CONSTANŢA: Dosar penal pentru furt, după ce a fost sesizată dispariţia unei ştampile dintr-o secţie de votare
Publicat de Doina Sirbu,
27 septembrie 2020, 19:21
Polițiștii din cadrul Secției 1 au fost sesizați cu privire la faptul că ar lipsi o ștampilă de vot din secția de votare nr. 197 din municipiul Constanța.
Având în vedere aspectele semnalate, procesul de vot a fost sistat. Întrucât ștampila nu a fost găsită, procesul de votare a fost reluat, în condiții normale, urmând ca la finalizarea acestuia să fie reluate activitățile de căutare.
În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.
La Ambasada Rusiei la Bucureşti şi Consulatul General din Constanţa vor fi organizate, pe 1 iulie, secţii de votare pentru votul general privind aprobarea modificărilor la Constituţia Federaţiei Ruse.
Potrivit unui comunicat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti, noua ediţie a Legii fundamentale a acestei ţări va include prevederi conform cărora „Federaţia Rusă este succesorul de drept al URSS pe teritoriul său… păstrând memoria strămoşilor, care ne-au transmis idealuri şi credinţă în Dumnezeu, precum şi continuitatea în dezvoltarea statului rus, recunoaşte unitatea statală stabilită istoric… cinsteşte memoria apărătorii Patriei, asigură protecţia memoriei istorice”.
Modificările, conform sursei citate, se referă la garanţiile sociale, inclusiv indexarea obligatorie a pensiilor cel puţin o dată pe an, asigurarea asistenţei medicale de calitate, salariul minim nu va fi mai mic decât valoarea sumei minime de existenţă a populaţiei apte de muncă, fiind menţionate articole despre protecţia familiei, a maternităţii, a paternităţii şi a copilăriei.
Noua Constituţie a Rusiei va conţine şi apărarea instituţiei căsătoriei ca a uniunii bărbatului şi femeii, dezvoltarea condiţiilor pentru creşterea şi educarea decentă a copiilor în familie, precum şi pentru exercitarea de către copiii adulţi a responsabilităţii de a avea grijă de părinţi, iar asigurarea implementării unei politici de stat unificate, orientate social în domeniul păstrării valorilor familiale tradiţionale va fi încredinţată Guvernului – se arată în comunicat.
Pentru candidaţii la funcţia de preşedinte şi pentru majoritatea altor funcţii guvernamentale superioare (înalţi oficiali ai Federaţiei Ruse, şefi ai autorităţilor federale ale statului, preşedintele Federaţiei Ruse, senatori, deputaţi ai Dumei de Stat, Avocatul Poporului, preşedintele Guvernului, adjuncţii săi, miniştrii federali, alţi şefi ai organelor executive federale, judecători, procurori) se va introduce obligaţia de a nu avea cetăţenie străină şi conturi bancare în străinătate.
O altă modificare este că preşedinte poate deveni o persoană care locuieşte permanent în Federaţia Rusă timp de cel puţin 25 de ani, va avea dreptul la două termene de câte 6 ani, iar actualului preşedinte i se acordă dreptul de a candida din nou, în conformitate cu prevederile tranzitorii, mai arată Ambasada Rusiei.
Potrivit sursei citate, modificările extind competenţele camerelor Parlamentului. Şeful Guvernului va fi numit de preşedintele Federaţiei Ruse, dar numai după aprobarea candidaturii sale de către Duma de Stat.
Ambasada menţionează că în noua formă a Legii fundamentale a acestei ţări sunt confirmate prevederile constituţionale privind respectarea de către Federaţia Rusă a obligaţiilor sale conform dreptului internaţional, care sunt cuprinse în tratatele interstatale ratificate.
„Noua ediţie a articolului 67 prevede că acţiunile care vizează înstrăinarea unei părţi a teritoriului Federaţiei Ruse, precum şi apelurile la astfel de acţiuni nu sunt permise. În conformitate cu modificările propuse, Federaţia Rusă oferă sprijin compatrioţilor care locuiesc în străinătate în exercitarea drepturilor lor, asigurarea protecţiei intereselor lor şi păstrarea identităţii culturale ruse la nivel naţional”, se precizează în comunicat.
Ambasada rusă indică şi faptul că modificările subliniază rolul culturii drept patrimoniu unic al poporului multinaţional al Rusiei, care este susţinut şi protejat de stat.
„Limba rusă, care are statutul de limbă de stat pe întreg teritoriul ţării, a primit un sprijin suplimentar: ea va fi caracterizată drept limba ‘naţiunii formatoare de statalitate, care face parte din uniunea multietnică a popoarelor egale în drepturi ale Federaţiei Ruse’. Ca şi în prezent, republicile vor avea dreptul să-şi stabilească propriile limbi de stat, care sunt folosite împreună cu limba de stat a Federaţiei Ruse. Pentru toate popoarele care locuiesc pe teritoriul Rusiei, statul va garanta dreptul păstrării limbilor lor materne, creând condiţii pentru studierea şi dezvoltarea acestora”, se menţionează în comunicat.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu
TECHIRGHIOL. Doi alegători s-au trezit în cabine cu mai multe buletine de vot!
Publicat de ,
5 iunie 2016, 11:28
Doi electori care au venit să voteze la secția 351 din orașul Techirghiol au primit de la membrii comisiei electorale mai multe buletine de vot pentru funcția de primar. Alegătorii au observat în cabină că pot vota de mai multe ori și au sesizat președintele secției de votare.
Acesta a anulat imediat buletinele și a sesizat Biroul Electoral Județean. Tot președintele secției spune că nu a fost o acțiune intenționată și că buletinele așa ar fi venit împachetate, iar membrii comisiei nu și-au dat seama.
Procesul electoral nu a fost întrerupt și nici perturbat. La aceeași secție de votare, unui vârstnic i s-a făcut rău, însă și-a revenit după ce oamenii l-au stropit cu apă, nefiind nevoie de intervenția medicilor.