TULCEA: Rotary România și Republica Moldova a premiat personalitățile comunităților
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 13 mai 2017, 09:37
Academicianul profesor Dan Mircea Enescu și canotorul Vasile Tomoioagă, dublu medaliat la Jocurile Olimpice, au primit, vineri seara, în timpul unui reuniuni desfășurate la Tulcea, distincții din partea Clubului Rotary Districtul 2241 România și Republica Moldova pentru activitatea depusă în slujba comunităților locale.
Dan Mircea Enescu a primit distincția ‘Paul Harris’ pentru proiectul ‘Salvați inima unui copil’ prin care câteva zeci de copii bolnavi au fost operați pe inimă la Spitalul Pediatric de Urgență ‘Grigore Alexandrescu’ București, dotat cu aparatură performantă în cadrul aceluiași proiect.
‘În clipa în care am ajuns la Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’, mureau 100 de copii pe an și mi-am dorit din tot sufletul să nu mai moară niciunul. Și am reușit. După câțiva ani, am observat că foarte mulți copii au început să moară din cauza malformațiilor cardiace și nu am știut ce să fac. Am luat un proiect dintr-un sertar cu pagini îngălbenite pe care le-am transformat într-un spital. E foarte important să faci o clădire, să aducem o aparatură de performanță, dar ce ne facem cu cei care trebuie să o folosească? În clipa aceasta nu avem o echipă fiabilă, care să aibă un chirurg și care să facă lucruri fără misiuni internaționale. Vom mai avea trei asemenea misiuni, dar în această perioadă trebuie să ne facem o echipă care să fie capabilă să opereze copii, nu să se anime doar din când în când’, a declarat după primirea distincției academicianul profesor Dan Mircea Enescu.
Alături de academicianul Enescu, pe scena Teatrului ‘Jean Bart’ din Tulcea au urcat și alți membri ai echipei clubului rotarian din spitalul pediatric bucureștean pentru a primi distincții care să le recompenseze efortul depus în activitate.
Printre premianții reuniunii de la Tulcea s-au numărat membri cu experiență ai Clubului Rotary Districtul 2241 România și Republica Moldova care au participat la misiuni internaționale.
Vasile Tomoioagă, canotorul român dublu laureat cu argint la Jocurile Olimpice din Los Angeles 1984, a urcat de asemenea pe scena teatrului tulcean pentru a primi o distincție pentru înființarea clubului din localitatea natală, Vișeul de Sus, și pentru îmbunătățirea relațiilor cu Franța.
‘În perioada următoare, la Vișeul de Sus, vom avea două sau trei proiecte pentru ajutoarea copiilor cu dizabilități și sprijinirea cu materiale pedagogice a activității unui centru de zi. Îmi doresc ca membrii Clubului Rotary să fie extrem de implicați în comunitatea locală și să aibă proiecte. Țin foarte mult la două domenii, învățământ și sănătate’, a declarat pentru AGERPRES Vasile Tomoioagă, membru al Clubului Rotary International de aproape 20 de ani.
Opt din cei nouă tineri din diferite state ale lumii aflați în România în cadrul Youth Exchange Programme (YEP) s-au prezentat publicului cu experiența dobândită în ultimele luni. ‘Am 17 ani, sunt din Statele Unite, locuiesc în Odorheiu Secuiesc și am învățat ungurește. Experiența aceasta a fost minunată pentru mine’, a declarat în limba română Ashley, al cărei discurs a stârnit amuzamentul întregii audiențe.
Guvernatorul Districtului 2241 România și Republica Moldova, Mircea Solovăstru, a declarat pentru Agerpres că anul următor numărul tinerilor care vor fi incluși în YEP va crește la 15. ‘De la preluarea funcției de guvernator, am vrut să mă axez pe educație, în ideea de a da un exemplu pentru comunitate și sunt multe proiecte în care ne-am implicat. Unul dintre ele este ‘Rotary plantează’ care a avut succes și foarte multe instituții s-au sensibilizat’, a afirmat Solovăstru.
Întrebat de ce a ales Tulcea pentru această reuniune, el a menționat: ‘de 8 martie, am ales lotul olimpic de gimnastică de la Deva, iar acum Tulcea cu Delta, pentru că sunt cărți de vizită pe care România trebuie să le folosească’.
Pe data de 24 iunie, într-un ceremonial care va avea loc la Baia Mare, Mircea Ștefan Solovăstru va preda conducerea Districtului 2241 România și Republica Moldova unui alt membru al clubului.
Rotary este o organizație a oamenilor de afaceri și a reprezentanților diferitelor profesii, care asigură servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate și stabilește relații de bună înțelegere.
Primele cluburi Rotary s-au înființat în urmă cu 100 de ani cu scopul declarat de a servi comunitatea. În România, primul Club Rotary s-a înființat în primăvara anului 1929, la București și s-a reînființat în anul 1992, după căderea comunismului din România, iar în Republica Moldova, în anul 1996. În cadrul Rotary District 2241 România și Republica Moldova funcționează 130 de cluburi cu peste 3.000 de membri activi.