Anastasis = Înviere, Școala Anastasia = primenire
Publicat de Liliana Fustanela, 25 aprilie 2019, 11:18 / actualizat: 25 aprilie 2019, 21:16
Anastasis în limba greacă înseamnă Înviere. Anastasia se numește și școala care oferă o primenire și o șansă la educație unor copii cu nevoi speciale din Constanța. „Capul copilului nu este un vas pe care să-l umpli, ci o făclie pe care să o aprinzi astfel încât, mai târziu, să lumineze cu lumina proprie”, spunea Plutarh. Este motto-ul după care se ghidează profesorii din această școală, printre care și doi frați preoți: Cristian și Petru Ciprian Pricop. În Şcoala Anastasia elevii sunt provocați spre aventura cunoașterii, iar deschiderea este atât de mare încât, chiar dacă este un proiect al Ligii Creștine Europene, elevii învață printre altele și Limba chineză. La Stil de viață, astăzi, după știrile orei 18.00, în Joia Mare, când ne apropiem de marea sărbătoare creștină, aflăm că Învierea vine prin fapte !
O școală și o grădiniță cu numele Anastasia este locul în care vin zilnic în jur de 50 de copii, din care unii cu nevoi speciale. De când deschide ochii, copilul trebuie pregătit din punct de vedere religios. Cei doi frați preoți se află zilnic printre elevi pentru a le preda religia și istoria. Școala nu e axată însă, pe o pregătire religioasă, ci mai mult pe pregătirea morală care riscă să dispară în societatea contemporană, spune părintele Cristian Pricop.
Gabriela Paraschiv este directorul școlii, este profesor la Universitatea Ovidius și desfășoară la Școala Anastasia, activități didactice și manageriale în mod voluntar. A visat la acest proiect prin care elevii sunt provocați spre aventura cunoașterii. Educația Montessori este o alternativă educațională care îi ajută pe copii să învățe mai întâi prin intermediul simțurilor și mai târziu prin citire, scriere, matematică. În activitățile de predare sunt folosite artele vizuale, muzica și mișcarea, printr-o libertate controlată, spune Gabriela Paraschiv, directorul școlii.
Geta Pricop este învățătoare în Școala Anastasia. Este mamă a trei preoți , din care doi au pus bazele Școlii Anastasia și bunica a 10 nepoți. A renunțat la Slănic Moldova, în 2006. Îi place Dobrogea pentru că „toate neamurile trăiesc aici, în bună conviețuire”. A adus din zona natală și scoarțele țărănești și costumul popular.
La clasa a VIII-a, profesorul Ioan Vlăducă lucrează diferențiat cu elevii cu cerințe educaționale speciale. Predă matematica în interdependență cu fizica și spune că elevii săi, învață mult mai ușor matematica cu aplicații fizice și fizica bazată pe calcul matematic.
Activitatea curriculară este la fel ca în școlile normale și nu lipsește nici sala de sport. Este amenajată și dotată cu aparate necesare în practicarea sporturilor, de Ecaterina Adriana Ofițerescu, soția lui Constantin Virgil Ofițerescu, profesor și antrenor de lupte greco-romane, campion mondial la această disciplină. Cei care ajung la Școala Anastasia sunt întâmpinați pe holul instituției, cu un colț muzeal din care nu lipsește Crucea Mântuitorului, donată de o constănțeancă.
Mai multe despre Școala Anastasia, aflați astăzi, în emisiunea Stil de Viață, la Radio Constanța, după știrile orei 18.00.
Redactare și foto: Liliana Fustanela