NOAPTEA MUZEELOR 2023: Mii de vizitatori au trecut pragul muzeelor constănțene
Publicat de Adina Sîrbu, 14 mai 2023, 07:56
Peste 300 de instituții muzeale din țară și-au deschis ieri porțile pentru vizitatori, în cadrul evenimentului european Noaptea Muzeelor, ajuns la cea de-a XIX-a ediție.
Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment așteptat cu mare interes în fiecare an.
La Constanța, instituțiile muzeale au atras un număr record de vizitatori!
Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța a organizat, la sediul central din Piața Ovidiu, evenimente pentru toate vârstele, de la Ateliere de lucru pentru copii, în cadrul acțiunii ”Istoria – o poveste adevărată, spusă pe înțelesul tuturor”, concerte de canto și expoziții, până la prezentarea de echipamente militare și arme specifice ale dacilor și romanilor. Toate au stârnit interesul unui număr uriaș de vizitatori, iar fotografiile postate de MINAC pe Facebook sunt elocvente:
Și Muzeul Național al Marinei Române și-a deschis porțile ieri. Aici, Noaptea Muzeelor a început cu Muzica Militară a Forțelor Navale. Exponatele muzeului, elementele de istorie și tradiție marinărească, piesele de tezaur ce pot fi admirate numai la Constanța, au atras și anul acesta sute de vizitatori, de toate vârstele. ”Este întotdeauna o bucurie să vedem copiii care descoperă frumusețea vapoarelor în detaliile minuțioase ale machetelor expuse, la fel cum este o încântare să regăsim printre vizitatorii noștri veterani ai valurilor, care deapănă amintiri din voiaje în fața vitrinelor cu exponate. Vă mulțumim că ne-ați trecut pragul în număr atât de mare!” – au scris pe Facebook reprezentanții Muzeului Național al Marinei Române:
La Muzeul de Artă Populară din Constanța, vizitatorii au fost invitaţi să descopere satul tradiţional românesc, prin intermediul expoziţiei permanente „Arta populară din România” și al expoziției temporare „Ștergare dobrogene cu motive avimorfe”. Aceasta din urmă este compusă din 42 de ștergare, confecționate din bumbac și borangic în perioada 1900-1920, în satele dobrogene, piesele fiind incluse în categoria Tezaur. Reprezentantele Asociației “Cusături Dobrogene” au prezentat modele cusături și broderii autentice, totul pe fundalul muzical din creația lui Grigore Leșe:
Delfinariul din Constanța s-a alăturat evenimentului Noaptea Muzeelor, oferind o reprezentație gratuită a celor 6 delfini. Cele 1.200 de locuri din sala bazinului au fost mult prea puține pentru constănțenii care au vrut să asiste la spectaculoasele demonstrații ale simpaticelor mamifere:
Redactor online: Adina Sîrbu/ Surse foto: MINAC, Muzeul Marinei, Muzeul de Artă Populară, Adrian Băncilă