Solstiţiul de iarnă 2018 – noaptea cea mai lungă din an
Publicat de Arantxa Catană, 20 decembrie 2018, 17:33
Ca în fiecare an, deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă, pe 21 decembrie.
Evenimentul astronomic repetabil anual este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui.
De la Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, muzeograf Simona Dobre ne-a explicat mai detaliat și despre influența măririi zilei și inflența soarelui asupra stării noastre de bine.
„Anul acesta va avea loc pe data de 22 decembrie, la ora 00.23 de minute. Creșterea duratei zilei este insesizabilă momentan. Mișcarea soarelui pe cer nu se determină prin intervale de timp, ci mai mult cu arcele prin care el își modifică poziția. Este o mișcare mai mult unghiulară și nu o mișcare exprimată în timp. Doarele își modifică poziția pe cer, de la o zi la alta, cam cu un grad. Cert este că, încetul cu încetul pentru că soarele își modifică poziția, acum el răsare pe poziția sud-est, la echinocțiul de primavara va ajunge să răsară pe direcția est. Începe treptat să descrie pe cer arce diurne din ce în ce mai mari, care vor atinge laun moment dat un maxim, la solstițiul de vară. Lumina își are izvorul în întuneric. Noaptea aceasta, cea mai mare din an trebuie să pregătească momentul acela, când natura să aibă curaj să se apropie de suprafață”, a declarat pentru Radio Constanța muzeograful Simona Dobre.
Este momentul acela, mai introspectiv din viața fiecăruia dintre noi, când cu toții trebuie să ne pregătim pentru Noul Om. În primăvară vom fi mai veseli, soarele este răspunzător pentru energia pe care noi o avem. Cu cât ne bucurăm mai mult de lumina zilei, de prezența soarelui, cu atât energia noastră este mai mare, ca și cantitate. Suntem mai vioi, mai energici. Și universul are anotimpurile sale așa cum și noi oamenii le avem.
„Fiecare dintre ele, cu parte sa de contribuție, niciunul nu poate fi ignorat”, menționează muzograful Simona Dobre.