Litrul sortimentelor premium de benzină și motorină a trecut de 8 lei. Mulți șoferi folosesc GPL, datorită costurilor reduse
Publicat de Adina Sîrbu, 14 septembrie 2023, 18:57
Autoturismele cu instalație de alimentare cu gaz petrolier lichefiat au fost întotdeauna populare, datorită costurilor de exploatare inferioare celor cu alimentare clasică, bazată pe benzină sau motorină, iar cresterea prețurilor la carburanți a sporit interesul șoferilor pentru aceste sisteme. Însă, pentru fi sigure, instalațiile trebuie montate numai la ateliere autorizate RAR, rezervoarele GPL pot fi folosite 10 ani, apoi trebuie schimbate tot în centre acreditate, iar accesul în parcările închise și în cele subterane este interzis pentru vehiculele cu GPL.
Față de luna august, preţul mediu al unui litru de benzină a crescut cu aproape 2%, iar al motorinei, cu 3%. La Constanța, benzina standard costă la pompă și 7,38 de lei litrul, iar prețul maxim al motorinei standard a ajuns la 7,64 de lei. Pentru sortimentele premium, costul unui litru a sărit de 8 lei, fiind de 8,15 la motorină și 8,03 la benzină.
Alternativa ieftină la carburanții clasici o reprezintă gazul petrolier lichefiat, care se vinde, la Constanța, cu prețuri între 2,80 și 3,51 de lei. Este motivul pentru care mulți șoferi aleg alimentarea mașinii cu GPL, însă specialiștii în domeniul auto spun că instalațiile poziționate necorespunzător sporesc riscul de incidente.
Marian Zaharia, reprezentantul unei stații de inspecție Tehnică Periodică din Constanța:
Evident că dacă nu se respectă prescripțiile constructorului sau a celui care a montat instalația GPL pe mașină, autovehiculul poate deveni periculos, în sensul că scăpările de gaz pot duce la explozii, deformările de rezervoare de GPL la fel. Prinderea instalației pe mașină – rezervorul trebuie să fie prins în chingi, instalația de transport gazul la motor – acele conducte trebuie să fie bine fixate, trebuie să fie la o anumită distanță față de țeava de eșapament, de evacuare a gazelor.
Care sunt cele mai frecvente probleme pe care le-ați observat la mașinile cu GPL?
Cele mai dese probleme se referă la fixarea rezervorului, la vechimea rezervorului, care nu trebuie să depășească 10 ani de când a fost fabricat, atenție, nu de când este montat pe mașină!
Accesul mașinilor cu GPL în parcările subterane este interzis, spune șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, colonel Cristian Amarandei:
Regulile sunt foarte clare: sunt zone în care este interzis accesul, dar nu poate să vină o autoritate să verifice acest lucru, pentru că ține de administrator, de cei care gestionează situația în zonele și în locațiile respective.
Din fericire, prefectul Silviu Coșa afirmă că nu au fost semnalate probleme cauzate de aceste vehicule în Constanța:
Conform statisticilor, nu-mi aduc aminte ca până în momentul de față să fi fost semnalate incidente pe raza județului Constanța.
În București, o mașină cu instalație GPL a explodat anul trecut, în timp ce se afla într-o benzinărie. Autoritățile luau în calcul, la acel moment, o fisură sau o defecțiune a instalației din autoturism.
Reportaj realizat de Adrian Băncilă/ Redactor: Adina Sîrbu