Producătorii din domeniul piscicol cer TVA redus
Publicat de Adina Sîrbu, 23 noiembrie 2014, 11:27
Necesarul de peşte din România este susţinut în proporţie de 87% din importuri şi doar 13% din producţie internă, iar consumul a scăzut dramatic, de la 8,5 kilograme în 1990, la 4 kilograme în prezent, a declarat Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Asociaţiei Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor şi Comercianţilor de Peşte din România – RO-FISH.
‘Ca să putem exista, trebuie susţinut domeniul pescăresc pentru că altfel moare. Sunt 6,7 miliarde de euro pentru noua politică europeană în domeniul pescăresc, având ca direcţie principală dezvoltarea acvaculturii, iar din această sumă noi am negociat doar 167 de milioane de euro. Am cerut insistent celor de la MADR, atât pe primul Program Operaţional pentru Pescuit, cât şi pe noul program, să participăm activ la susţinerea acestor negocieri, dar suntem cu un pas în urmă tot timpul. Dacă noi nu avem susţinerea băncilor, printr-un parteneriat al Guvernului şi prin programe de ajutorare, aşa cum s-au făcut şi în alte domenii, vom muri. Nu este normal să interzicem existenţa a 15.000 de oameni care sunt nevoiţi să facă braconaj ca să trăiască’, a spus Cuzdrioreanu.
Acesta a precizat că după 1990 consumul de carne de peşte a scăzut dramatic în România de la 8,5 – 10 kilograme pe locuitor pe an, la doar 4 kilograme în prezent, iar piaţa internă a peştelui nu poate exista ‘fără reducerea TVA’.
‘În ceea ce priveşte TVA, toate costurile ne scot din competiţie, în condiţiile în care Polonia are 5% şi a avut chiar 3% la peşte. Nu putem să existăm fără reducerea clară a TVA pentru că nu avem nici susţinerea băncilor, iar evaziunea fiscală de import este imensă’, a mai adăugat preşedintele organizaţiei RO-Fish.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, românii consumă între 4 şi 4,5 kilograme de peşte pe an, adică de cinci ori mai puţin decât media înregistrată în ţările Uniunii Europene, unde consumul mediu anual de peşte este 20 de kilograme pe locuitor.