Prima zi de creație artistică în Tabăra de la Adamclisi
Publicat de Carmen Secuiu, 29 august 2015, 16:44
Cea de-a doua ediție a Simpozionului Național de Creație Plastică Adamclisi-Art-Archaeology, tabără-atelier deschisă studenților facultăților de arte plastice din Constanța, București și Iași se desfășoară pănă pe 6 septembrie, pe Aleea Monumentului Tropaeum Traiani, nr.1, Adamclisi.
Tabăra este amplasată în Dobrogea, deoarece zona are o mare încărcătură spirituală și istorică, iar peisajele sunt o adevărată sursă de inspiraţie pentru artişti, afirmă lect. univ. dr Gheorghe Caruţiu, renumit artist plastic dobrogean, custodele taberei de creație.
Sculpturile expuse de anul trecut, pe aleea Monumentului Adamclisi, dar și picturile aflate în grija organizatorilor, au arătat cât de mult i-a inspirat pe tinerii artiști, ținutul istoric al Dobrogei.
Asociaţia culturală „Glycon” din Constanţa și managerii proiectului, Emanuel Petric, Renato Cristea, Achim Iulian și Alexandru Roman doresc ca această tabără artistică să fie una necovențională, în care elevii de la liceele de artă și cei mici din localitatea Adamclisi să poată învăța să picteze și să sculpteze de la studenții invitați de la marile centre universitare din țară. Pe parcursul reportajului îi ascultăm alături de îndrumătorul lor artistic, prof. Ghoerghe Caruțiu.
După mai multe ediții se va înființa și un catalog de artă, iar dorința organizatorilor este aceea, de a îmbogăți cu sculpturile participanților, aleea care duce la monument.
Tabăra de creație de la Adamclisi reunește 17 participanți, la cea de-a doua ediție, din multe altele, care vor urma și reprezintă şi o platformă pentru intensificarea schimbului de experienţă între artişti.
Ediția de anul trecut a fost organizată în amintirea Mihaelei Petric, iar cea de anul acesta în memoria lui Dan Gheorghiu, adevărați iubitori și pasionați ai artelor.
carmensecuiu@radioconstanta.ro