România are depozitele de gaze naturale pline
Publicat de Adina Sîrbu, 3 octombrie 2024, 09:11
Guvernul a aprobat ieri programul de iarnă şi spune că sunt stocuri suficiente pentru producerea energiei pe bază de apă, gaze naturale şi cărbune în acest sezon rece.
La Constanța, directorul Societății Termocentrale Constanța, Liviu Popa, a anunțat că există rezerve suficiente de gaze naturale pentru a asigura apa caldă și încălzirea în sistem centralizat, în iarna care se apropie.
În plus, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Monica Săsărman, anunță că Executivul a aprobat contractarea de împrumuturi pentru societățile de termoficare, garantate de primării:
Guvernul a adoptat actul normativ care permite operatorilor economici care gestionează serviciul de alimentare cu energie termică să poată contracta împrumuturi și aceste împrumuturi să poată fi garantate de către unitățile administrativ-teritoriale. Relevant este că am venit în sprijinul operatorilor și în sprijinul unităților administrativ-teritoriale deservite de acest sistem de alimentare cu energie termică.
Liviu Popa a dat asigurări că instalațiile de căldură sunt pregătite, dar, deși au fost câteva zile cu temperaturi scăzute, încă nu sunt întrunite condițiile legale pentru furnizarea încălzirii în locuințe, adică trei nopți cu temperaturi ce nu depășesc 10 grade Celsius.
De altfel, din acest motiv și din cauza numeroaselor avarii apărute pe rețeaua de distribuție, mulți constănțeni au ales să se debranșeze de la sistemul centralizat și să-și instaleze centrale de apartament, pentru a beneficia de apă caldă și căldură fără restricții.
Pe de altă parte, în privința consumatorilor vulnerabili, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că dacă schema de ajutor nu va mai fi prelungită de la 1 aprilie 2025, se va găsi o soluţie:
Românii nu vor tremura de frig în iarna aceasta şi nici de frica facturilor, pentru că aceste facturi rămân plafonate până la 1 aprilie anul viitor, dacă nu cumva vom putea să prelungim această formă de sprijin, compensarea, plafonarea. Garanţia pe care noi o dăm este că românii care cu adevărat nu îşi pot plăti aceste facturi vor avea tot sprijinul din partea Guvernului României. Cum va arăta exact definiţia acestui consumator vulnerabil, nivelul de consum, mărimea gospodăriei, nivelul de venit, eficientizarea energetică a locuinţei şi alte criterii vor fi definite într-un grup de lucru interministerial pe care l-am pornit. Avem un memorandum în avizare interministerială şi undeva în luna ianuarie vom avea toate datele pentru modul în care va continua această schemă.
Redactor: Adina Sîrbu