Cum protejăm copiii de gripă și infecții respiratorii
Publicat de , 25 ianuarie 2019, 11:19
Autorităţile au suspendat astăzi cursurile în toate şcolile din ţară, în speranţa că vor stăvili transmiterea virusurilor gripale în colectivităţile de elevi şi preşcolari.
Măsura a fost însoţită de un apel din partea ministrului Sănătăţii către părinţi de a-şi ţine copiii acasă şi a evita locurile aglomerate. Şi medicii spun că până la triajul făcut în unităţile de învăţământ, părinţii sunt primii care trebuie să evalueze starea de sănătate a copiilor şi să nu ignore cele mai banale simptome ale afecţiunilor respiratorii.
Tratarea copiilor acasă, la indicaţiile medicului de familie, previne răspândirea gripei şi asigură o vindecare rapidă şi fără complicaţii.
„Recomandăm o alimentație mult mai bună – fructe, legume, o alimentație fracționată, nu mult odată, pentru că și nevoile unui copil bolnav sunt altele și tratamentul pe care îl recomandă medicul să fie urmat întocmai de către părinte. Controalele la care este chemat copilul trebuie să fie respectate și-atunci nu cred că sunt motive de îngrijorare“, a declarat dr. Cristina Mihai, șeful secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.
Măsuri speciale trebuie luate în privinţa bebeluşilor şi a copiilor cu boli cronice.
„Sunt sugari, foști prematuri, sugari cu carențe nutriționale, distrofici. Sugarul trebuie să fie ținut într-o cameră curată, aerisită, separat de alți membri ai familiei care sunt bolnavi. Mamele trăiesc cu ideea că dacă își pun o mască pe care o țin toată ziua protejează copilul. Nu, și acea mască trebuie să acopere nasul și să fie schimbată din patru în patru ore! Spălatul pe mâini trebuie să fie foarte des, pentru că am pus mâna pe clanță, pe balustradă, la bloc, la școală, în mijloacele de transport în comun și trebuie de fiecare dată să avem grijă să nu punem mâna la nas, la ochi sau să mâncăm ceva cu mâinile nespălate, pentru că așa luăm cu foarte mare ușurință îmbolnăvirile respiratorii“, a declarat dr. Cristina Mihai.
35 de români au murit până acum din cauza complicaţiilor gripei, două decese fiind înregistrate şi la Constanţa. Dat fiind numărul mare de îmbolnăviri, săptămâna viitoare, ministerul Sănătăţii ar putea declara epidemie de gripă. De asemenea, ministerul va distribui încă 25.000 de doze de vaccin antigripal, pentru a fi imunizaţi copiii, bătrânii, bolnavii cronici şi gravidele.