TULCEA: Reducerea veniturilor medicilor de familie va afecta grav asistența primară pentru populația din județ
Publicat de Adina Sîrbu, 16 ianuarie 2024, 13:25
Colegiul Medicilor Tulcea a luat act de resursele bugetare limitate pentru asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate, care va avea consecinţe grave asupra nevoilor de asistenţă medicală ale populaţiei în anul 2024.
Potrivit unui comunicat, scăderea veniturilor va agrava situația în judeţul Tulcea, din cauza numărului mic de medici de familie şi medici specialişti.
Din cei 133 medici de familie necesari asigurării asistenţei medicale în judeţul Tulcea, în prezent sunt 77 medici, astfel încât un medic de familie are o capitaţie mult mai mare decât cei 2.200 pacienţi, conform prevederilor actuale, ceea ce înseamnă că va fi depunctat, deci muncă mai multă şi bani mai puţini pentru majoritatea medicilor tulceni care deservesc populaţia din 2-3 localităţi – se arată în comunicat.
CMT mai spune că este inadmisibilă și anularea indemnizaţiei pentru condiţiile deosebite de muncă de care beneficiază medicii din Delta Dunării, dar precizează că, în urma discuţiilor deja purtate pe acestă temă, ar fi vorba de eroare de redactare ce va fi corectată.
Scăderea valorii punctului atât în medicina de familie, cât şi în cea de specialitate, în condiţiile în care salariile, preţul utilităţilor, al materialelor sanitare, al obligaţiilor căre bugetul de stat au crescut, va determina o scădere a calităţii actului medical.
Împovărat cu multă birocraţie, de un SIUI imperfect şi supraaglomerat ca număr de consultaţii, medicul de familie din Judeţul Tulcea face faţă cu greu sarcinilor care-i revin.
Suma de 45 de lei pentru o consultaţie, care presupune, pe lângă actul medical, prescripţia pentru medicamente, scrisoare medicală, înregistrare în SIUI, este insuficientă şi va creşte migraţia medicilor către privat.
În comunicatul semnat de președintele Colegiului Medicilor Tulcea, dr. Emilia Stamate, se mai arată:
Ne-a bucurat hotărârea Ministerului Sănătății de a debloca angajările în sistemul sanitar. Tulcea a solicitat 35 de medici specialişti, dar rămâne de văzut câţi dintre aceştia vor veni la Tulcea. Judeţele care nu sunt centre universitare au o slabă acoperire a reţelei medicale de specialitate şi este cunoscut faptul că, în ultimul timp, pentru a atrage medici specialişti, comunităţile locale suplimentează din veniturile proprii remuneraţia medicilor.
Considerăm că dialogul CNAS cu organizaţiile profesionale ale medicilor, cu CMR în primul rând, ar putea debloca situaţia şi ar putea face o analiză pertinentă a ceea ce înseamnă în prezent asistenţa medicală a populaţiei României, astfel încât sănătatea să nu fie „ruda săracă” a bugetului acestei ţări.
***
Reamintim, potrivit unui ordin din 2023, medicii din 16 comune şi oraşe din judeţul Tulcea care au teritoriul parţial cuprins în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării primeau, începând cu data de 1 iulie, un spor de 50% pentru activitatea desfăşurată în cabinetele medicale sau punctele de lucru din aceste localităţi.
Sporul de 200% se acordă din anul 2015 tuturor medicilor care-şi desfăşoară activitatea în cele 8 unităţi administrativ-teritoriale din RBDD, însă acest stimulent financiar nu a declanşat un flux important de doctori în zonă, aşa încât noul spor de 50% poate fi considerat un nou atu al zonei – menționa CJAS.
Judeţul Tulcea avea, în august anul trecut, 79 de medici, 26% cu vârste mai mari de 67 de ani, iar 42%, pensionari.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com