Chemarea de la Dumnezeu – cea mai frumoasă chemare
Publicat de Liliana Fustanela, 30 ianuarie 2019, 23:07
„Fiecare om care își găsește menirea lui pe acest pământ, este fericit”, spune maica stareță Evghenia, de la Mânăstirea Efrem cel Nou de la Gura Dobrogei.
Elena Arău din Constanța era în copilărie, o fată care mai degrabă juca fotbal, decât să se joace cu păpușile. Era pasionată de matematică și rezolva cu ușurință probleme din Gazeta matematică. A fost chiar olimpică la această disciplină. A găsit armonie în geometrie, dar armonie a găsit și în prima mânăstire vizitată în timp ce era studentă la Facultatea de Automatică, din cadrul Universității Politehnice București (1987-1992). La Mânăstirea Dintr-un Lemn din județul Vâlcea după ce se roagă în fața Icoanei făcătoare de minuni, i se arată Maica Domnului cu îndemnul de a se îndrepta spre viața monahală. Nu a luat o decizie imediat, dar după terminarea facultății îi mărturisește părintelui Arsenie Papacioc ce are de gând să facă și acesta o încurajează: „Du-te eroino!” și dusă a fost. A ajuns la Mânăstirea din Bistrița, județul Vâlcea și a găsit o bucurie imensă în toate „ascultările” ce avea să le facă în această mare obște călugărească. Tatăl îi dă binecuvântarea de la început, dar se roagă ca fiica să revină în Dobrogea și să își continue viață monahală mai aproape de casă. Mama îi înțelege chemarea cerească mult mai târziu.Urmează cursuri de muzică psaltică în Grecia, apoi Facultatea de Teologie la Universitatea Ovidius și astfel revine acasă pentru a preda câțiva ani, religia. Devine Maica Evghenia în anul 2002, iar în 2013 începe să lucreze la ridicarea mânăstirii din Gura Dobrogei, unde Arhiepiscopul Tomisiului, IPS Teodosie, pusese piatra de temelie în 2011. Matematica avea să o ajute la tot ce însemna un șantier, de pildă, la calcularea cubajului de beton, spre surprinderea constructorilor. În 2019, mânăstirea este aproape gata, rămânând de efectuat doar lucrările de pictură de pe tavan.
Mânăstirea are două hramuri: „Dionisie cel Smerit” și „Efrem cel Nou”și adăpostește o raclă cu veștminte și părticele din moaștele Sf. Efrem cel Nou – cunoscut ca Sfântul Fulger, pentru rapiditatea cu care îndeplinește rugile celor aflați în dificultate. Părticele din moaștele Sf.Efrem cel Nou – făcător de minuni, au fost aduse din localitatea Nea Makri, din Grecia.
Sf.Dionisie cel Smerit sau Dionisie cel Mic este sfânt dobrogean pregătit să slujească lui Hristos de Sf.Petru. A trăit în sec. al IV-lea și a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, în anul 2008. Sfântul Efrem cel Nou este prăznuit de Biserica Ortodoxă de două ori: în data de 3 ianuarie – ziua aflării Sfintelor sale Moaște și pe 5 mai – ziua morții sale martirice. Sfintele Moaște ale Sfântului Efrem cel Nou se află întregi în Mânâstirea Bunei-Vestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, de pe Colina Neprihăniților din orășelul Nea Makri din Attica, Grecia. Mănăstirea „Sf. Efrem cel Nou și Sf. Dionisie cel Smerit” se află pe drumul comunal dintre localitățile Gura Dobrogei și Târgușor, foarte aproape de Peștera Liliecilor din Rezervația Naturală Gura Dobrogei. Este construită pe locul fostei Cetăți Ester, o cetate cu trei basilici, unde s-a slujit întru Hristos .
În ridicarea Mânăstirii de la Gura Dobrogei, Maicii Evghenia, acum în vârstă de 50 de ani, i-au fost alături de la început, părintele Ghenadie, un tânăr ce are azi, doar 28 de ani și fratele său geamăn. Avea doar 20 de ani când s-a pus piatra de temelie și împreună cu maica Evghenia s-au rugat la multe icoane făcătoare de minuni din țară, să le înlesnească voința de a clădi un lăcaș monahal. Credința în Dumnezeu i-a fost insuflată copilului Gabriel Mogoi, azi protosinghel, slujitor și duhovnic al mânăstirii pe nume Ghenadie, de bunica Rada. A fost atras de viața monahală încă din clasele primare, găsind armonie în icoanele din biserici. E fericit că îi slujește lui Issus și chiar dacă a mai trecut prin încercări, dacă ar fi să o ia de la capăt, tot asta ar face.
Astăzi, 31 ianuarie 2019, de la ora 18.00, la Mânăstirea de la Gura Dobrogei, va avea loc o procesiune cu moaștele Sf.Trifon, prăznuit de Biserica Ortodoxă, la 1 februarie, și sărbătorit în viața tradițională pentru recolte bogate în grădini, livezi și podgorii.
Mai multe despre ce înseamnă viața monahală veți afla astăzi, 31 ianuarie 2019, în emisiunea „ Stil de viață”, după știrile orei 18.00, pe toate frecvențele Radio Constanța( 100,1 FM, 90,8 FM, 909 AM, 1530 AM) și on line pe radioconstanta.ro, secțiunea ascultă live.
Liliana Fustanela