FMI cercetează dacă România îşi permite să scadă taxele
Publicat de Bogdan Comșa, 20 mai 2015, 16:43
Experţii Fondului Monetar Internaţional şi-au început misiunea în România la Comisia de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor.
Principalele teme de discuţie au fost modificările aduse Codului Fiscal şi măsurile economice preconizate pentru 1 ianuarie anul viitor.
Deputatul PNL Andreea Paul susţine că reprezentanţii FMI şi-au arătat îngrijorarea faţă de măsurile de relaxare fiscală anunţate de Guvern.
Andreea Paul: „Au invocat două probleme mari – decuplajul real între veniturile şi cheltuielile publice, care nu sunt conforme cu promisiunile de relaxare fiscală anunţate; şi a doua problemă majoră pe care au invocat-o este cheltuirea ineficientă, foarte gravă, a banului public”.
Pe de altă parte, deputatul PSD Viorel Ştefan afirmă că, de fapt, aşa-numitele îngrijorări sunt calculele pe care FMI le-a făcut şi cu ocazia scăderii TVA-ului la pâine sau a cotei de contribuţie la asigurările sociale. El precizează că datele FMI arată că prin precedentele măsuri de relaxare fiscală s-a îmbunătăţit colectarea şi nu a existat nicio compresie bugetară.
Viorel Ştefan: „Vor măsura efectele acestor măsuri de relaxare. Recunosc şi ei necesitatea relaxării fiscale, cred că este benefică economiei româneşti, dar vor garanţii pe măsurile compensatorii în legătură cu conservarea ţintelor de deficit bugetar asumate de către România”.
Preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Viorel Ştefan, a mai precizat că vizita delegaţiei FMI este la început şi nu există, încă, o evaluare tehnică a măsurilor fiscale anunţate de Guvern.