INTERVIU | Fostul fotbalist Ștefan Ciobanu: mișcarea, alimentația și odihna, ingredientele principale pentru o stare de bine
Publicat de Adina Sîrbu, 22 ianuarie 2024, 08:14
Aproximativ 12% dintre românii de peste 15 ani fac săptămânal sport, arată datele statistice. Probabil și din acest motiv, speranţa de viaţă a românilor este una dintre cele mai mici din Europa – 75 de ani, comparativ cu media europeană, care ajunge la 78 de ani.
Fostul fotbalist de la Farul Constanța Ștefan Ciobanu este, acum, instructor de fitness și a vorbit la Radio Constanța despre importanța mișcării și a alimentației:
Nu doar mișcarea ne ajută, alimentația este undeva la 80% din ceea ce se întâmplă în organismul nostru. Nu întotdeauna trebuie să mâncăm salate. Eu recomand câte puțin din orice, pentru că organismul nostru are nevoie să-și ia din fiecare aliment nutrienții pe care îi folosește. Pe lângă alimentație, pe lângă mișcare, trebuie să ne odihnim foarte bine. Prefer să nu lucrez într-o sală de forță cu greutăți, prefer ca doamnele să lucreze cu propria greutate. Folosim materiale mici, să spun așa. Folosim benzi, corzi, fitball-uri diferite, gantere mai mici, dar ne bazăm în special pe propria greutate. Putem efectua un antrenament full body workout, adică lucrăm întregul corp, în cele 50 de minute. Rezultatele încep să apară undeva după 6 săptămâni. Știm cu toții, așa cum am mai spus, că 30 de minute măcar de mișcare, dacă nu în fiecare zi, măcar o dată la 2 zile, sunt ideale, benefice și aduc trupului nostru multe lucruri bune.
Ștefan Ciobanu a anunțat, în premieră la Radio Constanța, că va începe, în această vară, un proiect ambițios:
Este un vis al meu: pun la cale deschiderea unei școli de fotbal. Pe această cale, arunc mănușa către primăriile din jurul Constanței, pentru că, în Constanța, după cum bine știm, sunt îndeajuns de multe școli de fotbal. Cred că și în jurul Constanței viitorii fotbaliști ai Farului pot fi descoperiți și mă gândesc ca în vară să realizez acest vis al meu și să pot deschide o școală de fotbal.
Interviul integral, realizat de Larisa Calistu, îl puteți asculta aici:
Redactor și foto: Larisa Calistru/ Redactor online: Adina Sîrbu