CONSTANȚA: Simularea răspunsului la un atac cibernetic asupra Portului Constanța, organizată la UMC
Publicat de Adina Sîrbu, 21 februarie 2024, 09:03
Primul exercițiu internațional de simulare a răspunsului la un atac cibernetic asupra unei infrastructuri critice în Portul Constanța se desfășoară, în perioada 21 – 22 februarie, la Universitatea Maritimă din Constanța, cu participarea a 40 de reprezentanți din 6 țări.
Exercițiul este organizat de Centrul de Excelență pentru Securitate Cibernetică Maritimă al UMC, în parteneriat cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică.
Rectorul UMC, profesor Gabriel Raicu:
Tehnologia și evoluția rapidă a dezvoltării acesteia ne duce cumva pe un sector de SF, pentru că orice, la ora actuală, se desfășoară într-un context de interconectare. Că vorbim de industria maritimă, că vorbim de alte tipuri de activități, există această interconectivitate foarte bine reprezentată. Din acest punct de vedere, noi am luat în calcul toate aspectele care pot apărea în situația unui atac cibernetic și ne dorim să simulăm acest lucru, pentru că toate aceste infrastructuri sunt extrem de expuse, iar rolul nostru, ca și furnizori de educație, ca universitate, ca Centru de Excelență pentru Securitate Cibernetică Maritimă, este acela de a asigura training-urile necesare în momentul în care există astfel de amenințări și astfel de riscuri.
Ce fel de agresori ar presupune aceste atacuri cibernetice?
În mod evident, într-o lume ideală, nu ar exista securitate cibernetică, cel puțin în sensul în care noi îl înțelegem astăzi, pentru că nu ar exista un atacator, nu ar exista agresor, și, într-o astfel de situație, în mod cert lucrurile ar trebui făcute cu mai multă liniște. Din nefericire, există foarte multe componente de luat în calcul în momentul în care ne gândim la agresorii cibernetici, respectiv există, pe de o parte, o zonă de criminalitate cibernetică, pe de altă parte, există o zonă importantă a, să spunem, celor care doresc, din varii motive geopolitice, să afecteze anumite funcționalități tehnico-economice. Există, de asemenea, riscul unor grupuri de activiști care, mă rog, au o abordare mult mai acidă a actului lor manifestativ. Deci, iată că sunt foarte, foarte multe astfel de incidente care pot apărea la un moment dat.
Se poate construi acel zid de nepătruns care să protejeze activitatea infrastructurii portuare sau care să aibă soluții rapide?
Toată lumea lucrează la a crea un zid impenetrabil. Din nefericire, și teoria, și practica, și simulările ne dovedesc că acest lucru nu este posibil. Însă este posibil să creștem într-atât gradul de conștientizare, gradul de antrenament, gradul de pregătire pentru un răspuns la incidentele de securitate cibernetică, încât riscurile să devină cât mai mici, eventual să tindă către neglijabile. Însă a considera că întotdeauna vei putea împiedica, complet, orice tip de atac cibernetic este poate la același nivel cu a căuta viața eternă. Toate aceste activități sunt activități de prezervare a democrațiilor bazate pe digitalizare, pentru că și noi, și toată arhitectura europeană se subscrie acestor principii de funcționare.
Redactor: Laurențiu Despina/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay