De la bolnav de Ebola, la consilier psihosocial în centrele de tratament
Publicat de Adina Sîrbu, 19 octombrie 2014, 08:50
Între 30% şi 40% dintre oamenii care contractează virusul Ebola scapă cu viaţă, iar cei care supravieţuiesc, deşi sănătoşi, trebuie să se confrunte cu stigmatul care însoţeşte această boală, fiind marginalizaţi de comunităţile în care trăiesc şi, în unele cazuri, de propriile familii.
Este motivul pentru care posibilitatea de a ajuta alţi bolnavi sau de a informa populaţia cu privire la acest virus s-a transformat pentru supravieţuitorii Ebola într-o nouă raţiune de a trăi, scrie portalul de ştiri Europa Press.
Unul dintre aceştia este Zayzay Mulba, care oferă ajutor psihosocial la un centru de tratament din Monrovia al organizaţiei Medici fără Frontiere.
La nouă zile după internarea sa în centru cu diagnosticul Ebola, a reuşit să-şi revină şi a fost externat. Acum îi este clar că ‘persoanele afectate de boală au o şansă de supravieţuire dacă se prezintă la un centru de tratament’. Din acest motiv, le spune şi altora că ‘a avea Ebola nu echivalează cu o condamnare la moarte’.
La fel, Salomé Karwah ştie ce înseamnă să învingi Ebola, o boală caracterizată de ea „ca fiind parcă de pe altă planetă, provocând atâta durere că o poţi simţi până în măduva oaselor”.
Spune că a supravieţuit pentru ca, la rândul ei, să poată ajuta alţi bolnavi de Ebola.
Astfel de oameni joacă un rol-cheie în a face populaţia să conştientizeze faptul că există persoane ‘care nu mor din cauza Ebola şi care nu reprezintă un risc pentru ceilalţi’ – spune Louise Annaud de la MSF Elveţia. ‘Sunt foarte motivaţi şi consideră că este aproape o datorie civică să se ocupe de alţi bolnavi’.
‘Reinserţia psihosocială’ a supravieţuitorilor este importantă: cei care reuşesc să învingă virusul primesc un ‘certificat’ şi li se organizează o petrecere, care include o îmbrăţişare cu pacientul, al cărei scop este ‘de a demonstra că s-a vindecat şi nu mai este contagios’.