România a făcut ieri plata pentru primul sistem de rachete Patriot.
Anunţul a fost făcut de ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor:
România va achiziţiona 7 sisteme de rachete sol-aer Patriot, în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari, fără TVA.
Acestea vor intra în dotarea Armatei Române în a doua parte a anului 2019, primul sistem urmând să fie operaţional la jumătatea lui 2020.
În acelaşi timp, la Bruxelles, liderii din Uniunea Europeană au lansat structura unei cooperări militare permanente, care prefigurează mai vechiul plan al apărării comune europene.
La acest format de cooperare, care vizează proiecte militare în comun, participă 25 din ţările Uniunii, fără Danemarca şi Malta, dar şi fără Marea Britanie, care urmează să părăsească blocul comunitar.
Armata Română va achiziționa, până la sfârșitul anului, primul sistem de rachete Patriot, solicitarea din partea țării noastre fiind ca plata să fie făcută eșalonat, iar mentenanța să fie realizată în România, a declarat, miercuri, ministrul Apărării, Mihai Fifor.
„Ce pot să vă spun și ce pot să vă asigur este că, până la finele anului, Armata Română va achiziționa primul sistem Patriot. Așteptăm scrisoarea de acceptare din partea Statelor Unite pentru a putea să trecem la contractare și să putem achiziționa primul program”, a spus acesta, la Global SOF Symposium Europe, ce se desfășoară la București.
El a vorbit despre recenta sa întâlnire, în SUA, cu secretarul american al Apărării, James Mattis.
„Noi am solicitat (…) eșalonarea plății sistemului Patriot pentru că este pe de o parte o dovadă de predictibilitate, pe de altă parte este mult mai convenabil pentru noi să putem să asigurăm pe următorii ani achiziționarea acestor sisteme”, a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, achiziționarea sistemului Patriot este una de tip ”guvern la guvern”, iar „mentenanța se va face în România la unele dintre companiile românești”.
Fifor a descris vizita sa în Statele Unite ale Americii drept una „de succes”. „Întâlnirea cu secretarul Apărării, domnul Mattis, a fost cât se poate de concludentă în acest sens. Partea americană a întărit încă o dată rolul pe care îl are România în acest Parteneriat Strategic cu Statele Unite”, a precizat ministrul român.
El a dezvăluit că, în cadrul convorbirilor, James Mattis a vrut să știe „cum vede Armata Română ceea ce se întâmplă în momentul de față în această zonă a Flancului Estic al NATO”.
„L-am invitat pe domnul Mattis în România și sperăm să și confirme o vizită în perioada imediat următoare”, a mai spus Fifor.
În ceea ce privește alocarea de fonduri pentru înzestrarea Armatei, Fifor s-a arătat optimist.
„Eu zic că nu avem o problemă în cheltuirea fondurilor alocate pentru anul acesta. Din 2% pe care îi avem din Produsul Intern Brut, în jur de 38% sunt sumele alocate pentru înzestrarea Armatei. Este un program care se întinde pe 10 ani”, a explicat el.
Ministrul a arătat că miercuri au fost programate discuții între reprezentanți ai Ministerului Economiei și cel al Apărării, ce au ca temă bugetul Armatei.
„Sunt companii interesate să vină să investească în industria de apărare românească pentru că, așa cum a spus și primul-ministru, (…) noi nu am plecat la cumpărături cu banii statului român, ci ne dorim ca, prin parteneriatele pe care le avem cu companiile din industria Apărării, (…) să putem să retehnologizăm industria de apărare românească, să repornim această industrie, să facem transfer de tehnologie”, a adăugat ministrul Apărării.
Fifor consideră că este important ca banii investiți „să se întoarcă, în bună măsură, și în industria de Apărare românească”.