CONSTANŢA: Podul rutier de la Cernavodă va fi supus unor lucrări de reparații
Publicat de Doina Sirbu, 17 decembrie 2020, 09:23
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că podul rutier de la Cernavodă va fi supus unor lucrări de reparații. Ele sunt preconizate să înceapă în luna martie, anul viitor, vor dura aproximativ 2 ani, iar traficul rutier nu va fi afectat …în totalitate. Mai multe amănunte, în interviul următor în care Laurențiu Despina l-a avut ca interlocutor pe Alexandru Pelin, director în cadrul CNAIR.
Alexandru Pelin – Este vorba despre lucrări de reparaţii capitale. Asta înseamnă că vor fi realizate lucrări la infrasctructură şi suprastructură la cale, tot ce înseamnă sisteme de siguranţă a circulaţiei, sistemul rutier şi calea spre pod, structura de rezistenţă. Toate vor fi supuse procesului de raparaţii. Niciun element al podului nu va scăpa de această intervenţie. Numai de partea rutieră vorbim.
De când nu au mai fost efectuate astfel de lucrări? Cât de necesară era realizarea lor acum şi care este valoarea întregii acţiuni?
Alexandru Pelin – Pentru acest obiectiv nu au fost realizate niciodată reparaţii capitale la partea rutieră de la darea în folosinţă. Au fost realizate intervenţii locale acolo unde era necesar. Au mai fost realizate intervenţii la partea carosabilă, dar niciodată intervenţii de reparaţii capitale, conform normelor noastre tehnice, asta înseamnă că sunt de o anvergură mult mai mare. Valoarea estimată a contractului supusă achiziţiei publice este de 81 de milioane de lei fără TVA. Legat de valoare, trebuie să vă mai spunem că această investiţie este finanţată integral prin programul Fonduri Europene Nerambursabile şi, practic, se realizează pe bani europeni.
În ce măsură lucrările vor afecta circulaţia rutieră şi pe ce perioadă?
Alexandru Pelin – Antreprenorul care va câştiga procedura de achiziţie va propune un management de trafic. Acel management de trafic, evident, că va fi analizat şi de partenerii noştri de la Poliţia Rutieră. Deci, modul concret şi definitiv cum vor arăta acest restricţii care se vor impune, va fi stabilit de comun acord şi cu Poliţia Rutieră şi cu antreprenorul, pentru că depindem şi de tehnologiile şi resursele pe care el le alocă. Contractul de achiziţie publică este prevăzut să se desfăşoare timp de doi ani. Durata aceasta este necesară tocmai pentru a putea lucra cu o afectare cât mai mică a traficului rutier.
Se va putea circula? Se va apela la rute alternative?
Alexandru Pelin – Cu siguranţă nu vom închide traficul rutier pe autostrada A2 pentru realizarea acestor intervenţii. Nu vom închide total. Se va circula cu restricţii de viteză şi posibil cu devierea de pe o cale pe alta sau de pe o bandă pe alta. Va fi o mică gâtuire în zona respectivă. Nu vom închide traficul pe autostrada A2 niciun moment.
Când vor fi începute lucrările?
Alexandru Pelin – Având în vedere stadul în care suntem noi acum, putem preconiza că în martie putem da ordinul de începere. Avem autorizaţia de construcţie obţinută.
Interviu relizat de Laurenţiu Despina / Foto – wikipedia.org