Ascultă Radio România Constanța Live

siguranta elevi

Județul CONSTANȚA: Peste 130 de clădiri școlare nu au autorizație de securitate la incendiu

Județul CONSTANȚA: Peste 130 de clădiri școlare nu au autorizație de securitate la incendiu

Publicat de Adina Sîrbu, 10 septembrie 2024, 13:49

La sediul IPJ Constanța s-a desfășurat astăzi o conferință de presă a repzentanților tuturor structurilor de siguranță și ordine publică ale MAI din Constanța – Poliție, IJJ și Gruparea Mobilă de Jandarmi, ISU, Centrul Antidrog din cadrul ANA și ANITP, în care au fost prezentate măsurile ce vor fi luate pentru siguranța elevilor în noul an școlar.

Pentru ISU Dobrogea, siguranța copiilor în mediul școlar este o prioritate și nu se poate negocia. Prin respectarea strictă a măsurilor de prevenire a incendiilor și prin instruirea adecvată a elevilor și a personalului, putem crea un mediu sigur prin care să fie protejati toți cei implicați în procesul educațional, se arată într-un comunicat al Inspectoratului.

În anul școlar 2023-2024, ISU Constanța a derulat acţiuni orientate spre consolidarea protecţiei în instituțiile de învățământ astfel încât, efectele manifestării riscurilor să fie minimizate, iar starea de normalitate să fie restabilită în cel mai scurt timp.

Activităţile desfășurate în perioada de referință au vizat permanent îndeplinirea funcţiilor de coordonare, îndrumare, control, acordare de asistenţă tehnică de specialitate pentru prevenirea producerii situaţiilor de urgenţă, informarea preventivă şi pregătirea cadrelor didactice și a elevilor referitoare la comportarea în situaţii de urgenţă, precum şi avizarea – autorizarea privind securitatea la incendiu a clădirilor cu destinația învățământ.

Personalul Inspecţiei de Prevenire execută permanent controale și verificări la unitățile de învățământ din județ, iar acolo unde identificăm neconformități pe linia apărării împotriva incendiilor și protecției civile, depunem eforturi, împreună cu factorii de răspundere de la nivel local și județean, pentru remedierea acestora cât mai rapid cu putință, iar dacă este cazul, aplicăm măsura sancționării contravenționale a responsabililor.

Controalele de prevenire vizează în special:

– actele de autoritate privind apărarea împotriva incendiilor emise de conducătorul instituției;

– documentele și evidențele specifice privind apărarea împotriva incendiilor;

– organizarea activității de apărarea împotriva incendiilor la locul de muncă;

– evaluarea structurilor cu atribuții privind apărarea împotriva incendiilor;

– respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor din punct de vedere constructiv (gradul de rezistență la foc, distanțele de siguranță, căi de evacuare, case de scări);

– respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor din punct de vedere al instalațiilor de protecție împotriva incendiilor;

– respectarea în teren a măsurilor stabilite din punct de vedere organizatoric.

În anul școlar recent încheiat, ca urmare a controalelor efectuate, au fost constatate 205 deficiențe specifice, fiind aplicate 176 avertismente și 29 amenzi contravenționale în cuantum de 35.500 lei.

Principalele nereguli constatate au fost: reducerea gabaritelor căilor de evacuare prin depozitarea diferitelor materiale, neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, nemarcarea căilor de evacuare pentru persoane în caz de incendiu cu indicatoare standardizate, neafișarea instrucţiunile specifice pe fiecare loc de muncă cu risc de incendiu, neasiguararea necesarului mimim de stingătoare portabile cu pulbere, neverificarea instalației electrice, nefuncționarea corpurilor de iluminat aferente instalației de iluminat de securitate pentru evacuare, nefuncționarea la parametrii proiectați a instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu.

Toate aceste activități, desfășurate sub coordonarea cadrelor unității noastre, au ca țintă asigurarea climatului de siguranță în școli, dar și instruirea copiilor, tinerilor și personalului din cadrul unităţilor de învăţământ, fapt pentru care am mizat foarte mult pe interacțiunea directă cu aceștia, pentru obținerea rezultatelor pe care ni le dorim cu toții în ceea ce privește educația, pregătirea și comportamentul  adecvat în cazul în care ne confruntăm cu anumite pericole.

Totodată, în vederea conștientizării și sensibilizării populației, la nivelul instituțiilor de învățământ au fost desfășurate 415 activități informare și pregătire a populației la care au participat 28.718 preșcolari, elevi, cadre didactice și personal auxiliar. În cadrul acestor activităţi au fost distribuite 19.597 materiale de informare preventivă, privind campaniile naţionale Nu tremur la cutremur; Flăcările Omoară Copii;  Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!; Siguranţa NU e un joc de noroc!; R.I.S.C. – mai bine previi, decât să nu fi,  Pune viaţa familiei tale pe primul loc – instalează-ţi detectoare de gaze şi de incendiu, pentru că viaţa celor dragi este nepreţuită”. Diseminarea informaţiilor cu caracter preventiv şi de pregătire a populaţiei în domeniul situaţiilor de urgenţă s-a realizat şi prin intermediul a 60 lecţii deschise, 112  vizite în cadrul subunităților de intervenție, 29 exerciţii de evacuare, 214 activități de informare preventivă precum și instruiri.

Referitor la procesul de autorizare din punct de vedere al securităţii la incendiu, personalul  Inspecţiei de Prevenire a venit în întâmpinarea factorilor responsabili, pentru soluţionarea situaţiilor existente şi acordarea asistenţei tehnice de specialitate.

În acest sens, personalul Inspecţiei de Prevenire a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 25 de cazuri, în vederea obținerii autorizațiilor de securitate la incendiu.

În perioada de referință, ISU Constanța a înregistrat 47 solicitări pentru emiterea avizului de securitate la incendiu și 12 solicitări pentru emiterea autorizației de securitate la incendiu, fiind eliberate până în prezent 14 avize de securitate la incendiu pentru clădiri existente ale unităților de învățământ și 6 avize pentru clădiri noi, cu acceași destinație, respectiv 2 autorizații de securitate la incendiu.

Astfel, la nivelul județului Constanța, din totalul celor 738 de clădiri cu destinația de învățământ, 527 nu fac obiectul autorizării, 76 au obținut autorizația de securitate la incendiu, iar 135 sunt neautorizate, unele dintre ele fiind  în diferite etape ale procesului de avizare – autorizare.

Un lucru important pe care dorim să-l subliniem este legat faptul că responsabil pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu este exclusiv beneficiarul.

Avizele/autorizaţiile de securitate la incendiu se eliberează pentru construcţii noi sau pentru dezvoltarea (extinderea), modernizarea ori pentru schimbarea destinaţiei celor existente (art. 30, alin. 1 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările ulterioare).

ISU Constanța va continua executarea activităților specifice de control și îndrumare, atât pentru asigurarea începerii anului școlar 2024-2025 în siguranță, cât și pentru asigurarea respectării măsurilor de prevenire a incendiilor.

Pe lângă controalele de prevenire, periodic vor avea loc exerciţii de alarmare şi evacuare în situaţii de urgenţă (în majoritatea dintre acestea fiind exersat modul de  comportare în cazul producerii unui incendiu sau cutremur), instruiri, convocări, ședințele de lucru și recunoașteri în teren pentru stabilirea și/sau actualizarea concepției de intervenție.

„Asigurarea siguranței în școli nu este pentru noi doar un obiectiv, ci și o obligație morală față de viitorul generațiilor noastre. Cu toții avem copii și de aceea trebuie să fim vigilenți și responsabili în toate acțiunile noastre, pentru ca fiecare instituție de învătământ să rămână un loc de învățare sigur și fără riscuri. Vă dorim un an școlar nou plin de succes!”, au transmis reprezentanții ISU Dobrogea.

Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:31

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

La Palatul Copiilor Constanța a început, în această dimineață, distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor...

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:58

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00

Alegerile prezidenţiale sunt programate, în acest an, pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie – turul al doilea. După...

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00
AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 14:51

AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export

Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export, în favoarea...

AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export
Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 14:26

Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România

Dobrogea este și va rămâne un mozaic etnic, iar luna noiembrie este încărcată emoțional și spiritual de unitate și apropiere a...

Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:15

CONSTANȚA: Femeie reținută de polițiști pentru proxenetism și spălarea banilor

La data de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul de Combatere a...

CONSTANȚA: Femeie reținută de polițiști pentru proxenetism și spălarea banilor
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:00

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile

Poliţiştii au demarat vineri o anchetă după ce proprietarii mai multor autoturisme parcate într-un cartier din municipiul Constanţa şi-au...

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:50

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară

ONG Mare Nostrum a finalizat sesiunea de monitorizare a deșeurilor, după terminarea sezonului estival, pe nouă sectoare de plajă: Vama Veche,...

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:26

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al judeţului Tulcea a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui...

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări

TULCEA: Acțiuni ale politiștilor pentru creșterea siguranței în școli

TULCEA: Acțiuni ale politiștilor pentru creșterea siguranței în școli

Publicat de Adina Sîrbu, 13 octombrie 2023, 13:06

Siguranța în unitățile de învățământ este esențială pentru bunăstarea elevilor și pentru calitatea procesului de învățare, deoarece un mediu sigur și protejat creează condiții propice pentru desfășurarea procesului educațional – transmite IPJ Tulcea.

În contextul în care învățământul și educația tinerei generații face parte din prioritățile instituționale ale M.A.I. și I.G.P.R., este necesară desfășurarea de acțiuni preventive în zona unităților de învățământ, în vederea menținerii unui nivel ridicat de siguranță.

Statistica anilor precedenți și analizele efectuate la nivel central au condus la identificarea posibilelor evenimente ce s-ar putea petrece în unitățile de învățământ și pot perturba siguranța cadrelor didactice sau a elevilor.

  1. Bullying – comportamentele ce implică violeță fizică, psihică, verbală, excluziune socială, insulte.
  2. Furturi si distrugeri – pot avea loc furturi de obiecte personale sau distrugerea bunurilor ce fac parte din patrimoniul unității.
  3. Consumul/vânzarea de substanțe interzise – consumul de alcool, droguri sau alte substanțe interzise poate duce la probleme de comportament, violență, furt.
  4. Amenințări, loviri sau vătămări corporale – nu de puține ori, opiniile diferite, discuțiile contradictorii între elevi au dus la săvârșirea de infracțiuni cu violență.
  5. Purtare abuzivă – pot apărea situații în care cadrele didactice aflate în exercitarea atribuților de serviciu săvârșese acțiuni prin care jignesc sau agresează elevi.
  6. Absenteismul si abandonul școlar – elevii cu posibilități financiare reduse, lipsiți de motivație, ce provin din medii dezorganizate, pot recurge la absenteism și abandon.
  7. Pătrunderea ilegală într-o unitate de învățământ – au fost sesizate în anul de învățământ 2022-2023 incindente în care persoane neautorizate au pătruns în incinta unităților și au provocat distrugeri sau au agresat elevii sau personalul.

Toate aceste incidente au fost posibile din cauza nerespectării cerințelor minime de securitate.

De aceea, cu ocazia activităților desfășurate, se vor avea în vedere următoarele aspecte:

  • identificarea elevilor potențiali consumatori de substanțe interzise;
  • verificarea modului în care sunt respectate preverile prinvind paza obiectivelor;
  • verificarea la domiciliu a elevilor care absentează nejustificat de la cursuri și informarea elevilor și părinților cu privire la obligativitatea frecventării cursurilor și necesitatea respectării normelor legale;
  • menținerea nivelului ridicat de prezență activă în unitățile de învâtamânt, în vederea prevenirii și combaterii faptelor antisociale
  • desfășurarea de ore informative împreună cu elevii
  • verificarea respectării prevederilor legale de către societățile comerciale și persoanele fizice situate în zona unităților de învățământ preuniversitar referitoare la comercializarea de băuturi alcoolice și țigari, tipărituri și înregistrări audio-video cu conținut obscen.

Sursă și foto: IPJ Tulcea

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:31

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

La Palatul Copiilor Constanța a început, în această dimineață, distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor...

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:58

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00

Alegerile prezidenţiale sunt programate, în acest an, pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie – turul al doilea. După...

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00
AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 14:51

AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export

Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export, în favoarea...

AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export
Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 14:26

Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România

Dobrogea este și va rămâne un mozaic etnic, iar luna noiembrie este încărcată emoțional și spiritual de unitate și apropiere a...

Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:15

CONSTANȚA: Femeie reținută de polițiști pentru proxenetism și spălarea banilor

La data de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul de Combatere a...

CONSTANȚA: Femeie reținută de polițiști pentru proxenetism și spălarea banilor
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:00

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile

Poliţiştii au demarat vineri o anchetă după ce proprietarii mai multor autoturisme parcate într-un cartier din municipiul Constanţa şi-au...

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:50

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară

ONG Mare Nostrum a finalizat sesiunea de monitorizare a deșeurilor, după terminarea sezonului estival, pe nouă sectoare de plajă: Vama Veche,...

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:26

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al judeţului Tulcea a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui...

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări