Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol a primit Trofeul „Hercules” la Congresul Național de Balneologie. Interviu cu Elena Roxana Almășan, managerul sanatoriului
Publicat de , 11 septembrie 2019, 15:54
„Herculesˮ a ajuns la Techirghiol. Este vorba despre cel mai înalt titlu onorific pe care Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol l-a primit, în premieră, la Congresul Național de Balneologie.
Această distincție a fost instituită pentru prima dată, anul acesta, pentru a marca superlativul de către forumul asociativ profesional din domeniu fiind, totodată, o avanpremieră la cei „120 de ani de Balneologie în Techirghiolˮ, eveniment care va avea loc pe data de 29 septembrie 2019. Managerul Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol, Elena Roxana Almășan, a vorbit la Radio Constanța despre excelența în acest domeniu, în cadrul unui interviu realizat de Adelina Tocitu.
Ce înseamnă acest premiu pentru Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol?
Pentru noi, acest trofeu înseamnă foarte mult. În spatele acestui trofeu se ascunde foarte multă muncă, înțelegere și comunicare cu pacientul. De fapt, anul trecut am obținut titlul de „Nava amiral a balneologiei româneștiˮ din partea Asociației Române de Balneologie și prin acest trofeu și ni s-a reconfirmat că rămânem „Nava Amiral a Balneologiei Româneștiˮ.
Este prima dată când acest titlu este oferit și a ajuns la Techirghiol pentru comoara pe care o avem, o comoară de care ne bucurăm noi, localnicii, dar și pacienții care vin din toata țara pentru a face tratament. Cum a fost sezonul estival 2019?
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol a înregistrat clar o creștere a numărului de pacienți și, într-adevăr, totul se învârte în jurul apei și a nămolului de Techirghiol. Trebuie să recunoaștem că, pe lângă folosirea aparaturii de ultimă generație, se folosește foarte mult tratamentul bazat pe apă și nămol. Acest nămol este unic în Europa, cred că este unic în lume. Trebuie să știm exact ce avem aici, trebuie să fim mândri de acest lucru. Practic noi nu avem locuri libere. Avem o listă de așteptare și găsim înlocuitori imediat ce renunță cineva și suntem anunțati. La Băile Reci vin din ce în ce mai mulți pacienți. Probabil au învățat și observă că acest nămol aduce beneficii notabile pentru sănătate.
După fiecare sezon estival urmează o perioadă de așezare…
La noi nu există sezon estival. Noi avem două săptămâni, în perioada sărbătorilor de iarnă, în care ținem închis, pentru o curățenie generală. Nu ne permitem nici măcar o zi. În prezent, am început lucrările de reabilitate la bazinul cu apă sărată din ghiol, pe care îl avem în interiorul sanatoriului. A fost igienizat, consolidat și o să arate foarte bine, astfel încât pacienții să se simtă în siguranță și să beneficieze de toate condițiile. Lucrările vor fi gata la sfârșitul lunii. A început și reabilitarea pavilionului dedicat copiilor, iar valoarea investiției se ridică la 6 milioane și jumătate de euro. Banii sunt veniți prin Compania Națională de Investiții. Va fi o bază nouă de tratament pentru copii, cu o capacitate de 180 de locuri. Termenul pentru reabilitarea secției de copii este de doi ani.
Care sunt afecțiunile pe care le puteți trata la Techirghiol în cazul copiilor?
Sunt afecțiuni neuropsihomotorii. Copiii vin de obicei cu însoțitor. Sunt copii care se deplasează greu, cu diferite probleme. Personalul medical colaborează foarte mult cu părinții pentru că rolul lor este foarte important. Aceștia pot sta internați 30 de zile în Sanatoriul nostru, iar copiii beneficiază și de o școală. Ei nu-și întrerup activitatea școlară pe timpul spitalizării, iar părinții sunt învățați de către kinetoterapeuți, astfel încât atunci când pleacă din sanatoriu să poată exersa acasă. Este o comunicare foarte bună între părinți și medici.
Interviu realizat de Adelina Tocitu / Fotografii – Iulia Pană