CONSTANŢA: „Retroparada Primăverii”, duminică, în Piaţa Ovidiu. 60 de autoturisme de epocă vor putea fi admirate de pasionaţii de maşini
Publicat de Doina Sirbu, 11 mai 2023, 15:06
Publicat de Doina Sirbu, 11 mai 2023, 15:06
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 21 aprilie 2018, 13:31 / actualizat: 23 aprilie 2018, 11:37
Frumoase și apreciate chiar și după ce le-a trecut vremea. Vorbim despre automobilele retro și vintage care astăzi au defilat pe bulevardele Constanței doar pentru a face apoi un popas în Piața Ovidiu, unde le așteptau zeci de admiratori și pasionați de automobilism.
Retroparada Primăverii a reunit la Constanța aproximativ 50 de automobile a căror vârstă o depășește de cele mai multe ori pe cea a proprietarului sau șoferului.
Una dintre vedete este un Fiat 520 care a ieșit pe porțile fabricii din Torino în 1929. Astăzi, bijuteria pe patru roți aparține unui colecționar din Constanța, Gabriel Bălan. Acesta și-a propus să marcheze anul acesta într-un mod deosebit pentru el și mașina sa.
Astfel, la 90 de ani de când românul Ernest Urdăreanu câștiga Raliul San Remo la volanul unui Fiat 520 similar celui deținut astăzi de Gabriel Bălan, constănțeanul și-a propus să refacă traseul identic de acum nouă decenii.
Gabriel Bălan a participat la Raliul San Remo, desfășurat între 11 și 14 aprilie.
Pe lângă bătrânul Fiat 520, constănțenii pot admira astăzi și alte modele emblematice, pornind de la clasica și neaoșa Dacie 1300, trecând prin era întotdeauna simpaticului Volkswagen Beetle, ajung apoi la cu adevărat valoroasele mașinii produse la început de secol XX. Cum este să conduci în 2018 un Mercedes ce poartă sub capotă aproape un secol de istorie, a aflat colega noastră Monica Cruceanu-Comșa:
Deși nu este prima dată când văd astfel de automobile, constănțenii răspund de fiecare dată cu același entuziasm întâlnirii propuse de Retromobil Club pentru a revedea mașinile piesă de muzeu. Cei prezenți astăzi în Piața Ovidiu au vrut să afle detalii tehnice despre automobile, dar și poveștile pe care acestea le au în spate, cui au aparținut, ce meleaguri au străbătut și nu numai.
Cot la cot cu copiii, adulții și-au arătat uimirea de a vedea cât de bine conservate sunt automobilele vechi de zeci sau poate chiar aproape o sută de ani.