Premierul spune că măsurile de relaxare fiscală luate de Guvern nu trebuie să îngrijoreze FMI
Publicat de ,
18 martie 2017, 16:58
Măsurile luate de Guvern privind relaxarea fiscală şi creşterea salariilor bugetarilor nu trebuie să îngrijoreze Fondul Monetar Internaţional, a afirmat, astăzi, premierul Sorin Grindeanu. Șeful Executivului a precizat că România este un partener serios, care îşi cunoaşte angajamentele, iar măsurile pe care le va lua actualul Guvern se vor încadra într-un deficit bugetar de sub trei la sută.
Şeful delegaţiei FMI, Reza Baqir a avertizat, ieri, la încheierea vizitei de evaluare la Bucureşti că, în prezent, nu mai este spaţiu pentru reduceri de taxe şi impozite şi că relaxarea fiscală şi creşterile salariale au slăbit capacitatea bugetului de a face faţă unor şocuri.
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat azi că menţine ratingurile României la nivelul BBB minus pentru datoriile pe termen lung în valută şi la BBB pentru cele în moneda locală cu perspectivă stabilă.
Aceste ratinguri sunt cele mai de jos din categoria recomandată pentru investiţii.
Fitch apreciază că România are o perspectivă economică solidă şi indicatori de guvernanţă mai buni faţă de alte ţări notate cu triplu B, însă are o datorie externă peste media categoriei şi slăbiciuni structurale ale economiei.
Potrivit agenţiei de rating, un risc îl reprezintă direcţia de relaxare fiscală. Fitch mai estimează că în 2016, fiind an electoral, este posibil să crească cheltuielile publice, cu riscul de depăşi limita de 3% din PIB, deficit bugetar, din Pactul de Stabilitate al Comisiei Europene.
Într-un comunicat, ministrul finanţelor, Anca Dragu, declară că autorităţile române sunt conştiente de factorii de risc indicaţi de agenţia internaţională de evaluare, care sunt luaţi în considerare în analizele şi deciziile Guvernului.
Iniţiativa UNPR privind consultările partidelor parlamentare pe tema Codului Fiscal este agreată de PNL şi UDMR.
PNL este de acord cu propunerea UNPR, despre care spune că dovedeşte faptul că şi alte partide pun raţiunea şi prudenţa înaintea entuziasmului, când este vorba despre proiecte majore pentru ţară.
Liberalii sunt de părere că este nevoie de consens şi dialog pe tema Codului Fiscal.
„Etapele pe care le vom parcurge, cum şi în ce fel vom stabili pentru acest an şi pentru la anul diminuarea TVA, o vom stabili în aceste discuţii”, a spus purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe.
Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras-Levente, consideră că este necesar dialogul între partidele din parlament, deoarece Codul Fiscal are implicaţii foarte importante pentru economie şi societate.
„Cred că UDMR trebuie să participe la aceste consultări, atât cu PNL cât şi cu UNPR. Sunt formaţiuni politice din Parlamentul României, iar Codul Fiscal este un act normativ care poate influenţa întreaga societate românească şi e important pentru următorii ani”, a declarat Mate Andras-Levente.
Atât PNL cât şi UNPR au propus discuţii pe tema Codului Fiscal, înainte de sesiunea extraordinară a parlamentului, programată la sfârşitul acestei luni.
Şi preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a salutat invitaţia UNPR la dialog pe tema Codului Fiscal şi spune că, la aceste discuţii, social-democraţii vor fi reprezentaţi de ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici.
Liderul interimar al partidului mai spune, în comunicatul trimis la redacţie, că este nevoie de consens pe acest subiect şi anunţă disponibilitatea social-democraţilor de a participa şi la întâlnirea propusă de PNL.
Liviu Dragnea precizează că din toamnă ar trebui organizate întâlniri permanente, între toate partidele politice, pentru consultări şi pe alte teme, cum ar fi descentralizarea administrativă şi susţinerea românilor din diaspora.
El mai spune că s-a consultat cu premierul Victor Ponta înainte de a face aceste precizări.
Autorităţile române nu au reuşit să ajungă la un acord cu reprezentanţii Comisiei Europene în privinţa Codului Fiscal, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, după discuţiile avute cu experţii europeni la Bucureşti.
Subiectul urmează să fie dezbătut în cadrul întâlnirii miniştrilor de Finanţe (Ecofin) din 14 iulie, iar Fondul Monetar Internaţional nu va mai efectua vizita de evaluare luna viitoare pentru că va avea deja concluziile misiunii Comisiei Europene, a adăugat Eugen Teodorovici.
Tot joi, ministrul Finanţelor a apărat justeţea măsurilor de relaxare fiscală luate de Guvernul României care au stârnit îngrijorarea reprezentanţilor Comisiei Europene, chiar dacă a recunoscut că măsurile de relaxare fiscală prevăzute în noul Cod Fiscal, inclusiv reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19%, vor determina o creştere temporară a deficitului bugetar al României.
Acesta va fi păstrat sub nivelul de 3% din Produsul Intern Brut – a dat astăzi asigurări ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici.
Eugen Teodorovici: „Această creştere temporară a deficitului este sub control. Anul 2016 va avea un deficit de maximum 2,9% aşa cum este astăzi Codul Fiscal, dar până la toamnă, când vom face bugetul anului următor, vom putea să tăiem din cheltuielile inutile din administraţie, din economie în general fără să afectăm investiţiile, astfel încât deja din bugetul pe 2016 să avem un deficit de 2,5%”.
Prin diminuarea cotei standard de TVA de la 24% la 19%, va fi stimulat nu doar consumul populaţiei, dar şi crearea a peste 100.000 de noi locuri de muncă.
Fiscul nu trebuie să fie ceva ce sperie, ci ceva ce vine şi verifică modul de aplicare a legii, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, invitat în emisiunea Income.
Inspectorii de la ANAF nu vor mai închide firmele dacă acestea se află la prima încălcare a codului fiscal, a mai spus minstrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Abia la a doua abatare se va lua măsura închiderii activităţii pentru o lună de zile şi se vor aplica amenzi.
„Ţin foarte mult să avem o metodologie foarte clar stabilită şi transparentă de aşantionare a firmelor care fac obiectul controlului în timpul unei luni de zile, pentru că astăzi, din păcate, acest lucru nu există. De mai multe ori, acelaşi agent economic este controlat de Fisc, ceea ce nu este corect. În timpul unei luni, trebuie să avem foarte clar, în eşantionul firmelor verificate, un procent din fiecare categorie de firme – mari, mijlocii şi mici – egal cu ponderea pe care acestea o reprezintă în totalul de companii, la nivel naţional. O altă parte a acestui eşantion trebuie să fie compusă din firmele care vor rămâne pe o listă neagră, care au avut o primă abatere”, a declarat Eugen Teodorovici într-o emisiune TV.