Ascultă Radio România Constanța Live

Schitul Înălțarea Sfintei Cruci din Topolog

Topolog: Farmecul pădurii și comorile satului cu Ion Trofin

Topolog: Farmecul pădurii și comorile satului cu Ion Trofin
Foto: Pădurea Topolog

Publicat de Liliana Fustanela, 10 februarie 2018, 19:44 / actualizat: 10 februarie 2018, 22:49

Viața este trăită prin cântec și poveste în emisiunea de folclor, tradiții și viață rurală, la Radio Constanța, pe unde medii 909 și 1530 khz. Unul din eroii emisiunii: „Viața-n cântec și poveste” este Ion Trofin din Topolog, județul Tulcea, un om care peste 40 de ani a străbătut Pădurea Ciucurova-Topolog, vestită pentru teiul argintiu și cerbul lopătar. La final de carieră, Ion Trofin, iubitor de tradiții și folclor, a  adunat comorile satului într-un muzeu.

Ion Trofin are 68 de ani, s-a născut la Topolog și după ce a urmat clasele primare și liceale în localitatea natală, în 1972, s-a angajat ca silvicultor, alegând această profesie pentru că tatăl său era paznicul pădurii la acea vreme. „Pădurea este frumoasă și o iubești în orice anotimp”, povestește săteanul: iarna prin copacii încărcați de zăpadă și primii ghiocei înfloriți, primăvara când natura renaște prin ciripitul păsărilor, vara prin parfumul teilor și toamna prin culori speciale ruginii-aurii.

    Pădurea de tei de la Ciucurova are cea mai mare suprafață de tei argintiu din sud-estul Europei, spune Ion Trofin, așa că stupari din întreaga țară ajung în această zonă. Tot aici se află Mânăstirea Cerbu – Golgota Dobrogei și Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci din Topolog”. Dacă sunteți interesați de turismul religios poveștile lor le aflați aici:

(AUDIO+FOTO) Mânăstirea Cerbu – Golgota din Dobrogea

https://www.radioconstanta.ro/2017/05/17/foto-popas-la-schitul-inaltarea-sfintei-cruci-din-topolog/

Pădurea este frumoasă și prin fauna sa, povestește Ion Trofin care afirmă că pe întinderea ei de 16.000 de ha, putem întâlni: nevăstuica, iepurele, mistrețul, cerbul lopătar, cerbul carpatin. Pe potecile ei, Ion Trofin mai fredonează și azi cântecul:„ Pușca și cureaua lată”, dar pentru că a ajuns la vârsta când orice om trăiește din amintiri, își găsește refugiul în Muzeul Satului din Topolog, pe care l-a creat adunând comori din zonă: roată de tors, război de țesut, vase, măciuci, arme, straie, ștergare, opinci și multe altele, dar și fotografii și trofee ce scot în evidență tradițiile, obicieiurile și istoria locală.

A vorbit despre toate acestea la Radio Constanța în direct, prin telefon și pentru că a simțit nevoia să imortalizeze momentul, Ion Trofin l-a rugat pe mai tânărul sătean, Mihăiță Silivestru să-l filmeze în timp ce acorda interviul la Radio Constanța, Lilianei Fustanela. Filmul poate fi văzut aici:

Claudiu Banu: „Rugăciuni şi momente de smerenie ca în vremuri normale”
Emisiuni miercuri, 15 aprilie 2020, 09:38

Claudiu Banu: „Rugăciuni şi momente de smerenie ca în vremuri normale”

Fiecare zi din Săptămâna Patimilor este specială. Fiecare Denie ne arată nouă, drumul patimilor pe care Issus s-a aflat pentru Mântuirea...

Claudiu Banu: „Rugăciuni şi momente de smerenie ca în vremuri normale”
Preotul Marius Moşteanu:„In Duminica Floriilor suntem egali la porţile Cetăţii Ierusalimului”
Emisiuni sâmbătă, 11 aprilie 2020, 20:38

Preotul Marius Moşteanu:„In Duminica Floriilor suntem egali la porţile Cetăţii Ierusalimului”

   „Intrarea Mântuitorului în Ierusalim îi pregăteşte pe creştinii care au postit sau nu au postit, care au avut drumul bisericii sau nu...

Preotul Marius Moşteanu:„In Duminica Floriilor suntem egali la porţile Cetăţii Ierusalimului”
Monsenior Ieronim Iacob: E timpul să redescoperim „biserica domestică”
Emisiuni marți, 7 aprilie 2020, 23:15

Monsenior Ieronim Iacob: E timpul să redescoperim „biserica domestică”

Pandemia nu ține cont de sărbători. Viața s-a închis în case.  În acest an, ceremonialele religioase din Săptămâna Paștelui au loc loc...

Monsenior Ieronim Iacob: E timpul să redescoperim „biserica domestică”
Atelier urban: „Izoleta educaţională”
Emisiuni miercuri, 25 martie 2020, 13:46

Atelier urban: „Izoleta educaţională”

Este noul virus o răzbunare a naturii, o autoreglare pe care și-a oferit-o în raport cu excesele și inabilitățile planetei? Este şi o...

Atelier urban: „Izoleta educaţională”
Emisiuni miercuri, 4 martie 2020, 10:16

ATELIER URBAN: Viața în țară și dincolo de granițe

Oriunde te-ai stabili în lume, departe de țară, nu poți pleca fără zestrea spirituală. Românii din diasporă care duc dorul de limbă,...

ATELIER URBAN: Viața în țară și dincolo de granițe
Emisiuni duminică, 9 februarie 2020, 11:48

ATELIER URBAN: Pași în adâncuri

Marea Neagră are un relief acvatic spectaculos, cu multe comori și vestigii arheologice, ce pot fi observate, dacă urmați un curs de scafandru....

ATELIER URBAN: Pași în adâncuri
Emisiuni joi, 28 noiembrie 2019, 13:24

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea

     Rușii lipoveni din România sunt urmașii staroverilor, adică ai adepților credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia. Și-au părăsit...

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea
Emisiuni sâmbătă, 16 noiembrie 2019, 14:37

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale

141 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, România au fost marcați la Medgidia, la Casa de Cultură I.N.Roman, joi 14 noiembrie 2019,...

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale

FOTO: Popas la Schitul Înălțarea Sfintei Cruci din Topolog

FOTO: Popas la Schitul Înălțarea Sfintei Cruci din Topolog

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 17 mai 2017, 09:29

Liniștea absolută e deranjată de cântecele greierilor, de ciripitul păsărilor și uneori de pașii curioșilor ce vor să afle povestea Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci din Topolog”. E așezată între un petec de pământ, verde crud acum în luna mai, și o pădure de foioase verde și ea … dar și aproape de un izvor. Este Valea Vrăjii pentru localnici. Parfumul florilor de frasin și ciripitul păsărilor te conving că aici, e o altă lume.

Este locul unde în decembrie 1992, cinci oameni din satul Făgărașu Nou au venit să taie lemne din Pădurea Topolog. Au dat și de un trunchi de ulm uscat, dar care spre surprinderea lor s-a lăsat greu urnit. După ce au reușit să-l urce în remorcă, lemnul a căzut de câteva ori. Deși nu avea probleme tehnice, tractorul a pornit și el mai greu, după ce lemnul a fost în cele din urmă urcat și dus în sat. Sătenii l-au abandonat în curtea unuia dintre ei, până în luna martie 1993, când au vrut să-l taie. Bușteanul nu se lăsa despicat. Parcă ar fi încercat în piatră. Toporul, ferăstrăul, joagărul, nimic nu reușea să despice ulmul uscat, până când o fată a dat și ea cu toporul și lemnul a crăpat în două, chiar acolo unde era încrustată crucea umezită în ulei.

Timp de trei zile din acest lemn binecuvântat au izvorât picături de mir, iar celor cu credință care au cerut vindecare, s-a arătat cu puteri tămăduitoare. Cele două bucăți de lemn în care s-a aflat semnul crucii au fost așezate spre închinare în Biserica din Făgărașu Nou, până în anul 2001. O vreme racla cu lemnul binecuvântat s-a aflat și la Biserica Sf.Ioan (Pod butelii) de la Constanța.

În fața locului unde a fost găsit trunchiul, la aproximativ 50 de m, în anul 2000, a fost ridicat Schitul Înălțarea Sf.Cruci, sfințit în anul 2002 de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, servind drept paraclis în care s-a slujit ocazional până în anul 2005, când s-a finalizat primul corp de chilii, început a fi construit în 2003. În luna iulie 2005, lăcașul de cult obține statutul de schit de maici cu viață de obște. Construcțiile se extind, cu cel de-al doilea corp de chilii în 2007.

În vara lui 2009, Preasfințitul Visarion Episcopul Tulcei sfințeste altarul de vară. Tot atunci se adaugă micului paraclis, un pronaos care mărește considerabil spațiul din biserică. Construită din B.C.A. și căptușită în interior cu lemn, biserica are 15 m lungime și 5 m lățime. Prin forma de corabie, ea se apropie de stilul basilical. Prin prezența cupolei centrale ridicată deasupra naosului alături de o cupolă secundară și prin împărțirea în sens transversal a interiorului, în cele trei părți principale (altar, naos, pronaos), biserica se încadrează în stilul bizantin. Aspectul interior, cu toate decorațiile obținute prin prelucrarea lemnului, încadrează sfântul locaș în atmosfera naturală a spațiului în care este amplasat, conferindu-i statut autentic în zonă.

În urmă cu trei ani, la 11 mai 2014, Preasfințitul Visarion Episcopul Tulcei a sfințit piatra de temelie a bisericii mari a schitului. Lucrările sunt susținute financiar de autoritățile locale din comuna tulceană Topolog.
Măicuța Cecilia este de loc din Babadag și spune că cele 6 maici au fiecare povestea lor de viață. Aici și-au găsit liniștea sufletească. Una dintre ele pictează, altele fac curățenie, realizează obiecte bisericești, lucrează pământul, toate acestea între ascultări, între slujbe, și nimic fără încuviințarea părintelui Vasile Vâlcu, cel care s-a ocupat de toate lucrările care s-au făcut până acum aici și care se vor mai face.

Prin înființarea Schitului „Înălțarea Sf.Cruci”, pământul dobrogean, considerat „leagăn al creștinismului românesc ”, câștigă încă un locaș de închinare în care se aude Evanghelia lui Hristos.

La Schitul Înălțarea Sf.Cruci, situată la ieșirea din Topolog spre Ciucurova, se poate ajunge de pe șoseaua națională București –Hârșova –Tulcea.

Foarte aproape de aceasta se află și Mânăstirea Cerbu despre care aflați mai multe aici.

Dacă doriți să serviți masa, există și un popas în zonă, la intersecția cu drumul spre Brăila și pentru că Pădurea Topolog este raiul apicultorilor, nu le ocoliți produsele. Sunt ecologice!

Detalii aici.
Turism religios, peisagistic și ecologic în Pădurea Topolog – Ciucurova! Un loc de poveste din Nordul Dobrogei!

Povestea Schitului Înălțarea Sf.Cruci o veți auzi în emisiunea de folclor, tradiții, credințe și viață rurală: „Seri de cântec românesc”, ediția 17 mai, la Radio Constanța pe unde medii, 909 sau 1530 khz, on line pe site-ul radioconstanta.ro, ascultă live /AM.

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”
Folclor marți, 30 iunie 2020, 12:46

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”

    Marele Premiu și Trofeul festivalului Florile Dobrogei, ediția din iunie 2020, au fost obținute de iau Bianca Ștefania Luzinschi, din...

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”
Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului
Folclor miercuri, 29 aprilie 2020, 11:06

Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului

Încă din 1982, ziua de 29 aprilie a fost instituită drept ZIUA INTERNAŢIONALĂ A DANSULUI,  la inițiativa Consiliului Internațional al...

Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului
Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”
Folclor marți, 21 ianuarie 2020, 10:24

Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”

Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” Tulcea vă așteaptă vineri, 24...

Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”
Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”
Folclor duminică, 8 decembrie 2019, 13:52

Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”

Festivalul de colinde și cântece de Crăciun, „Pe luceaua Dunării”, a deschis ieri, ușa spiritului Crăciunului și bucuria nașterii lui...

Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”
Folclor joi, 5 decembrie 2019, 09:53

Pietreni -„Aducem bucuria în suflete”

„Aducem bucuria în suflete” este genericul sub care se desfășoară, târgul de sărbători destinat celor două sute de familii care locuiesc...

Pietreni -„Aducem bucuria în suflete”
Folclor joi, 28 noiembrie 2019, 13:24

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea

     Rușii lipoveni din România sunt urmașii staroverilor, adică ai adepților credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia. Și-au părăsit...

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea
Folclor sâmbătă, 16 noiembrie 2019, 14:37

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale

141 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, România au fost marcați la Medgidia, la Casa de Cultură I.N.Roman, joi 14 noiembrie 2019,...

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale
Folclor luni, 11 noiembrie 2019, 22:23

Constanța – „Dobroge, vatră străbună”

      „Dobroge, vatră străbună” este spectacolul oferit cadou constănțenilor de Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent, Casa de...

Constanța – „Dobroge, vatră străbună”