În jurul orei 16:50, Detașamentul de pompieri Tulcea a fost solicitat să intervină în urma unui apel prin intermediul sistemului unic pentru apeluri de urgență 112, pentru descarcerarea și acordarea primului ajutor medical victimei unui accident rutier produs pe DN 22 (E 87) la 500 de metri de intersecția cu mânăstirea Saon.
8 pompieri au intervenit cu o autospecială de descarcerare grea și o autospecială de stingere cu apă și spumă.
În accident a fost implicat un autoturism, în care se afla doar conducătorul auto, un bărbat, în vârstă de 64 de ani.
Victima a necesitat intervenția echipajului de descarcerare, dar prezenta semne incompatibile cu viața, iar echipajul SAJ prezent la locul evenimentului a pronunțat decesul.
Redactor – Daniel Țăndăreanu / Foto – ISU Delta Tulcea
(Audio-foto) Celic Dere – Râu de oțel -una din cele 4 mânăstiri din Dobrogea cu denumire turcească,100 de ani
Publicat de Liliana Fustanela,
8 iunie 2016, 23:56 / actualizat: 9 iunie 2016, 22:03
O moară de vânt pe o pajiște verde , pe unde trece un pârăiaș îți atrage atenția asupra trecutului acestui loc, imediat ce ajungi la Celic-Dere.
Urci treptele printre flori și chilii și ajungi într-una din cele patru mânăstiri cu nume turcesc din Dobrogea .
Te întâmpină Maica Irina și îți explică imediat că Dobrogea fiind mulți ani sub ocupație turcească s-a ales cu așezăminte creștine date de locurile unde au fost ridicate : Saon, Dervent, Techirghiol și Celic-Dere .
Un secol așadar de la ridicarea impunătoarei mânăstiri cu catapeteasma
din lemn de păr, foiță din aur, picturi în stil neobizantin și cu chenar floral în stil românesc, brăncovenesc, unde la acea vreme slujeau în jur de 360 de maici speriate de Primul Război Mondial care începuse. Ocrotitoarea lor , Maica Domnului le-a grăit prin icoana Grabnic Ajutătoare, Heleusa .
La Celic-Dere există și o icoană litografică a lui Issus Hristos .
A fost adusă de un soldat în urmă cu 220 de ani, era neagră și cu ochii Mântuiorului închiși . Maica Irina spune că din 1981 ,de când a venit ea la Mânăstire, Icoana Soldatului s-a curățat pe jumătate și ochii Mântuitorului s-ar fi deschis unui creștin.
Celic Dere se traduce râu de oțel și a fost ridicată pe două nivele între anii 1901-1916. Pictura a fost realizată între anii 1926-1928 de Gheorghe Eftimiu. Regimului comunist nu i-au convenit frescele cu Regele Ferdinand și Regina Maria și în 1967 , i-au cerut părintelui Lembrău de la Constanța , să dea jos pictura . O noapte a avut la dispoziție părintele , iar soluția găsită de acesta a fost acoperirea cu un strat gros de vopsea . In locul lor au fost pictați ulterior înalți ierarhi ai Dobrogei.
48 de măicuțe din 90 câte erau în 2000, slujesc în prezent aici. Celelalte au fost trimise să ridice mânăstiri în Dobrogea .