INTERVIU | Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează Festivalul cetăților antice dobrogene
Publicat de Adina Sîrbu, 29 iulie 2023, 09:11 / actualizat: 29 iulie 2023, 16:48
Festivalul cetăților antice dobrogene, organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, începe astăzi. Timp de cinci săptămâni, în perioada 29 iulie – 27 august, iubitorii de istorie, de arheologie, de legende și de obiceiuri locale sunt invitați să se alăture numeroaselor evenimente ce vor avea loc pe rând la Capidava (29 iulie), Histria (5 august), Tropaeum Traiani (11-13 august), Ulmetum (19 august) și Sacidava (26-27 august). Turiștii vor putea vizita cetățile, vor urmări spectacole de dansuri tradiționale și teatru antic, proiecții de film artistic tematic sau vor putea degusta produse culinare locale și vinuri de origine dobrogeană. Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, arheologul Aurel Mototolea, în dialog cu Silvia Pascale.
Domnule director, vorbiți-ne despre festivalul acesta al cetăților, despre această sărbătoare a istoriei dobrogene care va începe în județul Constanța.
Aurel Mototolea:
Parametrii acestui festival sunt relativ simpli. Anul acesta se fac 145 de ani de la trecere a Dobrogei sub administrația românească și cumva trebuia celebrat acest moment. Am încercat să facem ceva în spiritul a ceea ce facem noi de obicei, pentru că suntem muzeu de istorie națională și arheologie, avem cetăți în administrare, și atunci le puteam ”pune la lucru”, să spun așa, ca să creăm un eveniment și să celebrăm această dată oarecum rotundă. Am propus Consiliului Județean ideea, am solicitat niște fonduri, ni s-au aprobat și am zis să dăm drumul la această primă ediție a festivalului. Sper să nu ne oprim aici, dar rămâne de văzut, pentru că într-adevăr sunt costuri, depinde de mai mulți factori reușita acestei primei ediții.
Când încep aceste evenimente dedicate Dobrogei istorice și unde?
Aurel Mototolea:
Sâmbătă, 29 iulie, la Capidava, după-amiază – e vară, e cald, am tras învățămintele manifestării culturale VinStoria, ediția întâi, de anul trecut, când a fost foarte cald, și ne-am retras, ca să spun așa, în general spre după-amiază, când începe să răcorească. Deci pe 29 iulie Capidava, 5 august – Cetatea Histria, 11-13 august – Monumentul Triumfal de la Adamclisi, săptămâna următoare Ulmetum – Pantelimon și în ultimele două zile din august, 27-28, va fi la Cetatea Sacidava, care aparține administrativ de Aliman, dar localitatea mai mare este Rasova, și este între aceste două localități.
La ce evenimente să ne așteptăm?
Aurel Mototolea:
Cam în toate cele cinci cetăți propuse pentru desfășurare sunt evenimente oarecum similare, pentru că, repet, ăsta e specificul. Vor fi ateliere pentru copii de producere a figurinelor ceramice, aceea operațiune Treasure Hunt, cum se numește acum, să caute ciobulețele, să-și dezvolte să zic așa apetența către arheologie de a descoperi, și după aceea degustări de produse locale și de vinuri. Pentru că mai e un aspect aici: este acțiunea noastră, dar nu putem face abstracție de comunitățile în mijlocul cărora se află aceste cetăți, de oamenii cu care lucrăm de ani de zile, pentru că aici se fac cercetări arheologice, în cercetări folosim oamenii din zonă care ne ajută. Și atunci nu poți să faci un eveniment rupt total de comunitatea locală. Și atunci am încercat să îmbinăm latura științifică, arheologică, istorică, cu latură culturală, turistică, educativă, de ce nu, astfel că sunt și aceste degustări de preparate locale, pentru a încuraja și a vedea ce se întâmplă în zona respectivă.
La Monumentul Triumfal de la Adamclisi va fi, să spunem așa, apogeul festivalului, pentru că monumentul este reabilitat, ansamblul în mijlocul căruia este monumentul, acel parc este primitor, și am zis că e cea mai potrivită locație pentru a face un un eveniment complet și rotund.
Noi, anul trecut, am început să creăm aceste tradiții, am făcut acea manifestare culturală VinStoria, prima ediție, în care am încercat să aducem împreună la Capidava, cea mai recent restaurată și intrată cetate în circuitul turistic, să legăm cele două bogății, aș putea spune, specifice Dobrogei – vinul și istoria – și de asta am și denumit-o VinStoria. Anul acesta, acțiunea de la Capidava se va numi VinStoria ediția a doua, pentru că încercăm să dezvoltăm această linie, să creăm tradiții pentru fiecare sit în parte, și asta a fost ideea de bază.
La Sacidava este o zonă extraordinară. Potențialul sitului este extraordinar, numai că se ajunge greu, pentru că nu sunt drumuri, este pe vârful unui deal, e ceva fantastic, dar nefiind trasee turistice, am zis să facem acolo curse de off road, să se ajungă din satele limitrofe până la cetate în acest mod, pentru a promova situl.
Noi avem o bătaie mai lungă, de fapt, adică încercăm să atragem atenția asupra acestor situri și să căutăm și alte surse de finanțare decât cele asigurate din veniturile proprii sau ale consiliului, care se pare că sunt insuficiente, și să atragem mai multă lume în jurul acestora, și să impulsionăm cercetarea arheologică. Întrucât cercetările arheologice scot la iveală vestigii, vestigiile ulterior se pot promova și pune în valoare și pot atrage turiști. E un cerc deloc vicios, un mecanism care trebuie pus pe roate și, dacă va funcționa, va fi bine pentru toată lumea.
Anul viitor, dacă vom avea posibilitatea să facem ediția a doua, cred că putem aduce încă două locații în plus, respectiv noul Muzeu de la Hârșova și Cetatea Carsium, care sunt în momentul ăsta în procese de reabilitare, și la Cernavodă, Muzeul dedicat Civilizației Hamangia, așa-anumită Casă Hamangia, care este în acest moment în implementare, e un proiect transfrontalier. Deci, dacă reușim să facem ediția a doua, vom diversifica și vom încerca să facem ceva mai bun anul viitor.
Ce le transmiteți turiștilor constănțeni și turiștilor care vin din întreaga țară în această perioadă în Dobrogea?
Aurel Mototolea:
Să se bucure de mare, de soare, în primul rând, de Dobrogea în integralitatea sa, și bineînțeles, să ne viziteze obiectivele, care, chiar dacă nu sunt ”în cea mai bună formă”, pot fi vizitate pentru că arată ce istorie am avut, ce potențial avem și, practic, sunt parte din trecutul nostru!
Interviu realizat de Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Silvia Pascale