Expoziţia „Aripi în soare” prezintă lucrări de pictură, grafică dar şi lucrări realizate digital (tabletă grafică) de către elevii Şcolii Gimnaziale 38 “Dimitrie Cantemir” şi elevii Liceului Teoretic “George Călinescu” din Constanţa sub îndrumarea domnului profesor Bogdan Ene, căruia i s-au alăturat, de această dată, şi doamnele învăţătoare: Holubeanu Simona, Fatma Chemal, Stan Alina şi Claudia Cârstocea.
Luna aprilie este marcată, prin activităţi cultural educative, de două evenimente importante şi anume: 1 Aprilie – Ziua Internaţională a Păsărilor şi 22 Aprilie – Ziua Pământului.Ziua Internaţională a Păsărilor este marcată ca eveniment dedicat mediului încă din 1906, iar Ziua Pământului din 1970, deşi official abia în anul 2009, această dată a fost declarată de ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite) drept sărbătoarea oficială a Planetei Pământ. În România evenimentul este maracat începând cu anul 1990.
„Delfinariul are numeroase colaborări cu școlile din Constanța și ne bucurăm să găzduim, de această data, timp de patru săptămâni, cât durează luna aprilie, expoziția „Aripi în soare”. Va fi defalcată pe patru calupuri și în fiecare săptămână va fi prezentat unul, deoarece foarte mulți elevi au vrut să participe la aceasta. Atunci, pentru a nu lăsa pe nimeni pe dinafară și, pentru că desenele lor sunt superbe și sunt dedicate zilei de 1 aprilie care este Ziua Internaţională a Păsărilor şi 22 Aprilie care este Ziua Pământului, vă invităm ca, timp de patru săptămâni și bineînțeles, și după aceea, pentru că această expoziție va rămâne în continuare, să admirați aceste desene, să încurajați copiii cu aprecierile dumneavoastră. Sperăm să ne și spuneți dacă vi se pare interesant să solicităm copiilor și cu alte ocazii să realizeze astfel de imagini”, spune șeful secției Delfinariu Constanța, Angelica Curlișcă.
„Această temă cu păsările a trebuit să fie foarte colorată și din prima mi-a venit ideea de păsări tropicale, mai ales tucanul. Tucanul este pasărea mea preferată și am dorit de la început să-l desenez. Am mai adăugat doi papagali pentru paleta lor de culori minunată, dar nu am putut rezista să nu fac și o temă cu păsări românești. Atunci, mi-a venit ideea de pupăză, după mica întâmplare din „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă și am desenat-o în mai multe poziții.”, spune Lucas, elev în clasa a V-a.
„Am ales să pictez păsări viu colorate, iar pictura mea exprimă bucurie și sensibilitate. Deși penele lor strălucesc, culoarea lor nu le împiedică să se camufleze prin verdeața plantelor. Întreaga natură primește primăvara cu brațele deschise!”, a spus Maria, elevă tot în clasa a V-a.
Pentru că Pământul şi ecosistemele sale oferă viaţă şi mijloace de subzistenţă, iar păsările sunt parte a biodiversităţii acestor ecosisteme, în acest an, cele două școli participante au dedicat expoziţia acestor două evenimente.