Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul
Publicat de Arantxa Catană, 7 ianuarie 2018, 14:57
Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc, duminică – 7 ianuarie, Crăciunul, cu 13 zile mai târziu, întrucât nu au renunţat la vechiul calendar iulian.
Naşterea Domnului pe rit vechi este celebrată de bisericile sârbeşti, ucrainene şi ruseşti.
În comunitatea ucraineană din localităţile nordice ale Maramureşului s-au auzit noaptea trecută colinde şi au avut loc mai multe obiceiuri tradiţionale, precum prepararea a douăspezece feluri de mâncare de post, dar şi legarea mesei cu lanţuri pentru alungarea spiritelor rele.
Şi armenii se laudă cu bucate specifice, dar şi cu un colind tradiţional – Avedis, adică vestea minunată a naşterii lui Iisus Hristos.
Ruşii lipoveni păstrează şi ei cu sfinţenie tradiţiile.
Alături de ucrainieni, bulgari, sârbi, celebrează Crăciunul pe rit vechi, lipovenii. Sărbătoarea are un puternic caracter religios pentru aceștia, dar mesele sunt îmbelșugate și vesele. De colindat se colindă, dar numai după ce se ia binecuvântarea de la preotul comunității. Este un singur colind… de fapt troparul Nașterii Domnului.
Creştinii ortodocşi de rit vechi vor marca trecerea dintre ani pe 13 ianuarie, iar sărbătorile de iarnă se vor încheia pe 19 ianuarie, cu Botezul Domnului sau Boboteaza.
Şi anul acesta, mii de turişti moldoveni şi ruşi au ales să petreacă sărbătorile de iarnă în staţiunile montane şi pensiunile agro-turistice din România.