Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, judecat de Sfântul Sinod pentru „tulburarea păcii din viața Bisericii” și „răzvrătire”
Publicat de Adina Sîrbu, 29 februarie 2024, 06:12
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reuneşte, astăzi, în şedinţă, una dintre teme fiind „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.
Înaltul prelat a insistat, în repetate rânduri, ca Arhiepiscopia pe care o conduce să fie ridicată la rang de Mitropolie, deși nu îndeplinește condițiile.
Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis, într-un comunicat, că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă încă din martie 2003 de Sfântul Sinod.
În ultimii doi ani, ÎPS Teodosie a solicitat din nou Cancelariei ca subiectul să fie înscris pe ordinea de zi a ședinței Sfântului Sinod, de fiecare dată, răspunsul fiind că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea BOR, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan.
Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan, se arată într-un comunicat al Cancelariei Sfântului Sinod.
După cererile din 2021 și 2023 de ridicare a Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, respinse categoric, la începutul acestei luni, ÎPS Teodosie a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod „cel mai complet referat” pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, susținând că nu cere acest lucru pentru el, ci pentru restaurarea unui adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică.
Totdată, recentele declarații controversate făcute de arhiepiscop despre femei, împărtășirea persoanelor care fumează sau trăiesc în concubinaj, adulterul săvârșit de un bărbat ce se căsătorește cu o femeie divorțată, dar și inițiativele de organizare a unui miting sau de a institui trei zile de post și rugăciune pentru susținerea înființării Mitropoliei Tomisului au fost aspru criticate. În plus, ÎPS Teodosie este cercetat de DNA pentru cumpărare de influență, în așa-numitul dosar „Mană Cerească”.
În replică, Arhiepiscopia Tomisului a declarat, că „zbaterile” unora de a provoca un conflict între Patriarhia Română şi arhiepiscopia de la malul mării sunt „nepotrivite şi lipsite de temei”, iar „dreptul istoric al Mitropoliei Tomisului” nu va fi lăsat să fie trecut „în uitare”.
Aşa cum a subliniat în toate ocaziile, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie rămâne în deplină ascultare faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi faţă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Considerăm nepotrivite şi lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenţă nebisericeşti de a stârni un conflict între Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Tomisului, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanţii Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Facebook, pagina Arhiepiscopiei Tomisului