„Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești” – lansare de carte la Universitatea „Ovidius“, din Constanţa
Publicat de , 15 decembrie 2022, 15:28
„Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești” este titlul cărții ce a fost lansată astăzi la Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius din Constanța. Autorul cărții, Tudor Dinu, a fost premiat în 2018 de către membrii Academiei din Atena pentru un alt volum valoros- „Oamenii epocii fanariote. Chipuri din bisericile Țării Românești și Moldovei”.
Cartea istoricului Tudor Dinu numită „Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești” a fost publicată în perioada pandemiei. Abia acum s-a găsit un moment potrivit de a fi lansată în fața publicului constănțean, iar Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius a fost gazda perfectă. Până la studiile lui Tudor Dinu, un bine cunoscut cercetător al perioadei fanariote, informațiile despre Revoluția greacă de la 1821 erau imprecise și alambicate, dar scriitorul român, a făcut lumină în acest caz, realizând o adevărată revoluție în istoriografia română în ceea ce privește abordarea acestui moment, ne spune prof. univ. dr. Florin Anghel.
„A spus, evident, ceea ce trebuia spus de multă vreme, și anume relația dintre Tudor Vladimirescu și Eterie, dintre grecii români, alături de cei 2 supraveghetori importanți ai scenei, Rusia și Imperiul Otoman.“
Potrivit criticilor, în cartea lui Tudor Dinu, sute de personaje și de întâmplări – unele amuzante, altele tragice – sunt aduse în fața cititorului, ca pe un vast platou cinematografic:
„Am constatat că nu exista nicio lucrare, nici în Grecia, nici România, de tip monografic, dedicat Revoluției Grecești. Era un gol major. În Grecia, lucrurile se pot explica foarte simplu, pentru că, din punct de vedere procentual, sursele românești sunt peste 60% din totalul surselor, sunt surse într-o română greu accesibilă. La noi, nu s-a scris despre Revoluția Greacă pentru că eteriștii și-au asumat, în fața istoriei, povara păcatului de-al fi executat pe Tudor Vladimirescu, ceea ce i-a făcut pe toți istoricii noștri, cu excepția cu totul notabilă a lui Andrei Oțetea, să ignore Revoluția Greacă, cu toate că este mai mult decât evident că Revoluția lui Tudor a fost o parte a unei mari revoluții balcanice, gândită de Eterii“, a mărturisit autorul cărții, Tudor Dinu.
„Ceea ce impresionează, zic eu, la cartea dânsului, este diversitatea subiectelor, eleganța scriiturii și diversitatea fondurilor de documentare“, a completat prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice, conf. univ. dr. Daniel Citirigă.
În 2018, Tudor Dinu a fost premiat de către membrii Academiei din Atena pentru un alt volum valoros – „Oamenii epocii fanariote. Chipuri din bisericile Țării Românești și Moldovei”.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Alina Enache / Foto: Silvia Pascale