A început sezonul ieșirilor la iarbă verde. Atenție la căpușe!
Publicat de Adina Sîrbu, 14 mai 2023, 09:16
V-ați programat o ieșire la iarbă verde? Fiți atenți la căpușe! Numărul celor înțepați de acești mici paraziți a început să crească, spun medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.
Cum să ne protejăm de căpușe, dar și ce să facem dacă am avut ghinionul să fim înțepați, aflăm de la medicul infecționist Ana Maria Iancu.
Ana Maria Iancu:
Ca în fiecare an, aceasta este perioada în care încep să se prezinte pacienți cu înțepături de căpușă. Asta din cauza faptului că, într-adevăr, vremea frumoasă îndeamnă la ieșit în aer liber, în pădure, în parcuri.
Cum ne putem proteja de căpușe?
Ana Maria Iancu:
Recomandabil ar fi ca aceste ieșiri să se facă sub protecție de spray-uri repelente împotriva țânțarilor, căpușelor. Purtarea pantalonilor lungi, a șosetelor mai înalte, a bluzelor cu mânecă lungă, atunci când mergem la pădure, în parcuri, iar în situația în care se remarcă prezența unei căpușe, să fie extrasă într-un mediu spitalicesc și, ulterior, să se administreze, la indicația medicului specialist de boli infecțioase, profilaxia pentru a preveni eventuale boli transmise de căpușe.
Care sunt cele mai frecvente boli transmise de căpușe?
Ana Maria Iancu:
La noi în zonă este vorba despre febra butonoasă, care constă în apariția următoarei simptomatologii: febră, frisoane, cefalee, mialgii, urmate după 3 zile de apariția unei erupții generalizate. Bineînțeles, diagnosticul se pune în serviciul de boli infecțioase. O altă afecțiune care se transmite duce la Boala Lyme. Nu cred că trebuie ca lumea să se impacienteze, ci să se prezinte la medic în primele 72 de ore de la înțepătura de căpușă, pentru a administra profilaxie cu antibiotic, tocmai pentru a preveni aceste două boli.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: unsplash.com