Spectacolul „101 Dalmațieni”, adaptat după celebra poveste scrisă de Dodie Smith, va avea loc, pe 28 mai, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin” din Constanța. Este un spectacol de dans-teatru original și educativ, susținut de 120 de dansatori ai Școlii de dans „White Feathers” din Constanța.
Astăzi, la Interviul dimineții, invitata Larisei Calistru a fost Roxana Gurău, managerul Școlii de dans „White Feathers” din Constanța, într-un dialog despre noul spectacol ce va fi prezentat publicului la finele lunii, cursurile de dans și evenimentele următoare, premii obținute, dar și despre importanța dansului și a mișcării în viețile noastre.
Invitată astăzi la Interviul Dimineții, instructorul-coregraf Roxana Gurău ne-a vorbit despre misiunea dansului, dar și despre performanța obținută de dansatorii clubului. Se află de 12 ani la acest club, a terminat Colegiul Național de Arte Regina Maria din Constanța, apopi a urmat cursurile Facultății de Arte, (secția artele spectacolului-coregrafie) a Universității Ovidius din Constanța, iar acum este student la master pe arta actorului de music-hall.
Redactor: Bună dimineața, Roxana. Pentru început am vrea să aflăm câte ceva despre clubul Total Dance Center…
– A fost creat în anul 1985, din dragoste pentru artă si oameni și cuprinde activitati diverse, menite să îi deconecteze, să îi incarce psihic/fizic pe cei care doresc să descopere arta prin intermediul dansului.
Redactor: Mergeți mai mult pe performanță sau pe mișcarea de plăcere?
– Mergem pe ambele. Avem trupe de performanță pe street-dance, pe dans contemporan, dar mergem și pe dans de plăcere, pentru fiecare cursant, pentru fiecare adolescent sau adult. Iar de un an de zile avem un curs unic în Constanța, ballet fitness se numește(programul este luni-miercuri, ora 9).
Nu vă speriați, pentru că nu facem neapărat balet, nu urc doamnele începătoare pe poante și mergem direct la spectacole. Nu, cu ajutorul acestui curs pot spune că ne tonifiem corpul, slăbim, ne formăm un corp sănătos și frumos, și mai ales dacă am avut de mici un vis să devenim balerine acest lucru se poate întâmpla și la o vârstă mai mare.
Redactor: De ce e important să lăsăm televizorul și laptopul deoparte și să facem cât mai mult sport? Și de ce balet?
– Pentru că beneficiile sunt foarte multe.De exemplu, baletul ajută copilul să fie mai grațios,să deprindă o postură corectă, să-și formeze un corp frumos și sănătos, să capete curaj și atitudine, să socializeze și să-și facă prieteni noi.
Redactor: Cam câți membri are clubul în prezent?
-Foarte mulți. Cam 300 cred. Pentru că persoanele se înscriu la o disciplină dar rămân pentru om. Avem foarte mulți prieteni, suntem o familie.Cursurile încep de la 3 ani, avem copii si de 2 ani și 10 luni, pentru că fiecare cursant are bioritmul său. Avem un astfel de exemplu la balet, copilul stă cuminte, e ascultător, face și el piruete…Avem și cursanți de peste 60 de ani, dar vârsta este doar un număr până la urmă…
Redactor: Elevii clubului au obținut recent 2 premii I și două burse de studii în Italia…
-Este vorba despre Transilvania Dance Competition de la Târgu Mureș, un concurs national. Bursele de studio obținute presupun faptul că în luna iulie vom merge în două orașe ale Italiei și vom face work-shop-uri de balet cu maeștri de balet și dans contemporan, un fel de update al performanței noastre.Un premiul I am obținut la Târgu Mureș prin trupa de adolescenți din cadrul centrului, au prezentat un dans de character, Dansul Paparudelor s-a numit, apoi cel de-al doilea premiu-un dans contemporan pe Michael Jackson, duet, eu și colega mea Clara Copoț. A fost concurența foarte mare, s-a dansat până târziu în noapte, (ora 23) dar a meritat.
-Redactor: Ce alte proiecte, spectacole, surprize ați pregătit în această perioadă?
-Într-o săptămână plecăm iar, de data aceasta la un concurs international în Bulgaria, unde vom prezenta un dans clasic cu trupa de avansați.
Redactor: A început primăvara.Ce recomandări ai pentru doamne și domnișoare, pentru a avea o siluetă de invidiat?
– În primul rând le așteptăm la noi la centru, unde vor avea parte de mari surprize. Avem și un concurs pentru doamne chiar pe data de 8 Martie, de Ziua Internațională a Femeii. Deschidem un curs nou, se numește BARRE FITNESS și va avea loc în fiecare vineri de la ora 9.Este pentru doamnele de peste 50 de ani care vor să-și corecteze posturile, poate au și o problem la șold, la coloană, la genunchi. Pot fi eliminate sau ameliorate prin sport. Combinăm elemente de balet, de gimnastică, de fitness în acest curs cu kinetoterapia.
Redactor: Roxana, noi îți mulțumim pentru prezența în studio…
– Cu mult drag. În final vreau să îi rog pe copii să mai lase telefonul , laptopul și jocurile pe calculator și să facă minimum o oră de sport pe zi, indifferent că fac balet, dans sau altceva. Pentru că sportul înseamnă sănătate, corectitudine și ne ajută să gândim mai bine.
Un spectacol de licență inedit! Așa poate fi descrisă modalitatea în care Roxana Gurău, o absolventă a Facultății de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța și-a susținut examenul de licență în sala de teatru.
„Mi-am dat spectacolul de licență alături de colegii mei de la Centrul de Dans, alături de asistentul meu coregraf, Cristian Osoloș. A fost o experiență minunată. Am simțit publicul, zic eu că am transmis și un mesaj, sper că mesajul a rămas în sufletul lor. Am avut inimile pline de pozitivitate, de energie și eu zic că a ieșit un spectacol foarte frumos. Pe viitor vrem să ducem spectacolul acesta mai departe, să nu ne oprim aici, doar la un spectacol de licență, să îl promovăm atât pe plan național cât și pe plan internațional, să îl îmbunătățim”, a declarat Roxana Gurău pentru Radio Constanța.
Suferința copiilor din Siria a fost laitmotivul piesei Kuebiko, spune asistentul coregraf Cristian Osoloș.
„Cauza care a alimentat nașterea acestui spectacol au fost evenimentele teribile care au avut loc și încă mai au loc în Siria – și aici vreau să subliniez în mod special problemele vis-a-vis de copiii și de suferințele copiilor din Siria. Acele lucruri ne-au marcat pe toți și ne-am gândit să facem și noi ceva. Căutând diverse informații despre aceste lucruri am dat peste acest cuvânt interesant, Kuebiko. Provine din cultura japoneză – în mitologia japoneză înseamnă prințul invalid care a fost ridicat la rang de semi-zeu de către un zeu mai mare, Zeul Cunoașterii și al Agriculturii”, a precizat asistentul coregraf Cristian Osoloș pentru Radio Constanța.