Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual vor picheta, astăzi, sediul PSD din Bucureşti în semn de protest faţă de discrepanţele salariale între categoriile de angajaţi în MAI.
Poliţiştii, jandarmii şi pompierii reclamă faptul că nu li s-au mărit salariile aşa cum li s-a promis înainte de adoptatea legii salarizării unitare.
Tragedia poliţistului Gheorghe Ionescu readuce în discuţie felul în care sunt protejaţi oamenii legii în faţa agresiunilor.
Liderii de sindicat ai poliţiştior vor mai puţin constrângeri pentru folosirea armelor în misiuni şi au stabilit deja negocieri cu reprezentanţii Ministerului de Interne pentru schimbarea legislaţiei.
Pe de altă parte, reprezentanţii societăţii civile precizează că regimul armelor este clar stabilit în România.
În discuţiile despre schimbarea legislatiei care reglementează uzul de armă sunt vizate Statutul poliţistului, legea poliţiei şi legea privind regimul armelor. Sindicaliştii susţin că moartea agentului Gheorghe Ionescu de la Rutieră este dovada cea mai clară că poliţiştii au nevoie de mai multă protecţie.
Reprezentanţii societăţii civile sunt însă de părere că numarul mic al poliţiştilor agresaţi în timpul serviciului nu justifică o mai multă libertate în folosirea armelor.
Legislaţia actuală le permite agenţilor să folosească armamanetul atunci când le este ameninţată viaţa. Mai mult, spre deosebire de alte state, în România civilii nu au dreptul să poarte arme, deci, din acest punct de vedere, riscul pentru poliţişti este mai mic.
Potrivit MAI, anul trecut, 95 de poliţişti au fost răniţi în timpul serviciului: 51 au fost agresaţi, iar 44 au fost victime în accidente de circulaţie. Anul acesta, în timpul misiunilor, s-au înregistrat 29 de răniţi şi doi morţi.