Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că șeful statului Klaus Iohannis nu are atribuţia de a prelungi mandatul şefului Statului Major al Apărării.
Aceasta a subliniat că decretul anunţat de președinte nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.
„În privinţa CSAT de astăzi, potrivit prevederilor Legii 346 din 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, preşedintele nu are atribuţia de a prelungi mandatul şefului Statului Major al Apărării. Atât numirea, cât şi eventuala prelungire a mandatului se face numai la propunerea ministrului Apărării, cu avizul primului ministru, iar în şedinţa de astăzi nu a fost discutată posibilitatea acestei prelungiri. Aşadar, decretul anunţat de preşedinte considerăm că nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională”, a declarat Viorica Dăncilă.
Vă reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, că a semnat un decret prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării, asta după ce a fost respinsă propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş.
Cea mai importantă resursă de care Armata României dispune la acest moment este cea umană, a declarat generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării (SMAp), cu ocazia unei vizite de lucru în garnizoana Mangalia.
Potrivit unui comunicat transmis astăzi, în cadrul vizitei de lucru care a avut loc marţi, comandantul flotei, contraamiralul de flotilă Daniel Căpăţână, i-a prezentat şefului Statului Major al Apărării aspecte privind starea echipamentelor, stadiul proiectelor de infrastructură şi nevoile de modernizare şi înzestrare.
De asemenea, generalul Nicolae Ciucă a participat şi la exerciţiul integrator cu trupe în teren din cadrul cursului de calificare pentru operatorii de forţe speciale, organizat şi condus de instructorii Şcolii de Aplicaţie a Forţelor pentru Operaţii Speciale, împreună cu militari din cadrul Grupului 10 Forţe Speciale al SUA.
„Forţele pentru operaţii speciale rămân un instrument strategic foarte valoros, care poate fi întrebuinţat pentru acţiuni chirurgicale, pe întreg spectrul acţiunii militare, dar mai ales în contextul conflictelor de tip hibrid, generate de actualul mediu de securitate. Pregătirea acestora este la fel de importantă ca dotarea cu echipamente şi tehnică specifice. Eficienţa lor este strâns legată de capacitatea de adaptare şi interoperabilitate, în mod deosebit cu structurile de informaţii militare şi celelalte capabilităţi de nişă, precum şi de cea a atributelor esenţiale de integrare şi coordonare cu celelalte structuri aliate sau partenere. Astăzi au demonstrat că au depăşit barierele psihice şi fizice şi că au mentalul pregătit pentru a face faţă evaluărilor de final de curs şi pentru a se integra în familia forţelor speciale”, a subliniat generalul Ciucă, la finalul exerciţiului.
Şeful Statului Major al Apărării a vorbit şi despre adaptarea şi modelarea procesului de instruire şi educarea liderilor de la baza carierei militare.
„Deşi s-au făcut paşi importanţi în procesul de planificare a înzestrării şi modernizării echipamentelor, concluzia desprinsă este că, în continuare, în atenţia comandanţilor şi a întregului personal trebuie să se menţină linia de voinţă individuală şi colectivă pentru o continuă adaptare şi modelare a procesului de instruire, de educare a liderilor de la baza carierei militare şi ridicarea nivelului de ambiţie pentru a fi în măsură să ţinem pasul cu impactul evoluţiei tehnologice pe întreg spectrul acţiunii militare„, a mai spus şeful SMAp.
În opinia generalului Nicolae Ciucă, cea mai importantă resursă de care Armata României dispune la acest moment este resursa umană, precizând că a întâlnit comandanţi de navă foarte tineri, aspiranţi şi locotenenţi femei care au în subordine marinari cu experienţă, mult mai în vârstă, „însă abilitatea lor generată de voinţă, ambiţie şi dedicare profesională au făcut ca trecerea de pe băncile Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» la realităţile echipajului ambarcat să permită maturizarea profesională, poate înainte de vreme, dar cu rezultate care creează speranţă şi, totodată, certitudinea că vom avea o generaţie de lideri militari demni de toată încrederea“.