Medicul infecţionist Irina Dumitru: „Trebuie, în continuare, să purtăm mască. Restricţiile au fost ridicate prea repede, sunt sigură că numărul de cazuri va creşte“
Publicat de , 11 martie 2022, 10:51
Astăzi se împlinesc doi ani de când Organizația Mondială a Sănătății declara pandemia de coronavirus, iar la Constanța se înregistra primul caz de infecție cu SARS – CoV2. Atunci, toată lumea era speriată de noul coronavirus, acum oamenii au uitat de pandemie și se tem de război. Medicul care a tratat primul constănțean cu COVID, conf. univ. dr. Irina Dumitru, consideră că restricțiile au fost ridicate prea repede, iar valul de refugiați ar putea aduce nu doar cazuri noi de SARS – CoV2, ci și de alte boli grave cum ar fi difteria, poliomielita, infecția cu HIV sau tuberculoza rezistentă la tratament.
„Restricţiile au fost ridicate prea repede, spun eu, pentru că sunt sigură că în zilele următoare numărul de cazuri va creşte. Am văzut chiar câteva grupuri de refugiaţi din Ucraina, vin cu copii febrili, ei înşişi sunt febrili şi rata de vaccinare în Ucraina, de asemenea, este mică, la fel ca şi la noi în ţară, chiar sub 40 la sută. Ne aşteptăm să vină destul de multe cazuri. Probabil că varianta Omicron nu va face ravagii, dar sperăm să nu apară o altă variantă şi să ne pună, într-adevăr, probleme. Eu cred că am renunţat mult prea repede la aceste restricţii şi cei care vor veni în ţară, refugiaţii, vor veni cu încărcătura, cu bagajul lor de boli, care pot fi o provocare pentru România“, a declarat medicul infecţionist.
Membru în comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății, dr. Irina Dumitru spune că se ia în calcul vaccinarea personalului medical și a voluntarilor împotriva difteriei și a poliomielitei. Până atunci, infecționistul recomandă tuturor să poarte în continuare masca de protecție, mai ales că singurul Spitalul de Boli Infecțioase din Dobrogea este închis:
„Cred că trebuie, în continuare, să purtăm mască, mai ales în momentul în care venim în contact cu refugiaţi, pentru că nu ştim care este statutul acestora. Trebuie să ţinem cont de faptul că a fost alertă de difterie şi de polio în Ucraina şi în comisiile ministeriale de boli infecţioase şi de vaccinologie s-a discutat despre posibilitatea vaccinării personalului medical, dar şi a voluntarilor, a celor de pe ambulanţe, în special, a celor din UPU, cu vaccin antidifteric şi polio şi, bineînţeles, achiziţionarea de ser antidifteric, de vaccinuri antipolio…În momentul de faţă, se face vaccinare, prin programul naţional, doar la copii şi, cumva, vaccinarea gratuită se termină la 14 ani.“
Dr. Irina Dumitru atrage atenţia că în Ucraina sunt mulţi pacienţi cu tuberculoză rezistentă la tratament. „De aceea, dragi voluntari şi dragi colegi care veniţi în contact cu refugiaţii, chiar dacă la noi s-au ridicat restricţiile este bine să purtăm mască de protecţie măcar în preajma refugiaţilor“, a subliniat medicul infecţionist.
Interviu realizat de Cătălina Radu / Foto: Arhivă, pexels.com