Scrumbia de Dunăre afumată – specialitate gastronomică apreciată și de turiștii străini
Publicat de Arantxa Catană, 3 decembrie 2018, 19:02
România are, începând de astăzi, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. Este vorba despre scrumbia de Dunăre afumată care a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicaţie geografică protejată.
„Luna decembrie vine cu o veste bună de la Comisia Europeană pentru producătorii autohtoni de scrumbie de Dunăre afumată – devine un produs cu indicație geografică protejată. Intră într-o categorie alături de alte patru produse alimentare românești protejate în Uniunea Europeană: novacul afumat din Ţara Bârsei, telemeaua de Ibănești, salamul de Sibiu și celebrul magiun de prune de Topoloveni. Are câteva caracteristici speciale, în sensul în care acest pește este capturat doar în cursul migrației pe Dunăre – migrează din Marea Neagră. Nu doar localnicii se vor bucura pentru faptul că scrumbia de Dunăre a ajuns al cincilea produs românesc recunoscut și protejat în Uniunea Europeană, cât și turiștii din întreaga lume care vizitează localitățile din zona Deltei Dunării”, a declarat pentru Radio Constanța purtătorul de cuvânt al Reprezentanței Comisie Europene În România, Ștefan Turcu.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la nivelul României au fost identificate 300 de produse care se pot încadra pe sistemele de calitate naţionale şi europene, iar 100 dintre acestea pot accesa sistemele de calitate europene.