(Audio+ Foto) Sf.Efrem cel Nou – sfântul fulger, la Gura Dobrogei
Publicat de Liliana Fustanela, 3 mai 2016, 21:25
În Lunea luminată , sute de credincioși au participat la sfințirea raclei care adăpostește veștminte și părticele din moaștele Sf. Efrem cel Nou – cunoscut ca Sfântul Fulger, pentru rapiditatea cu care îndeplinește rugile celor aflați în procese juridice, celor aflați în examene sau în căutarea unui loc de muncă , celor aflați în dificultate .
La marele praznic din a doua zi de Paști, a slujit și IPS Teodosie , Arhiepiscopul Tomisului , iar la finalul slujbei acesta a condus o procesiune cu sfintele moaște și o icoană a Maicii Domnului, numită „Grabnic Ascultătoare”.
Sfânta Liturghie a avut loc la Mănăstirea „Sf. Efrem cel Nou și Sf. Dionisie cel Smerit” situată pe drumul comunal dintre localitățile Gura Dobrogei și Târgușor, foarte aproape de Peștera Liliecilor din Rezervația Naturală Gura Dobrogei .
Mânăstirea a fost construită pe locul fostei Cetăți Ester, o cetate cu trei basilici, unde s-a slujit întru Hristos . ”Strămoșii au cerut un altar de jertfă și așa se face că pelerinii vin din toate colțurile lumii, chiar și din Canada” , spune părintele – duhovnic Ghenadie Mogoi .
Obștea mânăstirii este formată din 4 viețuitori : un părinte duhovnic și trei maici care împletesc metanii , sculptează în lemn și realizează cruciulițe pentru binecuvântare .
Părticele din moaștele Sf.Efrem cel Nou – făcător de minuni, de la Nea Makri, Grecia, toate veștimentele și o părticică din mâna dreaptă a sfântului se odihnesc în racla sfințită anul acesta de Paști , în această mânăstire .
Sf.Efrem cel Nou este foarte iubit de credincioși , pentru cât de repede te ajută, așa precum fulgerele, spune părintele Ghenadie .” Când a fost adus în urmă cu doi ani papucul acestuia, o măicuță l-a visat înconjurând fundația lăcașului de cult și zicând : Mie ce îmi dați de făcut? Și în doi ani, mânăstirea a fost gata ”.
Sfântul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri este mare Tămăduitor, a vindecat mulți oameni de diabet, paralizie, epilepsie, orbire, dureri de ochi, de cap, de oase, de stomac si de articulații, boli ale inimii si ale creierului, chiar și pe cele incurabile. Este mare făcător de minuni și grabnic ajutător în toate nevoile.
Piatra de temelie a mânăstirii a fost pusă în anul 2011, dar lucrările propriu-zise au început în urmă cu doi ani.
Mânăstirea are două hramuri : Sf.Dionisie cel smerit și Sf.Efrem cel nou.
Sf.Dionisie cel smerit – Dionisie cel Mic este sfânt dobrogean pregătit să slujească lui Hristos de Sf.Petru . A trăit în sec. al IV-lea și a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, în anul 2008.
Sfântul Efrem cel Nou este prăznuit de Biserica Ortodoxă de două ori: în data de 3 ianuarie – ziua aflării Sfintelor sale Moaște și pe 5 mai – ziua morții sale martirice.
Sfintele Moaște ale Sfântului Efrem cel Nou se află întregi în Mânâstirea Bunei-Vestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, de pe Colina Neprihăniților din orășelul Nea Makri din Attica, Grecia.
Mai multe aflați din interviul realizat de Liliana Fustanela cu părintele duhovnic Ghenadie Mogoi :
A doua zi de paști, soare, verdeață , liniște … unii la picnic alții la slujbă, în Rezervația Naturală Gura Dobrogei :
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)