ASE București redeschide secția externă de la TULCEA
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 16 octombrie 2018, 17:55
Din această toamnă, Tulcea ar fi trebuit să aibă, din nou, învăţământ superior, după o pauză de aproximativ 10 ani. Este vorba despre o secţie externă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Proiectul a ratat startul, însă perspectivele sunt încurajatoare.
- Redactor: Bogdan COMȘA
Începând cu 1999, timp de aproape un deceniu, ASE a avut la Tulcea un centru extern de învăţământ la distanţă cu mai multe facultăţi, unde mii de localnici şi-au obţinut diploma de studii superioare. Treptat, numărul de studenţi a scăzut până când conducerea ASE a decis să renunţe la secţia de la Tulcea.
De câţiva ani, însă, solicitările din partea localnicilor, nevoiţi să meargă la facultate în alte judeţe, au început să se adune, iar autorităţile locale au convenit cu reprezentanţii ASE redeschiderea punctului de la Tulcea. Deocamdată, cu o singură specializare şi cu numai câteva zeci de locuri, cu taxă şi în acelaşi loc unde funcţionase anterior, adică la sediul Colegiului Economic „Delta Dunării” Tulcea.
Slaba organizare a blocat, însă, totul. Executivul a emis actul de autorizare foarte târziu, pe 5 septembrie, în condiţiile în care înscrierile pentru grupa de Economie Agroalimentară şi a Mediului se făceau doar între 10 şi 15 septembrie.
Directorul adjunct al Colegiului Economic din Tulcea, Camelia Domnica Mocanu: „Timpul a fost foarte scurt pentru doritori, care au fost în număr de aproximativ 10, iar cum grupa trebuia să fie între 25 şi 50 de studenţi, din păcate, această secţie nu s-a putut deschide. Suntem convinşi că grupa va funcţiona de la anul, pentru că avem toate condiţiile. Aceste studii – Economia Agroalimentară şi a mediului – fiind cu licenţă, vor fi agreate, dat fiind specificul Deltei şi meseriile care sunt necesare, având în vedere fondul piscicol pe care îl dispunem, fondul agricol…“
Reporter: Există pe viitor șansa de a diversifica oferta cu alte specializări?
„Nu suntem siguri dacă oferta va fi diversificată în viitor şi cu alte specializări, dar este posibil, în condiţiile în care, până acum 10 ani, aici funcţiona un centru de învăţământ economic la distanţă, cu patru facultăţi de prestigiu ale ASE şi cu mii de studenţi, pornind de la primul până la ultimul an de studii“, mai spune Directorul adjunct al Colegiului Economic din Tulcea, Camelia Domnica Mocanu.
Dacă proiectul va fi reluat cu succes, iar condiţiile menţinute, taxa de studii va fi de 3.500 de lei pe an.