Obiceiuri și tradiții de Kurban Bayram, în Dobrogea
Publicat de Carmen Secuiu, 24 septembrie 2015, 15:30
Astăzi, 24 septembrie, musulmanii din întreaga lume, dar și cei 60.000 care locuiesc în Dobrogea, celebrează, prima din cele patru zile de Kurban Bayram sau Sărbătoarea Sacrificiului.
Sărbătoarea este marcată de musulmani şi prin tradiţionalul pelerinaj la Mecca şi Medina, pe care fiecare musulman este dator să-l facă cel puțin o dată în viaţă.
Sărbătoarea propriu-zisă începe cu respectarea strictă a tradițiilor, afirmă realizator de emisiuni radio în limba tătară, Ghiulșen Ismail.
Imamul de la Geamia din Tomis Nord, Ionus Oschin, spune că Sărbătoarea Sacrificiului debutează, din punct de vedere religios, la geamie, la slujba specială, dimineața, la ora 06.00, unde participă numai bărbații.
”În aceste zile, musulmanii trebuie să se împace, să fie uniţi şi să se gândească la cei săraci, la cei care au nevoie de ajutor.
Familiile de musulmani, în special cele înstărite, sunt obligate să taie o ovină sau o bovină, într-una din cele patru zile cât durează Sărbătoarea Sacrificiului, pe care o împart în trei părţi egale.
O parte va fi oferită celor săraci, a doua parte rudelor sau apropiaților săraci, iar a treia parte familiei. Aceste animale nu se sacrifică la oraș, ci în localitățile din care a venit fiecare familie, deoarece este păcat să se calce peste sângele sacrificat”, adaugă imamul.
De această sărbătoare se merge și la cimitir pentru a cinsti morţii.
Femeile prepară bucatele tradiţionale, în vreme ce copiii merg cu colindul, fiind răsplătiți cu dulciuri.
Se aduc omagii persoanelor în vârstă, iar musafirii sunt stropiţi cu parfum şi serviţi cu baclavale, sarailii, cafea sau fistic.
Kurban Bayram este unul dintre cele mai importante evenimente din religia islamică, ce amintește de Profetul Ibrahim, cel care, a fost pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu şi adoraţia lui Allah.
Allah, văzându-i hotărârea şi nestinsa credinţă, l-a trimis pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului a tăiat gâtul animalului şi nu pe cel al copilului mult iubit.
După rugăciunea tradițională de Bayram micul dejun luat în familie este poate unul din cele mai memorabile momente ale acestei sărbători.
„Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun!”
carmensecuiu@radioconstanta.ro