CONSTANȚA/FOTO: O statuie uluitoare din marmură a fost scoasă la lumină de arheologi
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 8 februarie 2018, 11:39
Un fragment de pictură murală care a înfrumusețat, cel mai probabil, în sec III-IV o locuință din vechea cetate Tomis a ajuns pe masa restauratorilor Muzeului Național de Istorie și Arheologie din Constanța. După ce a fost recuperată din șantier de către arheologi, expertul Dan Ionescu și echipa să îi dau acum primul ajutor acestei bijuterii antice de o frumusețe rara. Este decorată cu motive florale, demonstrand măiestria meșterilor de altădată. Specialiștii au vorbit în premieră și despre descoperirea unui fragment statuar din marmură, cu doi copii aflați unul pe grumazul celuluilalt.
Pe drumul ce leagă Moscheea Carol I de Arhiepiscopia Tomisului, arheologii constănțeni au scos la lumină fragmente din tecuiala pictată a unei clădiri de epocă romană. Bucățile au ajuns în atelierele de restaurare ale Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, mai precis la specialistul Dan Ionescu. Văzute de departe piesele arată ca un puzzele colorat.
DAN IONESCU, restaurator: Stabilizăm pigmentul, culoarea, pentru că în momentul în care se usucă el își pierde vioiciunea. Zidul asta cu pictură murală era într-o cameră, zidul era prăbușit, iar când au scos ei a trebuit să adune bucată cu bucată, adică nu era un zid în picioare să vezi, uite domnule, ce frumos e pictat! Ce am văzut eu? Ziduri serioase, puternice, nu erau făcute, doar așa ca să fie făcute. Era o locuință sau ceva foarte bine construit, de oameni bogați, cu siguranță!
Arheologul constănțean Aurel Mototolea este cel care a analizat situl arheologic și a scos piesele la suprafață.
AUREL MOTOTOLEA, arheolog: Este tencuială murală, tencuială care a căzut de pe zid, se vede clar cum a fost aranjat peretele special pentru a fi pictat. E posibil ca în momentul în care terminăm tot și ajungem la baza zidurilor și putem face traseul complet al acestora să constatăm de fapt că e un edificiu mare.
În premieră, pentru Radio Constanța, specialiștii au vorbit și despre un fragment statuar din marmură găsit tot în apropiere de zidăria pictată. Reprezentarea este bizară, ar putea fi o scenă mitologică, un tablou de familie sau chiar o scenă dedicată lui Eros, mai completează arheologul Aurel Mototolea:
Cu certitudine nu putem spune nimic, decât că, sunt într-adevăr doi copii, unul mai mare unul mai mic, unul îl ține în spate pe celălalt. Se vede că aparține unui grup statuar mai mare, e din marmură de calitate bună.
Vechea cetate Tomis nu contenește să-i surprindă pe arheologii Dobrogei. Fiecare șantier este un prilej ca alte piese antice să ajungă sub reflectoarele prezentului.
Redactor – Silvia Partebună Pascale