FOTO | Vergil Chițac: Noul CET îi va putea readuce în sistemul centralizat pe constănțenii care s-au debranșat
Publicat de Adina Sîrbu, 6 martie 2024, 18:05
Municipiul Constanța ar trebui să aibă, în iarna anului viitor, un CET nou, care ar urma să îi readucă în sistemul centralizat pe constănțenii care s-au debranșat, a anunțat astăzi primarul Vergil Chițac.
Noua unitate va funcționa în cogenerare, adică va produce, pe lângă energie termică, la costuri mult mai reduse decât în prezent, și energie electrică.
Aceasta va fi vândută în sistemul național, iar profitul va permite scăderea prețului gigacaloriei astfel încât facturile pentru încălzire să fie mai mici decât în cazul centralelor de apartament pe gaz, a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac:
Ei (CET-ul) se vor umple de bani, pentru că vor vinde energie electrică 50 de megawați, în fiece moment. Un calcul făcut de mine, dar luați-l cu o anumită doză de aproximație, arată că ei vor câștiga, la prețurile de acum, nu știm ce va fi peste 2 ani de zile, dar la prețurile de acum vor câștiga vreo 90 de milioane de euro pe an. Lucrul ăsta va face ca ei să poată acționa și asupra prețului pe care îl vând. Deci vor putea regla prețul cât mai mic și vom jongla din prețul ăsta tocmai pentru a vă determina pe dumneavoastră, când vă uitați pe factură cât plătiți, să ziceți „vin înapoi la CET.”
Directorul Termoficare Constanța, Liviu Popa, a declarat, la rândul său, că societatea asigură energie termică pentru aproximativ 150.000 de constănțeni, în apartamente, unități de învățământ și sanitare, instituții publice etc.
Prețul de producție pentru energia termică a scăzut, în urma investițiilor de până acum, cu 100 de euro pe gigacalorie, a mai spus Liviu Popa, care a readus în discuție avantajele distribuției de orizontală a agentului termic.
Șeful Termoficare a adăugat că societatea va presta servicii de modernizare a rețelelor din blocuri și de reorganizare pe orizontală, iar costurile vor fi suportate de locatari.
Trecerea de la sistemul actual la noul CET se va face fără să fie nevoie de o perioadă de suspendare a serviciilor către constănțeni.
Noua centrală termoelectrică vine în completarea proiectului de reabilitare şi modernizare a reţelei de transport şi distribuţie a agentului termic.
***
Reamintim, Primăria Constanţa a semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia noului CET, în prezența primarului Vergil Chițac, a viceprimarului Ionuț Rusu, directorului Societății Termoficare Liviu Popa, și a reprezentantului ANRE George Niculescu.
Noul CET va funcționa pe amplasamentul actualei unități, iar lucrările ar trebui să înceapă în toamnă. Pe lângă avariile mult mai rare și costurile de exploatare mai mici, un alt avantaj va fi eliminarea reviziei anuale, care presupune oprirea furnizării apei calde în tot orașul.
Proiectul „Sursă de producţie energie utilă termică şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă în municipiul Constanţa” este primul proiect din ţară care a fost depus la Ministerul Economiei pentru finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Contractul de finanţare pentru această investiţie extrem de importantă pentru municipiul Constanţa a fost semnat în decembrie 2022, iar în luna iunie 2023 a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care bunurile mobile şi imobile ale Centralei Electrice de Termoficare CET Palas au fost trecute din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Energiei, în domeniul public al municipiului Constanţa.
Achiziţia pentru proiectarea şi execuţia noului CET nu a fost lipsită de peripeţii. În urma unei contestaţii depuse la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) prin care a fost contestată achiziţia, procedura a fost întârziată cu aproximativ o lună. CNSC a respins contestaţia, iar după analizarea amănunţită a ofertelor, SC Elsaco Electronic SRL a fost desemnat câştigătorul licitaţiei. Astfel că vineri, 1 martie 2024, a fost semnat contractul de lucrări.
Prin acest proiect se asigură construcţia unei unităţi de producţie a energiei termice şi electrice în cogenerare de înaltă eficienţă în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Acesta va fi construit în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz va fi de 97 MW.
Investiţia va avea multiple implicaţii pozitive în viaţa oraşului:
– Economice, prin reducerea semnificativă a consumului de combustibili, a costurilor şi cheltuielilor de operare;
– Sociale, prin sporirea confortului termic şi creşterea accesibilităţii populaţiei la sistemul centralizat de încălzire;
– De mediu, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), reducerea consumului de energie primară şi, automat, reducerea poluării.
Valoarea contractului de proiectare şi execuţie lucrări este de 581.311.113 lei fără TVA, iar termenul de finalizare este decembrie 2025.
Redactor și foto: Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu