Ascultă Radio România Constanța Live

Sâmbătă se împlinesc 44 de ani

Sâmbătă se împlinesc 44 de ani, de la recordul național la 5.000 de metri al lui Ilie Floroiu

Sâmbătă se împlinesc 44 de ani, de la recordul național la 5.000 de metri al lui Ilie Floroiu

Publicat de Catalin Donose, 23 iulie 2022, 11:13

Constănțeanul Ilie Floroiu deține un record, care nu a fost doborât de 44 de ani. Pe 23 iulie 1978, Ilie Floroiu stabilea recordul național în proba de 5.000 de metri, performanță care este valabilă și astăzi, după 44 de ani.

Despre recorduri, sport de performanță, mișcare, pasiune și sportivi am vorbit cu Ilie Floroiu, invitat la” Interviul dimineții” la Radio Constanța.

Vă simțim o emoție în glas, domnule Floroiu…Ce făceați în urmă cu 44 de ani?

Ilie Floroiu: Mă pregăteam de cursa de 5000 de metri, eram în emoții ca și astăzi, e adevărat că nu la aceeași intensitate.

23 iulie 1978 este o zi pe care nu o veți uita niciodată, suntem convinși…

Ilie Floroiu: Da, cât voi avea memorie sunt convins că nu o să uit, nici data de 23 iulie și nici data de 29 august(n.r.: atunci a fost stabilit recordul național în proba de 10000 de metri).

Iată, că de 44 de ani, rezistă recordul național la 5000 de metri: 13 minute și 15 secunde. De ce oare? Nu mai sunt atleții din ziua de astăzi așa de performanți?

Ilie Floroiu: Această întrebare mi se adresează de zeci de ani, în fiecare an practic. Dar nu sunt eu în măsură să spun de ce nu au fost doborâte aceste două recorduri, că vorbim despre ele la pachet.Probabil că specialiștii pot spune cauzele pentru care nu au fost doborâte aceste recorduri. Am avut o pregătire bună, ea venea din urmă, încă de la 1 iunie 1971, când am pășit pentru prima dată pe stadionul 1 Mai, cum se numea la acea vreme stadionul actual “Gheorghe Hagi”. Evident că an de an s-a acumulat, iar înainte de Campionatele Naționale unde am stabilit acest record, am făcut un stagiu de pregătire la Piatra Arsă, în vârf de munte, la 1950 de metri, ajungând la Babele la 2200 de metri și evident la Vf. Omu, la altitudinea de 2507 metri.

Care sunt calitățile pe care le-ați avut pentru a ajunge la asemenea rezultate?

Ilie Floroiu: Eu nu știu dacă am avut calități, dar pot spune că am fost ambițios. Și faptul că veneam de la țară, unde aveam o adevărată copilărie, m-a ajutat. Este posibil să fie și ceva ereditar, pentru că părinții mei, am spus-o de foarte mult ori (nu mai sunt printre noi) se trăgeau din Oltenia, erau oameni muncitori, cu familie grea(6 copii). Pe de altă parte am văzut și am trăit ce înseamnă viața la țară, care nu era așa ușoară. Și probabil că toate acestea cumulate au dat acest, hai să spunem, “specimen de omușor”. Nu am renunțat la mișcare nici în ziua de astăzi, nici măcar canicula nu mă ține în casă. Eu fac mișcarea sub diverse forme: și alergare, și cu bicicleta merg, mă mișc și în sală. Important este să fie mișcare, pentru că ea te ține efectiv în viață.

Anul acesta în luna noiembrie schimbați prefixul…

Ilie Floroiu: Așa este, pe data de 29 noiembrie schimb prefixul, adică vârsta mea nu mai începe cu 6 ci va începe cu 7. Of…Am ceva în cap, am ceva în gând, un proiect, să vedem dacă ne lasă COVIDUL.

Sunt multe discuții în ultima perioadă, Clubul Sportiv Farul devine CSM Constanța, va fi preluat de Primărie?
Ilie Floroiu: Deocamdată lucrurile se află la stadiul de vorbe, nimeni nu știe ce va fi, cred că nici Ministerul Sportului. Este dorința administrației publice locale de a aduce sub directa coordonare a Clubului Sportiv Municipal multe baze, printre care și CS Farul Constanța. Vom vedea la momentul H ce hotărâre va lua
Ministerul Sportului, el va decide ce se va întâmpla cu Clubul Farul, dacă va rămâne pe loc sau dacă va merge la Clubul Sportiv Municipal. Ar fi un proiect al orașului Constanța, sunt implicați copii și locuitori ai orașului.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră sportul în general și atletismul în particular?
Ilie Floroiu: Am spus în 29 noiembrie 2017 că viața mea s-a confundat cu sportul și cu CS Farul Constanța în general și cu atletismul în special. Viața mea este o cursă, care a început pe data de 1 iunie 1971 și nu știu când voi ajunge la finish.

“Vor ieși la pensie” recordurile dumneavoastră?

Ilie Floroiu: Hai să vă răspund printr-o glumă: Doar Dumnezeu știe, care va fi vârsta de pensionare la momentul H. Eu cred că apucă pensia, dar afirmația mea poate fi contrazisă. Să dea Dumnezeu să apuc și eu acea cursă, la finalul căreia să aflăm cine mi-a doborât recordul.

Să spunem că la acea vreme recordul de la 5000 de metri era cea mai bună performanță europeană și a doua mondială…

Ilie Floroiu: Da, a fost cea mai bună performanță europeană și a doua mondială și mai precizez încă odată faptul, că dacă eram puțin atent și nu mă fura peisajul, astăzi vorbeați cu un fost recordman mondial sau european. M-am oprit din păcate, puțin înainte de sosire, pe finish, am ridicat mâinile de satisfacție. Știam că am doborât recordul național care era tot al meu și m-am învtârtit vreo 4 ani în jurul cifrei de 15 minute, 27 de secunde și două sutimi și a ieșit dintr-odată recordul care trebuie.

Care este cel mai mare regret al carierei dumneavoastră și care sunt cele mai mari satisfacții?
Ilie Floroiu: Regretul meu este că nu am alergat în proba de maraton la momentul potrivit. Am tot amânat an de an. În ceea ce privește bucuriile pe linie sportivă, ele sunt multe: participarea la două ediții ale Jocurilor Olimpice, am participat la două finale olimpice, am fost la Campionate Europene, la Jocurile Mondiale am
ieșit dublu campion mondial, am avut onoarea să fiu directorul CS Farul Constanța și în aceste mandate ale mele, Constanța a dat mari sportivi precum Simona Amânar, Cătălina Ponor, Daniela Sofronie, Răzvan Florea, Ionuț Gheorghe, Mariana Limbău, medaliați olimpici toți. A trecut pe la noi la club și Andreea Răducan. A fost greu dar a fost și plăcut. Și la un moment dat, când faci bilanțul, constați că satisfacțiile sunt net superioare față de dezamăgiri, față de neîmpliniri.

Considerați că ar trebui ca tinerii să se îndrepte mai mult către mișcare și sport?
Ilie Floroiu: Este normal, dar din păcate constatăm din statisticile făcute de Organizația Mondială a Sănătății, de Uniunea Europeană, că sunt foarte multe cazuri de îmbolnăvire care provin din lipsă de mișcare. Eu cred că în acest sens statul român trebuie să intervină într-un mod destul de hotărât, pentru a reveni la ceea ce am fost odată. Pentru că, din această mare masă de copii, care prima dată iau în joacă ceea ce fac, devin apoi mari sportivi și reprezentanți ai României la marile competiții internaționale. Acolo unde, știm cu toții, ne dau lacrimile pentru că se cântă imnul de stat al României. Acum, când vorbesc despre acest lucru, mi s-a făcut pielea de găină.

În finalul interviului avem o curiozitate: ce sfaturi i-ați da unui atlet din țara noastră care și-ar dori, și-ar propune să vă doboare recordurile naționale la 5000 și 10000 de metri?
Ilie Floroiu: Eu nu aș da sfaturi, dar aș spune așa: Ai pierdut, continuă! Ai câștigat, continuă! Trebuie să ai continuitate în ceea ce faci și niciodată să nu faci un lucru cu jumătăți de măsură! Mie nu mi-au plăcut niciodată jumătățile de măsură! Când am făcut ceva am dat 100% sau poate chiar mai mult. Trebuie să faci totul cu inima, cu sufletul. Și ceva important: să nu te gândești prima dată la avantaje materiale, ci la performanță!

Interviu și foto – Larisa Calistru și Cătălin Donose

Prezența la vot în județele CONSTANȚA și TULCEA
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 12:50

Prezența la vot în județele CONSTANȚA și TULCEA

Mii de constănțeni au votat deja în primul tur al alegerilor prezidențiale. Cu ce gânduri s-au prezentat la urne și ce așteptări au de la...

Prezența la vot în județele CONSTANȚA și TULCEA
MAI: Au fost semnalate 300 de sesizări cu privire la posibile incidente electorale
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 11:52

MAI: Au fost semnalate 300 de sesizări cu privire la posibile incidente electorale

Peste 300 de sesizări cu privire la posibile incidente electorale au fost semnalate pe parcursul nopţii. Dintre acestea, 33 nu s-au confirmat, iar...

MAI: Au fost semnalate 300 de sesizări cu privire la posibile incidente electorale
Prezidenţiale2024| AEP: Până la ora 11.00, au votat 11,34% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 11:41

Prezidenţiale2024| AEP: Până la ora 11.00, au votat 11,34% dintre alegători

Până la ora 11,00, au votat duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 2.042.459 de alegători, reprezentând 11,34% din numărul celor...

Prezidenţiale2024| AEP: Până la ora 11.00, au votat 11,34% dintre alegători
A murit Gabriel Cotabiță
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 13:27

A murit Gabriel Cotabiță

Interpretul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Potrivit primelor informații, artistul ar fi decedat la Spitalul...

A murit Gabriel Cotabiță
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:55

Care este procedura pentru solicitarea urnei mobile de vot

Persoanele nedeplasabile care vor voteze la scrutinul de mâine trebuie să depună, astăzi, o solicitare pentru urna mobilă. Care este procedura,...

Care este procedura pentru solicitarea urnei mobile de vot
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:36

A murit îndrăgitul cântăreț de muzică folk Marius Bațu

Îndrăgitul cântăreț de muzică folk Marius Bațu ne-a părăsit vineri noaptea, la Timișoara. Potrivit primelor informații, cântărețul ar...

A murit îndrăgitul cântăreț de muzică folk Marius Bațu
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:31

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

La Palatul Copiilor Constanța a început, în această dimineață, distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor...

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:58

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00

Alegerile prezidenţiale sunt programate, în acest an, pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie – turul al doilea. După...

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00