu, 5 martie 2024, 15:56
Luna martie este, cel puțin la început, dedicată femeilor. Din păcate, nu în toată lumea femeile sunt egale în drepturi cu bărbații, sunt discriminate și abuzate, de multe ori. Avocata Mutlu Ozturk Yurdakul, soția Consulului General al Republicii Turcia la Constanța a susținut un discurs despre drepturile femeilor stipulate în Convenția Organizației Națiunilor Unite, privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor.
Drepturile femeilor, un subiect sensibil, a fost abordat într-un speech susținut de soția Consulului General al Republicii Turcia la Constanța, Mutlu Ozturk Yurdakul, avocat de profesie.
„Cel mai important pas spre realizarea principiului egalității între femei și bărbați în toate sferele vieții este Convenția Organizației Națiunilor Unite privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, cunoscută sub numele de CEDAW, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 18 decembrie 1979, care este una dintre cele nouă Convenții fundamentale privind drepturile omului la nivelul Organizației Națiunilor Unite și singura dintre aceste Convenții care se concentrează în mod specific asupra drepturilor omului pentru femei și a egalității de gen. Este deosebit de importantă, deoarece interzice discriminarea împotriva femeilor în toate domeniile și obligă statele să asigure egalitatea la nivel juridic și real. Convenția afirmă că principiul egalității în drepturi se aplică tuturor femeilor, indiferent de statutul marital. Deschisă spre semnare la 1 martie 1980, Convenția a fost semnată de 51 de state în cadrul protocolului de deschidere a celei de-a doua Conferințe Mondiale a Femeilor și a intrat în vigoare la 3 septembrie 1981. Voința politică din ce în ce mai mare a statelor membre de a pune în aplicare Convenția la nivel mondial, poate fi observată în numărul tot mai mare de ratificări. Până în anul 2022, aceasta a fost ratificată de 189 de state. Turcia a semnat CEDAW în 1985, iar România a semnat-o în 1980 și a promulgat-o în dreptul intern în 1982. Cu 189 de state părți, CEDAW este pe locul doi după Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului, care are 191 de state părți. Numărul mare de state părți la Convenție, arată că statele nu sunt insensibile la această problemă. Din acest motiv, este o Convenție de o importanță unică pentru femei la nivel universal. Convenția este primul și singurul document de drept internațional care recunoaște femeile ca indivizi, indiferent de statutul lor marital și trasează o foaie de parcurs pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor” a spus avocata Mutlu Ozturk Yurdakul, soția Consulului General al Republicii Turcia la Constanța.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cecilia Pătrăhău