Sorina Popa, director al Direcției de Cultură, Muzeu și Bibliotecă în cadrul Primăriei Cernavodă și fost jurnalist la TV Neptun, are nevoie de ajutor, după ce a fost diagnosticată cu o boală cumplită.
Apelul umanitar a fost lansat pe Facebook.
„Se spune că Dumnezeu lucrează prin oameni și… împreună, putem să ajutăm o mamă!
Sorina Popa, diagnosticată cu neoplasm cumplit și greu, are nevoie de noi. Necesitatea tratamentelor costisitoare și imposibilitatea de a mai face față material, ne îndeamnă să-i întindem o mână de sprijin. Haideți s-o ajutăm să-și bucure copilașul prin joacă și zâmbete, care sunt din ce în ce mai rare, răpite de acest diagnostic dur! Nu contează cât dăruim, ci câtă bunătate punem în dăruire!
Cernavodă: Festival de Folclor„Aneta Stan” – prima ediție
Publicat de Liliana Fustanela,
11 octombrie 2018, 20:34 / actualizat: 16 octombrie 2018, 16:15
Prima ediție a Festivalului Folcloric – Concurs ,,ANETA STAN”, se va desfășura la Cernavodă în zilele de 17 și 18 noiembrie 2018. Concurenții se pot înscrie până la data de 5 noiembrie 2018.
„Primăria Cernavodă și Casa de Cultură Cernavodă sunt organizatorii manifestării care se dorește a fi un instrument motivațional menit să catalizeze apariția de noi valori în sfera interpretării muzicale, propunându-si promovarea acestui potențial interpretativ al tinerelor talente ale folclorului românesc”, anunță Sorina Popa, directorul Casei de Cultură Cernavodă, printr-un comunicat.
Festivalul se adresează tinerelor talente, care bat la poarta afirmării și se va desfăşura în două etape:
* Preselecţia concurenților, la data de 17 noiembrie 2018, între orele 10:00- 13:00, la sala Casei de Cultură Cernavodă şi repetiția alături de orchestră, între orele 15:00-19:00.
* Concursul de interpretare, la data de 18 noiembrie 2018, la sala Casei de Cultură Cernavodă, între orele 16:00-21:00.
Regulamentul concursului este următorul:
Concurenții vor interpreta o doină sau baladă şi un cântec de joc, din folclorul zonei pe care o reprezintă. Doina se va interpreta acapella, iar cântecul de joc se va interpreta LIVE cu acompaniamentul orchestrei. Nu vor fi acompaniați de orchestră, concurenții cu vârste mai mici de 9 ani, care vor interpreta LIVE cu negativ;
Concurenții se vor prezenta la repetiții cu partiturile cântecului de joc şi un demo(negativ şi pozitiv) pentru repetițiile cu orchestra, care vor fi transmise pe adresa de e-mail cultura@primaria-cernavoda.ro, odată cu fişa de înscriere;
Concurenții se vor prezenta la festival cu port popular, cât mai autentic zonei pe care o reprezintă;
Înscrierile se fac până la data de 5 noiembrie 2018, pe adresa Casei de cultură „I.D.Chirescu” Cernavodă, str. Ovidiu nr.11, tel. 0241/487.140/ 0723657886 sau E-mail: cultura@primaria-cernavoda.ro. (In cazuri deosebite, se vor accepta înscrieri şi în ziua repetițiilor);
Concursul se va desfăşura pe trei secțiuni de vărstă:
– sectiunea I – copii cu vârste cuprinse între 6-9 ani
– secțiunea II – copii cu vârste cuprinse între 10 – 13 ani
– sectiunea III – copii cu vârste cuprinse între 14 – 19 ani
Taxa de participare va fi de 50 lei (achitată până la data concursului), la casieria Primăriei Cernavodă, sau prin CONT: RO56TREZ23221360250XXXXX (Taxa de participare festival folcloric Aneta Stan, Beneficiar Oraş Cernavodă prin Trezoreria Medgidia, CUI:4304568, str. Ovidiu nr. 11);
Se asigură cazare în data de 17.11.2018.
Premiile festivalului sunt:
– Trofeul festivalului(500 lei)
– Premiul I(400 lei)
– Premiul II(300 lei)
– Premiul III(200 lei)
– Menţiune(100 lei)
8. Juriul are latitudinea de a redristibui premiile în limita fondului de premiere aprobat.
9. Juriul va fi compus din personalități ale folclorului românesc şi ale domeniului cultural national: Aneta Stan(interpret consacrat de muzică populară din Dobrogea), Viorica Flintaşu(interpret consacrat de muzică populară din Ardeal), Elisabeta Turcu(interpret consacrat de muzică populară din Muntenia), Ştefania Rareş(interpret consacrat de muzică populară din Moldova), Roxana Daniela Gibescu (producător muzical folcloric, reprezentant al marii companii româneşti de înregistrări ELECTRECORD ), profesor universitar Elize Stan(etnomuzicolog consacrat şi realizator al Televiziunii Române)și maestrul dirijor Cristian Obrejan al Ansamblului Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene” din Constanţa.
10.Juriul va mai acorda concurenților, în cadrul evenimentului, două distincții: Cel mai autentic port popular şi Premiul pentru popularitate.
Informații despre organizarea festivalului veți afla și prin emisiunea de folclor, tradiții și viață rurală intitulată: „Viața-n cântec și poveste” , realizată de Liliana Fustanela, luni, 15 octombrie, la 16.15.
Pianistul Gianluca Luisi, prezent la Constanța – “Mă consider, mai degrabă un muzician explorator, un ”wanderer”, nu neapărat călător, cum s-ar descrie în cel mai strict sens al cuvântului”
R: Gianluca Luisi, aveți un CV impresionant, suntem onorați să ne bucurăm de acest eveniment la Constanța! G.L: Mulțumesc, și eu sunt onorat...
Pentru spitalul orășenesc Cernavodă a fost achiziționat, de curând, un aparat radiologic de ultimă generație din Germania. Conform purtătorului de cuvânt al primăriei Cernavodă, Sorina Popa, investiția a fost de 30.000 de euro, bani din bugetul local. Calitatea aparaturii va permite să servească în permanenţă Unitatea de Primiri Urgenţe, pacienţii internaţi în secţiile unităţii care necesită investigaţii medicale, dar şi celor din afara unităţii, care pot beneficia contra cost de aceste servicii. Echipamentul oferă servicii de radiologie completă (radiografie şi radioscopie), de care pot beneficia atât cetăţenii din Cernavodă, cât şi cei din localităţile limitrofe. Această investiţie poate produce o creştere a veniturilor proprii ale unităţii, totodată o serie de beneficii pentru locuitorii oraşului, care nu vor mai fi nevoiţi să obţină astfel de servicii medicale în alte oraşe. În perioada 2012-2014, Spitalul Orăşenesc Cernavodă a beneficiat de investiţii de peste 7 miliarde vechi (achiziţii echipamente medicale, reabilitări şi sterilizări, etc.) care au produs atât o creştere a calităţii serviciilor medicale, cât şi a veniturilor proprii ale unităţii cu peste 30 la sută.