Turismul cel mai ieftin din Mamaia, pe cale de dispariție!
Publicat de Carmen Secuiu, 2 iulie 2015, 16:53
La un preţ de aproape trei ori mai mic decât în turismul clasic, un rulotist se poate bucura în România sau în străinătate de o vacanţă ieftină având acces în toate staţiunile turistice, acolo unde au mai rămas campinguri pentru rulote.
”Rulotele sunt foarte scumpe. Este rentabil doar dacă ai timp liber. Să investești doar pentru o lună de concediu, nu merită.
Și în străinătate, majoritatea le închiriază. Dar în România, turismul la rulotă a prins bine, după 1990. Acum, majoritatea au fost desființate, au fost revendicate terenurile, se fac hoteluri…
Până acum vreo două, trei săptămâni nu se știa dacă va mai exista și acesta, singurul, din stațiunea Mamaia.
Campingul ăsta îl cunosc de când eram copil. Se întindea de la faimoasele ”Butoaie”, în 1963 și ceea ce era plăcut, faptul că, puteai să pui cortul pe plajă, pe nisip. Sunetul mării doar aici îl asculți și trebuie să faci în așa fel, încât, să nu-i deranjezi pe vecini”, ne-a spus unul dintre rulotiștii, care vin aici, chiar dacă locuiește în Constanța.
Am întâlnit aici și persoane de alte naționalități, care sunt, la fel de mulțumite de condiții, de nisipul plajei, și recomandă stațiunea Mamaia, de câte ori au ocazia. O familie din Ungaria străbate peste 1000 km în fiecare vară pentru a ajunge aici.
Alți pasionați de turismul la rulotă, care vin din diferite orașe sau din străinătate spun că sunt deranjați de muzica cluburilor din apropiere, mai ales la sfârșit de săptămână.
O familie din București ne-a spus că totul este mai scump decât anul trecut, referindu-se la prețurile mari de la alimentarele din zonă. Roșiile sunt 10 lei, 1L de lapte, 8 lei, castraveții sunt 15 lei, iar o sticlă de apă de 2 L, 6 lei. În schimb meniul la terasă este convenabil, de doar 18 lei și dacă nu ar fi luat de acasă cele trebuincioase pentru cea mică, pe lângă mâncarea de la terasă, ar fi trebuit să se întoarcă acasă.
”Au pus tariful de vară, încă de la început și de aceea suntem atât de puțini. Anul trecut pe 1 iulie era plin. Nu ne permitem să mergem la hotel, chiar dacă este și de 2 stele”, ne-a dezvăluit o familie din București.
Alte ţări în încercarea de a-şi maximiza veniturile din turism, au interzis în anumite zone accesul rulotelor. Un exemplu ar fi în sudul Franţei pe Coasta de Azur. La Mamaia, tariful pentru o zi de campare este de 50 de lei. În general, cei care aleg să-și petreacă astfel vacanța sunt genul de persoane care iubesc natura și ideea de a se trezi în mijlocul ei.
carmensecuiu@radioconstanta.ro