Duminică, 15 iulie 2018, la Pădurea Fântâniţa, UDTTMR în colaborare cu Primăria şi Consiliul local Murfatlar, au organizat Tepreş – Sărbătoare Câmpenească, menită a pune în valoare tradiția vechilor tepreșuri.
Programul zilei a cuprins: dansuri tradiţionale tătăreşti cu participarea ansamblurilor folclorice, competiţia de lupte Kureş şi degustarea preparatelor pregătite de iscusitele gospodine tătare. Kureşul, sportul tradiţional al tătarilor prin care luptătorii îşi pun în valoare însuşirile fizice şi psihice este o demonstraţie de cinste, dreptate, curaj şi dibăcie.
Caracteristica de bază este întrecerea dreaptă, în caz contrar luptătorul care apelează la şiretlicuri lezând sentimentul de cinste, şi anul acesta căştigătorii au fost răsplătiţi cu trofee precum batalul, pentru locul I, „steagul” pentru cei de pe locul al II-lea şi premii în bani.
Nimeni nu se supără dacă marele premiu, batalul sau „steagul” (format dintr-un set de nouă obiecte: cămaşă, prosop, ciorapi, batiste, basma etc), revine ca trofeu unui luptător român sau din altă etnie care este dotat fizic, şi-a însuşit tainele acestui sport, şi, în plus, are voinţa de a învinge.
Tătăroaicele de la organizaţiile locale ale UDTTMR au intrat într-o competiţie delicioasă gătind pe loc șuberecul.
Participanţii au putut degusta pe lângă şuberek (plăcinta cu carne tocată, ceapă şi mentă) şi alte preparate cu brânză sau delicioasele baclavale.
Sute de persoane s-au bucurat de autenticitatea Dobrogei la Sărbătoarea Câmpenească a Vișinei, în ciuda vremii care a încercat să strice petrecerea (video + foto)
Localnicii din satul Vișina, comuna Jurilovca, au îmbrăcat astăzi straiele de sărbătoare pentru a primi oaspeți la Sărbătoarea Câmpenească a Vișinei, un eveniment devenit tradiție și care, în fiecare an atrage în localitatea tulceană dobrogeni de pretutindeni, care vin să vadă valorile tradiționale românești însuflețite.
Oaspeții au fost așteptați cu bucate și preparate tradiționale dobrogene pe care le-au putut savura pe loc sau pe care le-au putut cumpăra fie pentru a le face mai apoi cadou rudelor și prietenilor o bucățică din spiritul dobrogean, fie pentru a le păstra pentru a degusta acasă, în tihnă, gustul autenticității dobrogene.
Sigur, bunătățile preparate de gospodinele de la Vișina nu au fost singurele atracții ale sărbătorii câmpenești, ci oaspeții au putut admira și achiziționa și obiecte artizanale tradiționale, precum și piese de costume populare.
Totul a fost asezonat cu dansuri și cântece populare dobrogene, specifice zonei.
Colega noastră, Liliana Fustanela, s-a aflat și ea la Vișina astăzi, unde a surprins, pe viu, sâmburele autenticității dobrogene și ne-a împărtășit și nouă, pe calea undelor, câteva dintre impresiile sale:
Liliana Fustanela:„Dacă vreți să trăiți în spiritul Dobrogei de odinioară, mergeți la Sărbătoarea Câmpenească din Vișina, ajunsă la cea de-a treia ediție organizată de Asociația Bulgarilor «Sfitilina» și Suvenir din Dobrogea. Norii și ploaia au ocolit serbarea câmpenească de la Vișina până în jurul orei 15:00, dar în momentul în care au început să evolueze tinerii de la ansamblul elen din Tulcea și-au făcut apariția și stropii mari de ploaie, cu tunete și fulgere, au întrerupt un pic manifestarea, însă totul a continuat apoi cu o tombolă la care cei care au cumpărat bilete au putut câștiga suveniruri de la standurile expozanților“.
Pe scena amplasată chiar în mijlocul localității Vișina au evoluat astăzi ansambluri ale minorităților din Dobrogea. La Vișina se regăsește o comunitate reprezentativă de bulgari, iar în satele învecinate trăiesc ruși lipoveni, dar și aromâni, însă la sărbătoarea de astăzi din comuna Jurilovca au sosit și mulți tineri din alte localități, mai îndepărtate, din județul Tulcea, dar și din județul Constanța.
Liliana Fustanela: „Pentru localnici este o reală plăcere ca satul să aibă oaspeți. Pe grătarele încinse au sfârâit delicioșii mici, iar berea rece i-a bine-dispus pe cei veniți la serbarea câmpenească. Este o întoarcere în timp, mai ales dacă zăbovești o clipă în gospodăria țărănească amenajată cu stuf și colorată în alb și albastru de către Bianca Folescu de la «Suvenir din Dobrogea». Ea a amenajat aici și o grădină bine pusă la punct, cu mulți pomi fructiferi, printre care zburdă căprițe, ponei. Trebuie să vă spun că sunt atât de multe vișine în această localitate, încât poți să le culegi gratis! Dacă vă plac și bunătățile și băuturile tradiționale, ei bine am gustat aici un sirop de salcâm excelent și câteva baclavale făcute la Jurilovca, chiar dacă acolo există o comunitate mare de ruși lipoveni; am gustat și din cireșele aduse de la Valu lui Traian“.
Sâmbătă, 5 mai, va fi sărbătorită ziua comunei Horia.
Programul manifestărilor va începe de dimineață, la ora 7:30, cu sfințirea noii biserici, care va purta hramul Sfântului Evanghelist Luca.
La ora 14:00 este programat să înceapă Festivalul Cântecului Popular Patriotic al horeenilor de pretutindeni, urmat, la ora 17:00, de un spectacol de muzică şi dans popular românesc.
În fața publicului se vor prezenta artiştii Valeria Arnautu, Mihaela şi Ciprian Istrate, Polina Gheorghe, Aurel Sava, Veronica Apetri, Marioara Banciu, Loana Tudorache, Cătălina Alexa şi Marius Brutaru, alături de ansamblurile Mlădiţe Dobrogene din Horia, Pandelaşul din Medgidia şi Mugurelul din Cernavodă.
Ziua Comunei Horia va continua cu un recital susţinut de Mihai Trăistariu, încheiat, la ora 22:00, cu un foc de artificii.
Organizatorii anunță că cei prezenți se vor putea delecta cu pui pe jar, pastramă de oaie, tăuraş la proţap, plăcintă dobrogeană, mici, bere şi vin.