Protest – „Vă rugăm să respectați identitatea teatrului radiofonic”
Publicat de Doina Sirbu, 5 martie 2024, 16:27 / actualizat: 7 martie 2024, 9:49
Asociația Cultural – Artistică „Vulturii Carpaților” se alătură protestului public lansat de Redacția Teatru a Societății Române de Radiodifuziune cu privire la nominalizarea a trei spectacole – lectură la categoria Teatru Radiofonic a Premiilor Uniter 2024.
Pentru ediția din acest an a Premiilor Uniter, juriul a făcut la categoria Teatru Radiofonic cinci nominalizări, dintre care nu mai puțin de trei sunt doar simple lecturi ale unor scenarii pe un post de radio, departe de normele artistice și tehnice ale unui spectacol de teatru radiofonic. Societatea Română de Radiodifuziune a luat atitudine împotriva celor trei nominalizări printr-o scrisoare deschisă în care atacă decizia juriului și solicită invalidarea nominalizării celor trei spectacole – lectură.
Criticul de teatru Cristina Rusiecki, membru al juriului, s-a apărat invocând faptul că citirea la Radio Guerilla a scenariilor realizate de Atelierul de Scriere Dramatică coordonat de Mimi Brănescu la Teatrul Național București ar merita nominalizarea: „Argumentele țin de faptul că ni s-a părut un proiect foarte, foarte bun. Și că el a trebuit semnalat.”
În schimb, Attila Vizauer, redactorul-șef al Redacției Teatru din cadrul Radio România, desființează argumentele comisiei: „De aici până a numi niște citiri pe roluri în fața unui microfon – teatru radiofonic, este o distanță uriașă. (…) Niciodată în istoria sa de mai mult de 100 de ani, din 1922, de când s-a inventat teatrul radiofonic în lume, nicăieri teatrul radiofonic nu a fost echivalat cu o simplă citire pe roluri a unui text dramatic. Fie ea făcută și la microfonul unui post de radio. Nu acesta este teatrul radiofonic. Nominalizarea a trei spectacole-lectură, în fața unui microfon de radio, deturnează total standardele de realizare a unui spectacol radiofonic. (…) Este un atentat foarte puternic la identitatea acestui gen. La identitatea genului artistic – teatru radiofonic.”
Asociația Cultural – Artistică „Vulturii Carpaților”, care a produs anul trecut 20 de spectacole de teatru radiofonic ce au fost difuzate de Radio Constanța și Play Radio, își exprimă indignarea în legătură cu nominalizarea a trei spectacole de lectură la categoria Teatru Radiofonic a Premiilor Uniter prin vocea managerului de proiect, Georgiana Rusu: „Cei zece actori, cinci regizori, cinci scenariști, doi compozitori, doi editori și toți ceilalți membri ai echipei de producție care au muncit timp de 12 luni la un proiect de teatru radiofonic adevărat consideră că <> unui proiect de scriere a scenariilor prin acordarea a nu mai puțin de trei nominalizări la categoria Teatru Radiofonic a Premiilor Uniter este inadmisibilă. Cele 20 de spectacole de teatru radiofonic ale proiectului nostru au fost complet ignorate, fiind nominalizate în schimb trei produse care nu au nicio legătură cu teatrul radiofonic. Solicităm invalidarea celor trei nominalizări în cauză”.
În 2023, Asociația Cultural – Artistică „Vulturii Carpaților” a organizat proiectul „Legendele Dobrogei”, finanțat din Granturi SEE în valoare de 200.000 euro prin programul RO-CULTURA, inițiat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului. Proiectul a presupus producția și difuzarea a 20 de spectacole de teatru radiofonic care promovează patrimoniul cultural material și imaterial al Dobrogei, sursa de inspirație pentru scenariile spectacolelor fiind constituită din mituri, povestiri și legende din trilogia „Poveștile Mării Negre” a publicistului constănțean Cristian Cealera. Spectacolele au fost transmise pe posturile Radio Constanța (post public de radio, parte din rețeaua națională Radio România) și Play Radio (post privat de radio din Constanța), unde au înregistrat o audiență totală de peste 165.000 persoane.
Cele 20 de spectacole produse de Asociația Cultural – Artistică „Vulturii Carpaților” se regăsesc pe pagina de facebook Legendele Dobrogei precum și pe website-ul proiectului. Din informațiile pe care le deținem, link-urile proiectului „Legendele Dobrogei” au fost transmise în timp util juriului de nominalizări alcătuit din criticii de teatru Alina Epîngeac, Cristina Rusiecki și Octavian Szalad.
Redactor online: Doina Sîrbu